Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Jak nainstalovat AmigaOS 4.1 Final Edition Classic pro WinUAE

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Jak nainstalovat AmigaOS 4.1 Final Edition Classic pro WinUAE

    Používat AmigaOS 4.1 bylo donedávna výsadou několika málo šťastlivců. Operační systém běžel pouze na hardware, který byl poháněn ppc (PowerPC) procesory. Pro práci v tomto systému si uživatel musel pořídit buď některou z ppc karet do klasických amig (jedná se o akcelerátory CyberStorm PPC a Blizzard PPC), nebo některý z novějších počítačů typu Amiga One, Pegasos, či Samantha. Všechny varianty jsou pro běžného amiga nadšence velkým šáhnutím si do kapsy a útratou stovek či spíše tisíců eur.

    AmigaOS 4.1 Classic
    Pracovní obrazovka (workbench) AmigaOS 4.1

    Amigisté však dostali k vánocům v roce 2014 štědrý dárek. Toni Wilen (vývojář WinUAE) a Frode Solheim (vývojář FS-UAE) úspěšně začlenili do svých emulátorů podporu ppc jádra přes QEMU emulaci, což umožnilo v UAE emulovat software nejenom pro klasické procesory Motorola řady 680×0, ale i ppc procesory, konkrétně ppc procesory, které byly osazeny na turbokartách CyberStorm PPC a Blizzard PPC. Sám můžu po několika týdnech používání potvrdit, že emulace je stabilní a relativně rychlá.

    Tedy pokud máte chuť používat nejnovější AmigaOS, nemusíte ruinovat rodinný rozpočet, ale za cca 30€ (cena AmigaOS4.1FE) a trochu času můžete na svém moderním výkonném počítači provozovat virtuální amigu s nejnovějším operačním systémem AmigaOS 4.1 FE.

    AmigaOS 4.1 Final Edition lze emulovat v různých emulátorech i různých operačních systémech. Já budu popisovat instalaci ve WinUAE verze 3.5.0 na Windows 10.

    AmigaOS 4.1 Classic na mém obstarožním notebooku
    AmigaOS4.1 FE for Classic ve WinUAE na notebooku vyrobeném v roce 2010

    Pro provozování AmigaOS4.1FE budete potřebovat:
    • Instalační CD AmigaOS4.1 FE Classic (nebo jeho iso)
    • Emulátor WinUAE
    • QEMU hypervizor
    • Romky
    Pořízení AmigaOS 4.1 Final Edition Classic

    Instalačku AmigaOS 4.1 FE koupíte na všech běžných amiga eshopech nebo i přímo u výrobce, společnosti Hyperion Entertainment. Operační systém lze koupit jako krabicovku (resp. je v DVD obalu) nebo se dá pořídit jako iso (u Hyperionu). Při nákupu je potřeba dbát, abyste koupili verzi AmigaOS 4.1 Final Edition Classic. Classic je určen pro klasické amigy s ppc procesory, tedy CyberStormy PPC a Blizzardy PPC. Pokud byste pořídili verzi pro Pegasos, AmiguOne nebo Samanthu, tato verze vám v emulátoru nebude fungovat a pro rozchození byste si museli pořídit onen hardware za další stovky eur .
    Instalační médium AmigaOS 4.1 Classic
    Instalační média

    Při nákupu AmigaOS 4.1 z druhé ruky dejte pozor, abyste koupili nejenom instalační médium, ale i registrační klíč (je na poslední straně manuálu) a aby předchozí majitel registrační klíč odebral ze svého profilu na stránkách Hyperionu. Pokud tak neučiní, nebudete moci vaši verzi registrovat na stránkách Hyperionu a tím pádem nebudete moci stahovat aktualizace přes AmiUpdate.

    WinUAE

    Kromě instalačky budete potřebovat emulátor, v našem případě WinUAE. Naprostá většina z nás dnes již používáme 64bitové Windowsy, doporučuji tedy taktéž stáhnout 64bitovou verzi WinUAE. Tato verze je i rychlejší. Jestli ji budete instalovat [Installer (64-bit)], nebo používat portable verzi [zip-archive (64-bit)] je jedno. Pro efektivní zobrazování doporučuji doinstalovat DirectX rozhraní. Vlastně pokud jste v této problematice nováčci, doporučuji přečíst tento článek.

    QEMU jádro

    Qemu znamená Quick Emulátor je to open-source hypervizor, který dokáže virtualizovat x86, PowerPC, ARM a některé další platformy. Ve WinUAE samozřejmě virtualizuje PowerPC. Jeho nasazení do WinUAE je i pro začátečníka velmi jednoduché, stačí ze stránek WinUAE stáhnout aktuální balíček [PPC CPU core plugin, WinUAE 3.0 or later], ten rozbalit a nakopírovat do adresáře s WinUAE (včetně adresáře plugins).

    Instalace Qemu
    „Instalace“ Qemu

    WinUAE se pak „postará“ o vše ostatní, uživatel již nic rozsáhlého nenastavuje.

    Romky

    Pro provoz AmigaOS 4.1 FE Classic bude potřeba získat tyto obrazy romek:
    • Rom soubor kickstartu Amigy 4000 ve verzi 40.68;
    • rom soubor pro turbokartu CyberStorm PPC ve verzi 44.71;
    • rom soubor grafické karty Picasso IV.
    Všechny obrazy jsou součástí prostředí Amiga Forever (do kterého lze samozřejmě AmigaOS 4.1 FE Classic taktéž doinstalovat), případně je můžete „přečíst“ ze svého vlastního hardware nebo je dohledejte na webu. Případně se zeptejte na fóru.
    Romky
    Romky jsem použil z AmigaForever

    Příprava emulátoru

    Všechny výše zmíněné obrazy romek nakopírujte na místo, kde emulátor vidí ostatní kickstarty, případně je namapujte v řádku System ROMs: v části emulátoru Paths. Romky emulátoru znovu načtěte tlačítkem Rescan ROMs.
    Určení, kde má emulátor romky hledat

    V části Quickstart vyberte emulaci Amigy 4000 v konfiguraci CyberStorm PPC. Pokud vám vyskakuje hláška o chybějící romce CyberStorm PPC (128kB), nic si z ní nedělejte, romku přiřadíme do emulátoru za chvíli na jiném místě.
    Výběr emulované amigy

    Volba Amiga 4000 a v konfiguraci CyberStorm PPC v části Quickstart nastaví většinu vlastností emulátoru jak bude potřeba, nicméně pro jistotu přináším jednotlivé obrazovky s krátkým komentářem.

    Ověřte především volby CPU 68060, FPU CPU internal, emulaci v režimu Fastest possible, a PPC CPU options PPC CPU emulation (Blizzard PPC / CyberStorm PPC). JIT nenastavujte, Qemu emulace JIT nevyužije.
    Nastavení CPU, FPU a dalších parametrů
    Nastavení WinUAE pro korektní provoz AmigaOS 4.1.

    Zkotrolujte Chipset AGA a Chipset Extra: A4000
    Nastavení parametrů chipsetu

    Zkontrolujte, zda máte vybranou správnou hlavní romku, tedy rom 3.1 pro Amigu 4000. Dole v části Advanced UAE expansion board/boot ROM Settings vyberte Board type: New UAE (128k, ROM, Indirect).
    Výběr konkrétní romky

    V části Accelerator Board Settings zkontrolujte výběr Phase 5 – CyberStorm (1), podvolbu CyberStorm PPC (2), přiřaďte emulaci Fast RAM o velikosti 128 MB (4) (část Accelerator board memory) a v části Accelerator board ROM file: odkažte na rom soubor CyberStormu PPC (ten máte uložený mezi ostatními romkami)(3).
    Nastavení rozšiřujících prvků emulátoru (Expansions)

    Nyní ještě přiřadíme rom soubor nutný pro emulaci grafické karty. Emulátor bude ve výchozím stavu jako zobrazovací jednotku používat grafickou kartu Picasso IV od Village Tronic. V horní části Expansion Board Settings vyberete kategorii Graphics boards (5), podkategorii Picasso IV (Village Tronic) (6) a napravo ověříte, že je pro tuto kartu přiřazena romka (7). Pokud by v nabídce nebyla, odkažte na ni, nachází se v běžném umístění rom souborů.

    V části RTG board ověřte, zda je karta vybraná. Pokud ne, ze seznamu zvolte Picasso IV Zorro III (Village Tronic).
    Nastavení grafické karty

    Nyní pro instalaci AmigaOS 4.1 FE připravíme disk a připojíme instalační médium. V části CD & Hard drives zvolte tlačítko Add Hardfile…
    Vytvoření virtuálního disku

    Zde v části New hard disk image file zadejte velikost disku (doporučuji něco mezi 1 až 10 GB), přičemž samotná instalace AmigaOS 4.1 spolkne cca 300 MB. Nezapomeňte aktivovat volbu Dynamic HDF, která bude velikost disku postupně zvětšovat podle skutečného objemu dat. Přes tlačítko Create virtuální hdf disk někam uložte.
    Nastavení parametrů virtuálního disku

    Po uložení virtuálního disku v horní části okna zvolte, že disk bude obsluhovat radič na emulované turbokartě, tedy Accelerator (CyberStorm PPC) a emulovaný disk se má chovat jako skutečný, včetně RDB, což provedete tlačítkem Full drive/RDB mode. Tlačítko zešedne a nebude možné nastavit geometrii disku, tu nastavíme za chvíli při skutečné instalaci systému. Vše potvrďte tlačítkem OK.
    Potvrzení vytvoření virtuálního disku

    Máme připravený prázdný disk, nyní do emulátoru namapujeme instalační CD s AmigaOS 4.1 FE Classic. Na stejném místě, tedy v části CD & Hard drives tlačítkem Add SCSI/IDE CD Drive připojíme CD rom k řadiči, v našem případě to bude řadič na turbokartě, tedy HD Controllerem bude Accelerator (CyberStorm PPC).
    Přidání CD Romu

    Při předchozím přiřazování dostal disk ID 0, cd mechanice přiřadíme ID 1 a vše potvrdíme tlačítkem Add CD Drive.
    Přidání CD Romu

    Já jsem si vytvořil z instalačního CD iso obraz, budu tedy instalovat z něj. V dolní části okna (Optical media options) přes Select image file namapujeme obraz instalačního cd AmigaOS 4.1 FE. Pokud byste chtěli instalovat ze skutečného cdčka, vedle vyberte přiřazené písmeno vašeho skutečného cd rom zařízení ve Windows.

    Uložení konfigurace

    Všechna výše uvedená nastavení jsou nezbytná, bez nich instalaci nespustíte. Abyste při příštím spuštění emulátoru nemuseli vše znovu nastavovat, uložte si konfiguraci emulátoru, což provedete v části Configuration, kde do políčka Name: uvedete název konfigurace a tlačítkem Save vše uložíte. Hodí se to při příštím spuštění emulátoru, takže zde jen konfiguraci vyberete a tlačítkem Load ji nahrajete. Případně se to hodí při experimentování, kdy emulátor budete ladit např. na hranice jeho možností.
    Uložení konfigurace emulátoru

    Kdyby vaše konfigurace nefungovala, dávám ke stažení moji, která je 100% funkční. Aby fungovala i u vás, je potřeba po stažení pouze přemapovat cesty (např. ke kickstartům apod.).

    Nyní se můžeme pustit do instalace, nicméně ke konfiguraci emulátoru se budeme ještě vracet, a to když budeme potřebovat AmigaOS 4.1 FE připojit k internetu a budeme navyšovat kapacitu paměti.

    Instalace AmigaOS 4.1 FE Classic

    Jestliže máme výše uvedené nastaveno a připraveno, můžeme začít se skutečnou instalací AmigaOS 4.1 FE Classic. Raději ještě jednou shrnu potřebná natavení:
    • Máme nainstalovaný WinUAE (nebo jeho portable verzi);
    • máme v něm adresář plugins, který obsahuje QEMU knihovny qemu-uae_x64.dll, resp. qemu-uae.dll;
    • emulátor „vidí“ kickstart 3.1 pro A4000 a máme dále připojeny romky pro CyberStorm PPC a Picasso IV;
    • máme správně nastavený emulátor (paměti, ppc podporu, volbu turbokarty, grafické karty atd.);
    • máme vytvořený a připojený prázdný virtuální disk;
    • máme ve WinUAE aktivovanou emulaci cdromu a připojený iso obraz nebo skutečný cd disk;
    • a vše máme pro jistotu a pro příští použití uloženo vkonfiguračním souboru.

    Jestliže vše výše uvedené platí, jsme téměř připraveni emulátor spustit (tlačítkem Start). Píšu téměř, protože je ještě nutné nastavit bootování.
    První spuštění emulátoru se všemi nastavenými parametry


    Bootování z instalačního CD

    Ke spuštění instalace se můžete dostat buď přes bootování ze startovací diskety, nebo můžete v romce CyberStormu PPC nastavit bootování z CD. Nastavení bootování z CD považuji za pohodlnější variantu, takže se do ní pusťme.

    Pokud platí všechna nastavení pro spuštění emulátoru, viz výše, zmáčkněte tlačítko Start. Okamžitě po zmáčknutí podržte klávesu Esc, čímž se dostanete do Boot menu emulované turbokarty CyberStorm PPC.
    Bootmenu emulované turbokarty Cyberstorm PPC

    Jestliže jste se do boot menu nedostali, zmáčkněte F12, čímž vyvoláte okno nastavení WinUAE a dejte tlačítko Reset. A pak zase Esc. Opakujte, dokud se nedostanete do Boot menu.

    V boot menu vyberte první kategorii SCSI a následně rozklikněte číslo jednotky, ke které jste přiřadili emulaci CD mechaniky. V mém případě to je jednotka s číslem jedna.
    Výběr jednotky k bootování

    Následně nastavte, aby toto zařízení mohlo bootovat (tedy CDRom Boot) a volbu potvrďte přes tlačítko USE.
    Nastavení bootování jednotky

    Tlačítkem USE jste se vrátili o úroveň výš a zde můžete nově vidět, že ze zařízení 1 lze bootovat. Zmáčkněte tlačítko Return.
    Přehled SCSI zařízení

    Jste na úvodní obrazovce CyberStorm PPC Boot Menu, kde výše nastavené trvale uložíte tlačítkem Save.
    Uložení konfigurace boot menu

    Tím se emulátor resetuje a měl by začít automaticky bootovat z nastaveného instalačního cd media.
    První boot AmigaOS 4.1

    Později, až proběhne instalace a již nebude potřeba automatické bootování, opačným postupem cd bootování zrušíte, tedy místo CDRom Boot nastavíte původní hodnotu No CDRom Mount.

    Samotná instalace

    Pokud se bootování z iso nebo cd mechaniky spustilo, na krátkou chvíli uvidíte na obrazovce sytě modrou a růžovou barvu a pak bootovací obrazovku s černým pozadím a nápisem AmigaOS 4.1 Final Edition.
    První boot AmigaOS 4.1

    Po cca 50 vteřinách (v mém případě) se načte obrazovka se základními instalačními volbami.
    První boot AmigaOS 4.1

    Jako první budeme potřebovat připravit disk, volíme tedy Start the Hard Disk preparation utility and configure your drives and partitions. Kliká se na ikonu, ne na text.

    V okně Select device to use necháte jako výchozí zařízení cybppc.device a potvrdíte tlačítkem Start.
    Volba SCSI řadiče

    V následujícím okně vyberte disk, který jste si v předchozích krocích ve WinUAE připravili (v mém případě jsem si disk pojmenoval OS4.1.vhd) a tlačítkem Install načtěte jeho geometrii.
    Načtení geometrie virtuálního disku

    Takto vypadá načtená moje geometrie, pokud má váš disk jinou velikost, hodnoty budou jiné. Okno zavřeme tlačítkem Ok – accept changes.
    Načtení geometrie virtuálního disku

    Geometrii zapíšeme na disk (1) a pustíme se nastavování partitionů (2).
    Zápis geometrie na disk

    V okně Editing partition for disk budeme disku přiřazovat souborový systém, volíme tedy tlačítko Add, remove or edit filesystems (1) a pak Add new FS (2).
    Přiřazení souborového systému

    Ze seznamu souborových systémů vyberte SmartFilesystem a volbu potvrďte tlačítkem Ok.
    Výběr souborového systému

    V okně Filesystem edit zadejte DosType 53465300, hodnotu potvrďte Entrem a pak tlačítkem Ok. V následujícím okně Filesystem installation and editing volíme tlačítko Ok – accept changes, čímž se vracíme do hlavního okna Media ToolBoxu.
    Nastavení parametrů souborového systému

    Dále na disku vytvoříme partition, volíme tedy tlačítko Add partition.
    Vytvoření partitionu

    Tím jsme na disku vytvořili partition. Nebudeme měnit jeho velikost, pouze nastavíme bootování (1) a přiřadíme souborový systém (2).
    AmigaOS4.1 - Nastavení bootování a souborového systému tohoto partitionu

    V okně Editing details for partition DH0 vyberte souborový systém SFS\00 (1), velikost bloku 512 (2) vše potvrďte tlačítkem Ok – accept changes. Ostatní hodnoty neměňte, jsou to doporučené hodnoty z manuálu.
    AmigaOS4.1 - Nastavení parametrů souborového systému

    Upřesnění k souborovému systému SFS\00 a SFS\02. Souborový systém SFS\00 zvládá pracovat s partitony do velikosti 128 GB, SFS\02 umí partitiony do 1 TB. A další podstatnou věcí je, že pokud by vám partition se SFS zhavaroval, pro variantu SFS\00 jsou k dispozici opravné a záchranné utility, pro SFS\02 bohužel nikoli. Pokud by pro vás bylo výhodné požívat partitiony větší než 128 GB, je potřeba pro zavedení souborového systému nastavit DosType na 53465302.

    V hlavním okně Media Toolboxu již nic nenastavujeme a odejdeme z něj tlačítkem Ok – accept changes.
    AmigaOS4.1 - potvrzení nastavení

    Ve zcela prvním okně Media ToolBoxu uložte změny na disk (1), zavřete okno levým horním gadgetem (2) a proveďte reboot (3).
    AmigaOS4.1 - závěrečné uložení a reboot

    Po rebootu se opět zobrazí obrazovka s prvotními instalačními instrukcemi, nyní ale již spustíme opravdovou instalaci. Volíme tedy Start the AmigaOS 4.1 installation utility a opět se kliká jen na ikonu, ne na text.
    Nabídka po prvním bootu

    Instalátor na úvod doporučí nastavit národní prostředí, pokud budete chtít používat AmigaOS 4.1 v češtině, volte Yes, pokud vám vyhovuje spíše angličtina, volte Use Defaults.
    AmigaOS 4.1 - Změna instalace na češtinu

    V okně Locale preferences volíme na záložce Languages jazyk češtinu a na záložce Country Českou republiku a vše potvrzujeme tlačítkem Use. Časovou zónu nastavovat nemusíte, je ve výchozím stavu nastavena správně.
    AmigaOS 4.1 - Nastavení pro instalaci v češtině

    Dále nás čeká nastavení klávesnice, já volím českou.
    AmigaOS 4.1 - Nastavení pro instalaci v češtině

    Výše nastavené lokalizace se trvale přenesou do systému a již je nebude potřeba dodatečně nastavovat. Po nastavení lokalizace se spustí Installation Utility.
    AmigaOS 4.1 - Spuštění instalační utility

    Volíme Next >

    Přijmeme licenční podmínky
    AmigaOS 4.1 - Licenční podmínky

    Vezmeme na vědomí, že souborový systém JXFileSystem (JXFS) již není podporován a že jej nemáme používat (volíme Next >)
    AmigaOS 4.1 - JXFileSystem (JXFS) není podporován

    Instalace proběhne pro Amigu 4000
    Instalace AmigaOS 4.1 proběhne pro Amigu 4000

    Následně naformátujeme disk, na který vzápětí proběhne instalace.
    AmigaOS 4.1 - formát disku

    Disk pojmenujeme, já zruším Trashcan (ale jestli chcete, nechte si jej vytvořit) a zvolte Quick Format.
    AmigaOS 4.1 - formát disku

    Potvrďte, že to s formátováním myslíte opravdu vážně (tlačítko Format)
    AmigaOS 4.1 - formát disku

    a v dalším okně ještě jednou tlačítko Format (1) a pak zvolte Next > (2).
    AmigaOS 4.1 - formát disku

    Vyberte cílové umístění instalace (bude to výchozí volba DH0).
    Volba umístění instalace systému AmigaOS 4.1

    Vyberte jako grafickou kartu Picasso IV (1), zrušte Include Boot VGA (2) (tato volba se hodí pro skutečné amigy, v emulátoru není potřeba) a pokračujte tlačítkem Next > (3).
    AmigaOS 4.1 - Volba grafické karty

    Zvolte rozlišení vašeho monitoru
    AmigaOS 4.1 - volba rozlišení obrazovky

    Povolit IDEFix nebude potřeba, ale Load the cybppc.device ano.
    AmigaOS 4.1 - Nepovolení IDEFixu, ale naopak povolení cybppc.device

    Load the floppy fix nebude potřeba
    AmigaOS 4.1 - floppy fix

    Base page access ani experimentální GRex podpora nebude potřeba.
    AmigaOS 4.1 - Base page access - GRex podpora

    Poslední stránka před samotnou instalací zobrazuje přehled nastavených parametrů a jedná se poslední místo, kde se v instalační utilitě můžeme ještě vrátit zpět a něco upravit. Volíme Next >,
    AmigaOS 4.1 - přehled nastavení instalace

    čímž se spustí kopírování souborů na náš virtuální disk. Instalace v mém případě trvala cca 4 minuty.
    AmigaOS 4.1 - průběh instalace

    Po kopírování souborů se do AmigaOS 4.1 nakopírují jazyková nastavení a odeberou některé dočasné soubory.
    AmigaOS 4.1 - jazyková nastavení

    Na zcela poslední obrazovce instalační utility jsme požádání o vyjmutí instalačního cd media,
    AmigaOS 4.1 - úspěšný konec instalace

    což provedeme v nastavení WinUAE na tomto místě tlačítkem Eject
    AmigaOS 4.1 - Vysunutí instalačního média

    a následně zpět v instalaci na poslední obrazovce instalační utility volíme tlačítko Finish, čímž se emulátor restartuje a začne najíždět čerstvě nainstalovaný AmigaOS 4.1 FE. Výsledek vypadá takto:
    AmigaOS 4.1 - první spuštění

    Informaci o úspěšné instalaci lze zavřít gadgetem v pravém horním rohu, připojení k internetu a dohrání dalšího software provedeme vzápětí.

    Instalace software

    Součástí instalačního média AmigaOS 4.1 FE Classic je i několik užitečných programů vytvořených třetími stranami (tedy ne Hyperionem) a my některé z nich použijeme. V posledním kroku instalace jsme z emulátoru odpojili iso obraz. Pokud bychom tak neučili, systém by nenabootoval, resp. by se spustila instalace z iso obrazu. Protože se dodatečný software nachází na instalačním médiu, musíme jej opět připojit. Připojení proběhne v nastavení emulátoru v části CD & Hard drives, kde z rozbalovací nabídky vyberete v minulosti použitý iso obraz a potvrdíte přes Ok.
    AmigaOS 4.1 - Připojení instalačního média do emulátoru

    Během cca 10 vteřin by se mělo na ploše workbenche zobrazit několik ikon a je možné spustit instalaci dodatečných aplikací ikonou Extras Installer (1). Vyberte si aplikace, které vás zajímají (2) a instalujte je (3). Určitě instalujte webový prohlížeč, tedy IBrowse nebo Origin, budeme je za chvíli potřebovat.
    AmigaOS 4.1 - Extras Installer

    Poznámka: pokud by se iso obraz do systému nepřipojil, uložte konfiguraci emulátoru bez připojení iso obrazu, emulátor restartujte (tlačítkem Reset), nahrajte konfiguraci, emulátor spusťte, čímž najede workbench, a pak v nastavení emulátoru opět připojte iso obraz. Někdy je potřeba na to jít zcela od začátku. Iso obraz se v systému objeví většinou do 10 vteřin.

    Během chvíle se aplikace nainstalují, zobrazí se dole v AmiDocku a lze je standardně používat.
    AmigaOS 4.1 - nové aplikace v AmiDocku

    Instalační CD, resp. iso obraz již nyní opravdu nebudeme potřebovat, takže v nastavení emulátoru v části CD & Hard drives iso obraz vysuňte tlačítkem Eject.

    Propojení s okolním světem

    Vytvoření sdíleného adresáře mezi amigou a workbenchem

    Po instalaci bude vhodné emulovaný systém propojit s disky v PC. Toho dosáhnete podle tohoto návodu. Po nastavení propojení to bude vypadat takto:
    AmigaOS 4.1 - zpřístupnění disku v PC

    Připojení emulátoru k internetu

    Níže uvádím tři postupy připojení emulátoru k počítačové síti. Z uvedených variant si vyberte jen jednu. Vlastně není rozumné tyto varianty kombinovat, nic tím nezískáte. Každý z představených způsobů připojí virtuální amigu k síti emulovanou 10MBitovou síťovou kartou. Žádný z nich není výrazně lepší, ani nevede k rychlejším přenosům dat. Na všech třech variantách připojení jsem testoval rychlost ftp a přenosy se s mírnými odchylkami pohybovaly mezi 600–700 kBajty za sekundu. Je zajímavé, že skutečná amiga dosahuje mírně vyšších hodnot.

    Tři způsoby připojení uvádím proto, kdyby některý z nich nebyl na vaší konfiguraci příliš stabilní. V mém případě byly slušně stabilní varianty připojení přes emulované karty Commodre A2065 a RTL 8029. Použití připojení přes uaenet.device bohužel v cca dvou případech z 10 vedlo v mém případě k zamrznutí emulátoru a nutnosti restartu.

    Připojení k internetu: varianta A – emulace síťové karty Commodore A2065

    Na straně Windows si stáhněte z Aminetu balíček Ethernet.lha, uložte jej do sdíleného adresáře – který jste si před chvílí vytvořili – a na straně amigy tento balíček otevřte dvojklikem (1), následně nastavte cestu, kam jej budete chtít rozbalit, tedy do adresáře Networks, který se nachází v Devs: (2). Rozbalte tam jen ethernet.device (3), readme.dev není potřeba. A rozbalení proveďte tlačítkem Start (4). Rozbalení tohoto jediného souboru proběhne velmi rychle, vlastně to jen tak problikne a ve třetím řádku UnArcu se zobrazí zpráva „Done, no errors“. Po rozbalení okno UnArcu zavřete tlačítkem Quit.
    AmigaOS 4.1 - Rozbalení ovladače ethernet.device

    V nastavení WinUAE (v části Expansions) vyberte kategorii Network adapters (1), síťovou kartu A2065 (Commodore) (2), vyberte připojení přes MAC dresu (3), síťovou kartu povolte (4), dále v části Configuration (5) si tuto konfiguraci uložte a restartujte celý emulátor (6).

    Toto je jedna ze situací, kdy nestačí parametry přidat, ale je nezbytné je v emulátoru iniciovat restartem. Po restartu uloženou konfiguraci nahrajte a emulátor spusťte běžným tlačítkem Start.
    AmigaOS 4.1 - Nastavení emulátoru pro připojení k internetu

    Ve workbenchi otevřete systémový disk (1), v něm adresář Internet (2), tam zvolte New Connection (3) a v Průvodci připojením k internetu vyberte dolní variantu Širokopásmové připojení s přihlášením (PPPoE) (4). Tady je chyba v překladu, ve skutečnosti se jedná o připojení bez přihlášení, připojení s přihlášením je prostřední volba. Tedy prostřední a dolní volba byly při překladu omylem prohozeny.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    V následujícím okně vyberte Ruční konfiguraci a pokračujte tlačítkem Další.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    Následuje určení ovladače internetu. Do řádku Ovladač zapište z klávesnice ethernet.device (nebo jej vyberte gadgetem) (1), vyzkoušejte konfiguraci (2) a pokud bude vše v pořádku, dozvíte se o úspěšném testu v samostatném okně, které zavřete (3) a pokračujte tlačítkem Další (4).

    Ještě doplním, že ethernet.device není součástí instalace AmigaOS4.1 FE, je to softwarové zařízení, které jsme v předešlém kroku stahovali z aminetu a rozbalovali do Devs:Networks. Pokud tam není, nepovedlo se vám jej rozbalit na správné místo. Dále doplním, že kdybychom emulátor nerestartovali, test ovladače by úspěšně neproběhl.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    V naprosté většině situací bude stačit virtuální amize přiřadit dynamickou IP adresu, tedy pokud vyloženě nebudete mít důvod, na této stránce nic nenastavujete.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    V posledním okně Průvodce připojením lze připojení pojmenovat (nechávám výchozí název Ethernet) a volím tlačítko Dokončit (1). Informaci o uložení konfiguračního souboru můžeme zavřít tlačítkem OK (2) a jeho podrobnosti zavíráme gadgetem vpravo nahoře (3). Tím máme virtuální amigu trvale připojenou k internetu, tedy internet bude dostupný zcela automaticky i při příštím spuštění emulátoru.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    Pokud bychom chtěli parametry internetového připojení upravit (nebo smazat), lze to provést v Preferencích.
    AmigaOS 4.1 - Úprava nastavení internetového připojení

    Připojení k internetu: varianta B – emulace PCI síťové karty založené na čipu RTL 8029

    V nastavení WinUAE v části Expansions vyberte kategorii PCI bridgeboards (1), typ bude Mediator (Elbox) (2), pro amigu 4000MK2 (3) s Full PCI DMA přístupem (4) a kartu povolte (5).
    AmigaOS 4.1 - Nastavení emulátoru pro připojení k internetu

    Na stejném místě vyberte kategorii Network adapters (1), typ RTL8029 PCI (NE2000 compatible) (2), nechte jí přiřadit MAC adresu (3) a povolte ji (4).

    Toto nastavení uložíme jako samostatnou konfiguraci (5) a emulátor restartujeme (6).
    AmigaOS 4.1 - Nastavení emulátoru pro připojení k internetu

    Spustíme Průvodce připojením k internetu s volbou Širokopásmové připojení s přihlášením (PPPoE).
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    Vybereme Ruční konfiguraci
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    V následující obrazovce vybereme ovladač zařízení RTL8029 PCI (1), otestujeme konfiguraci (2), oznámení o úspěšném testu zavřeme přes tlačítko OK (3) a pokračujeme dále (4).
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    Zbytek průvodce je stejný jako ve variantě A, tedy vše jen odklepáváme a nic podstatného dalšího nenastavujeme. Po ukončení průvodce taktéž vznikne trvalé připojení k internetu, TCP/IP Stack (RoadShow) bude automaticky aktivní i při příštím spuštění systému.

    Připojení k internetu: varianta C – připojení přes uaenet.device

    Tato varianta vyžaduje instalaci nástroje WinPcap. WinPcap obsahuje knihovny, které umožňují pracovat s transportní i IP vrstvou TCP/IP, WinUAE tedy díky WinPcap dokáže přímo přistupovat k TCP/IP protokolu bez nutnosti instalovat do AmigaOS 4.1 ovladač síťové karty. Po instalaci WinPcap do Windows stačí v nastavení emulátoru v části Expansions aktivovat zatržítko uaenet.device (1), uložit konfiguraci (2) a emulátor nastartovat (3). Uaenet.device zatržítko lze aktivovat pouze pokud emulátor neběží. A pokud by nebyl WinPcap instalován, zatržítko nemá co aktivovat.
    AmigaOS 4.1 - Připojení k internetu přes uaenet.device

    Spusťte průvodce připojením k internetu
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    Vybereme Ruční konfiguraci
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    V okně Průvodce připojením k internetu do políčka Ovladač: zapište uaenet.device (1), vyzkoušejte konfiguraci (2) a pokud bude vše v pořádku (3), pokračujte v původci (4). Nyní jako v předešlých případech stačí jednoduše vše odklikat tlačítkem Další a tlačítkem Dokončit.
    AmigaOS 4.1 - průvodce připojením k internetu

    A stejně jako v předešlých případech tímto vznikne trvalé připojení k síti, které se automaticky iniciuje při příštím spuštění AmigaOS 4.1.

    Aktualizace na AmigaOS 4.1 Final Edition Udate 1

    Nyní, když máme systém připojený k internetu, můžeme stáhnout a instalovat aktualizace. Nejdříve budeme stahovat důležitou aktualizaci Update 1. Bohužel se tento update nedá úspěšně provést přes AmiUpdate (viz dále), protože v paměti systému nebude po stažení dostatek místa na rozbalení. Update 1 tedy stáhneme a nainstalujeme ručně. Pro stažení Update 1 musí být emulátor připojený k internetu a musíte mít nainstalovaný internetový prohlížeč, viz výše.

    Spustíme internetový prohlížeč IBrowse (1), použijeme rychlé tlačítko Hyperion (2), přesuneme se na konec stránky, zadáme přihlašovací údaje (3) a přihlásíme se (4). Předpokladem je, že jste na stránkách Hyperionu registrovaní a máte tam i registrovanou kopii vašeho instalačního média.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Internetový prohlížeč IBrowse neumí dobře zobrazovat moderní webové stránky, nicméně pro stažení AmigaOS 4.1 Final Edition Update 1 postačí. Tedy po přihlášení na stránky Hyperionu v levé navigaci dohledáme položku Download (1) a níže pak adresář AmigaOS 4.1 Final Edition (2).
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    V něm se nachází aktualizace, tedy soubor AmigaOS4.1FinalEditionUpdate1.lha.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Po kliknutí na soubor ještě přijměte licenční podmínky,
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    a určete, kam se Update1 stáhne. Jedná se o dočasný soubor, který po aktualizaci již nebudete potřebovat, bude možné jej pak smazat. Já jsem si jej uložil do sdíleného adresáře PC.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Archiv s aktualizací Update1 má 24 MB
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Po stažení odejděte na místo, kde jste Update1 stáhli a rozbalte ho.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Po rozbalení archiv dohledejte a spusťte instalaci. Budete mj. dotázání na umístění Pythonu, který je v SYS:Systems/Python (4).
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Následuje několik samozřejmých obrazovek:
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Po restartu systému ještě aktualizujte fonty přes FixFonts (3).
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace fontů

    A pokud by vás zajímalo, co vše AmigaOS 4.1 Final Edition Update 1 přináší, podívejte se do seznamu změn. Na první pohled viditelnou změnou je počeštění systému, druhou podstatnou změnou je možnost připojit do systému Zorro III paměť, což bez Update1 nešlo.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace přes AmiUpdate

    Navýšení paměti ram

    Původních 128 MB Fast ram bylo v AmigaOS 4.1 zoufale nedostatečných. Na vyzkoušení a pohlédnutí systému to stačilo, ale pro častější používání bylo potřeba pravidelně systém restartovat a tím „čistit“ paměť. Update1 umožňuje systému nově přistupovat k Zorro III pamětem, za určitých okolností dokáže dokonce adresovat až 1,5 GB paměti. Já jsem se dostal k hodnotě 898 MB ram, více se mi zpřístupnit nepodařilo, nicméně pro mé potřeby je toto množství paměti dostatečné.

    Nejdříve je potřeba upravit řádek Startup-sequence z

    Code:
    C:BootLoader
    na

    Code:
    C:BootLoader COMMANDLINE=“NoRAMPager“
    Toho docílíme programem NotePad.
    AmigaOS 4.1 - Navýšení RAM

    Tato změna umožní systému používat paměť v Zorro III. Na skutečné amize to není až tak výhodné, protože Zorro III paměť má průchodnost 8-12MB za sekundu, v emulátoru tím ale nejme omezeni a i takto přiřazená paměť bude velmi rychlá. Jen pro informaci, paměť na CyberStormu PPC má průchodnost 60-100MB za sekundu.

    Nyní v nastavení emulátoru v části RAM vyberte Z3 Fast Ram #1 a přiřaďte jí 512 MB. Následně druhému slotu (Z3 Fast Ram #2) přiřaďte 256 MB. Tím se dostáváme na dostupnou paměť 898 MB. Jsou to 2MB Chip + 128 MB na CyberStormu PPC + 512 Z3 #1 + 256 Z3 #2. Pro takto nastavený emulátor uložte konfiguraci, emulátor tlačítkem Restart obnovte, načtěte konfiguraci a emulátor spusťte.
    AmigaOS 4.1 - Navýšení RAM

    Po spuštění emulátoru máme dostupnou paměť o této kapacitě:
    AmigaOS 4.1 - Navýšení RAM

    Aktualizace systému a programů přes AmiUpdate

    Kromě důležitého Update1 můžete váš systém i programy aktualizovat o další novinky praktickou aktualizační utilitou AmiUpdate. Nejjednodušší způsob pro její vyvolání je kliknutí pravou myší do prázdného místa na ploše workbenche a volbou Aktualizovat software. Je možné že se při prvním spuštění nabídne ke stažení i novější verze AmiUpdate.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace systému přes AmiUpdate

    AmiUpdate dokáže aktualizovat systém i programy třetích stran. Pro aktualizaci systému se musíte přihlásit přihlašovacími údaji, kterými přistupujete na stránky Hyperionu.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace systému přes AmiUpdate

    Po instalaci AmigaOS4.1FinalEditionUpdate1 nabízí AmiUpdate již jen aktualizaci několika knihoven a tříd MUI. Vyřaďte z aktualizace jazykové balíčky, které pravděpodobně nebudete nikdy potřebovat a aktualizaci spusťte tlačítkem Update. Po aktualizaci systém restartujte.
    AmigaOS 4.1 - Aktualizace systému přes AmiUpdate

    Nyní máte nainstalovaný a aktualizovaný nejnovější systém AmigaOS 4.1 Final Edition Classic. Se systémem můžete přistupovat k internetu prohlížečem IBrowse (hodí se na Aminet a další jednodušší stránky) nebo OWB, můžete se připojovat k ftp úložištím přes programy AmiFTP nebo Pete’sFTP, případně můžete jen přistupovat k vašemu pc přes sdílený adresář.

    Před instalací dalších programů, prozkoumávám a nastavováním systému doporučuji někam stranou zálohovat virtuální disk a nastavení WinUAE. Pokud by se cokoli stalo, nemusíte vše znovu instalovat a vybavovat si, kde co a jak bylo nastaveno, ale můžete rychle začít z funkčního stavu.

    Výměna grafického engine

    Emulátor používá ve výchozím stavu pro zobrazování emulovanou grafickou kartu Picasso IV. Jejím limitem je kapacita videoram, která je 4MB. Díky tomuto omezení lze používat rozlišení max. 1600×1200 bodů v 16bitové barevné hloubce, resp. 1280×1024 bodů ve 24 bitové hloubce.
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Toto rozlišení bude pravděpodobně pro většinu situací stačit, nicméně pokud byste chtěli AmigaOS 4.1 provozovat ve Full HD nebo vyšším rozlišení, je potřeba změnit vykreslování grafiky z Picasso IV na UAEGFX. Uaegfx je integrováno do WinUAE a jeho omezení vyplývá z omezení skutečné grafické karty ve vašem počítači.

    Pro používání vyšších grafických rozlišení je potřeba nejenom aktivovat ve WinUAE emulaci uaegfx, ale v AmigaOS 4.1 bude potřeba připravit ovladač, tedy uaegfx monitor. A tím začneme.

    V DEVS:Monitors se nachází soubor monitoru PicassoIV. Vytvoříme jeho kopii
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Tu přejmenujeme (1) na UAEGFX a vstoupíme do jeho vlastností (2).
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Ve vlastnostech na záložce Ikona (1) smažeme všechny argumenty, zapíšeme jeden jediný: boardtype=uaegfx (2) a ikonu uložíme (3).
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Monitor PicassoIV můžeme v monitorech nechat, nebude překážet. Tímto máme ošetřenou softwarovou stránku v operačním systému. Následovat bude aktivace uaegfx v emulátoru.

    V nastavení nejdříve emulátor restartujte a následně v části RTG Board (1) vyberte jako RTG Graphic board UAE Zorro III (2), přidejte paměť (3), uložte konfiguraci (4) a emulátor spusťte (5).
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Emulátor nyní zobrazuje vše přes uaegfx.card (5), předtím tam bylo uvedeno Picasso IV. Taktéž nabízí větší množství grafických režimů (4).
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Emulátor používám na starším notebooku s dedikovanou grafickou kartou, můj hardware zvládne jen to, co vidíte na předchozím obrázku. Nicméně pokud emulátor spustím na výkonnějším počítači, můžu použít rozlišení až Ultra HD.
    AmigaOS 4.1 - výměna grafického engine

    Při emulaci uaegfx můžete nastavit velikost grafické paměti až 1GB, nicméně zvažte, zda je to užitečné. Emulátor potřebuje pro vykreslování pouze omezené množství paměti. Např. při rozlišení FullHD ve 32 bitové hloubce, tedy 1920×1080, „spotřebuje“ 8,3 MB paměti, tedy 1920×1080×4.

    Uaegfx sice nabízí vyšší rozlišení a více grafické paměti, ale subjektivně se mi jeho používání jeví oproti emulaci karty Picasso IV pomalejší. To je důvod, proč jej na mém starším notebooku vůbec nepoužívám. Nicméně volba, zda uaegfx používat, či nikoli, je na vás. Pokud tedy máte rychlý moderní notebook nebo počítač s výkonnou grafickou kartou, doporučuji uaegfx nainstalovat a používat, jestli máte naopak starou rachotinu s dedikovanou grafikou a nízkým rozlišením (jako já), zůstaňte u emulace Picasso IV. Jestliže by vám rychlost zobrazování po přechodu na ueagfx nevyhovovala, lze se snadno vrátit zpět k Picasso IV.

    Ještě doplním, že instalaci AmigaOS 4.1 je možné ihned ze začátku provádět pouze přes emulaci uaegfx, nicméně na obrazovce se při instalaci zobrazují „podivné fragmenty“ a instalace je výrazně pomalejší než s Picasso IV.
    Užitečné odkazy:Instalace zvukové karty

    Základní zvuk emulátoru „vyrábí“ emulovaná Paula. Pokud by vám nestačil výchozí 8bitový zvuk, můžete do emulátoru doinstalovat 16bitovou emulaci zvukové karty ES1370 PCI s přehráváním a záznamem až do 48kHz. Pro zprovoznění této zvukové karty je potřeba do systému stáhnout ovladače z OS4Depotu. Archiv rozbalte a postupujte podle přiložené dokumentace, tedy nakopírujte soubory:

    sb128.audio do Devs:AHI

    SB128 do Devs:AudioModes

    Následně v Preferencích (2) otevřete správu AHI (3), zde vyberte Jednotku 0 (4), označte SB128:HiFI 16 bit stereo ++ (5), nastavte frekvenci 44100 Hz (6), 32 kanálů (7) a vše uložte (8 ). Použité hodnoty jsou hodnotami z dokumentace k soboru sb128ahi.lha, který se nachází na OS4Depotu.
    AmigaOS 4.1 - instalace zvukové karty

    V nastavení emulátoru v části Expansions zkontrolujte, zda máte aktivovanou emulaci můstku Mediátor (emulovaná zvukovka je PCI, musí tedy procházet přes funkční emulaci Mediátora)
    AmigaOS 4.1 - instalace zvukové karty

    a dále aktivujte emulaci samotné zvukovky (2), uložte konfiguraci (3), restartujte emulátor (4), načtěte konfiguraci a emulátor spusťte.
    AmigaOS 4.1 - instalace zvukové karty

    Nyní, po čistém startu, kdy jsou iniciovány všechny emulované komponenty, budete moci přehrávat zvuk přes 16bitovou zvukovou kartu.
    AmigaOS 4.1 - instalace zvukové karty

    Není to žádný zázrak, podobně jako emulátor nezvládá náročnější grafiku, ale na vyzkoušení některých zvukových aplikací, případně na programování je to dostatečné.

    Přeji spoustu výborných zážitků s nejnovějším AmigaOS 4.1 Final Edition Classic .

    WinUAE 3.5.0

    Popisovaná instalace proběhla v 64bitové portable verzi WinUAE 3.5.0.
    AmigaOS 4.1 - WinUAE 3.5.0

    Záludnosti

    Bootování

    Může se stát, že se spustí workbench nikoli z nainstalovaného disku, ale stále ještě z instalačního cd. Během mých zkušebních instalací se to stalo několikrát. Bude proto jistější WinUAE restartovat a opět vyvolat Cyberstorm PPC Boot Menu a v něm deaktivovat bootování cd mechaniky. Postup je uveden zde, jen bude přesně opačný, tedy u jednotky, ke které je připojen cd rom, nastavíte parametr CDRom Mount. Tím bude virtuální mechanika připojena k systému, ale nebude možné z ní bootovat.

    Ping

    Ve WinUAE bohužel nefunguje příkaz ping.

    SLiRP

    Na internetových fórech jsem zaznamenal ještě jeden způsob připojení virtuální amigy k internetu – připojení přes slirp. Tento způsob (slirp) využívá pro připojení emulaci některých archaických protokolů, které se používaly před vytáčeným i pevným připojením k internetu. Díky slirpu lze např. vytvářet slip připojení přes telnet session nebo provozovat peer-to-peer software Envoy.

    Nechápu jaké jsou v dnešní době přednosti takového připojení, nicméně zdá se, že je slirp ve WinUAE plně funkční a lze jej použít ve variantách:
    • SLIRP User Mode NAT xx:xx:xx32: 33:34
    • SLIRP + Open ports (21-23,80) xx:xx:xx32: 33:34

    AmigaOS 4.1 - Slirp

    Slirp se nastavuje v části Expansions, kdy je potřeba vybrat konkrétní emulaci síťové karty (A2065) a vybrat typ slirp připojení v části Network mode.

    Slirp byl do WinUAE začleněn ve verzi 2.7.0 (prosinec 2013) a jeho slip protokol lze použít např.

    Odkaz: SLiRP (user mode nat)

    Pokud máte někdo se slirpem ve WinUAE či na amize zkušenosti, podělte se o ně prosím dole v komentářích.

    • Sugo77
      #10
      Sugo77 komentoval
      Editace komentáře
      I do not know, why i can't edit my previous message, but i want repost SCreenshots №1 and №2:
      Screenshot #1:

      Screenshot #2:

    • Sugo77
      #11
      Sugo77 komentoval
      Editace komentáře
      Additional screenshots(I miss some screenshots when was type this big text, sorry, now will be posting by random, but this screenshots also about this problems, and relate to my post
      to my big message):
      Screenshot #11:

      Screenshot #12:

      Screenshot #13:

    • Sugo77
      #12
      Sugo77 komentoval
      Editace komentáře
      I completely forgot the follow-up question...
      Which of the two options is actually used and applied in the AHI settings (AHI pereferences), Music Unit or Unit0? (Because there are different options available for me to choose from in these different options. By the way, in Music Unit for some reason I can’t change the values "Channels"... Strange...)
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55

Nové komentáře v článcích

Sbalit

  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    @stano
    promptně změřeno: všechny provozní režimy obou počítačů se pohybují mezi spotřebou BananaPro a Powermac G5 Quad. Takže bych to tipla na remízu
    16.04.2024, 18:31:46
  • Stano
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil Stano
    Ďakujem za ďalší pekný článok a prosím zmerať aj spotrebu zostavy v rôznych režimoch (idle, max. CPU, max. GPU, max. MAX )
    15.04.2024, 10:25:38
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    no, hlučnost....
    oba počítače mají jeden malý ventilátorek na CPU, asi tak stejně tichý nebo hlasitý. A1222+ má řízení otáček ventilátorů, ale já rozdíl v hluku neslyším.

    TDP obou CPU jsou tak malé, že by nebyl problém osadit pasivní chladič, či udělat tepelný most na kovovou case.
    Takže to může v obou případech být 0 dB(A).

    Hluk vyjde u obou spíš podle grafické karty a ta je také v obou případech stejná. Rozumná...
    15.04.2024, 08:37:33
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Tower57 a 1941 zrovna nejsou hry, které by 3D nějak důrazně využívaly... benchmark ukazuje pouze rychlejší integer výpočty (a patrně rychlejší paměť). Při porovnání obou strojů jsem měl na mysli ideální případ (tedy u A1222 nativní SPE kompilované aplikace/hry), až nějaké budou pro srovnání, budeme moudřejší. Mohl bych mít dotaz na hlučnost obou řešení (SAM460LE a A1222)?
    14.04.2024, 08:01:54
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Samozřejmě že ve 3D hrách přeložených pro standardní powerpc bude A1222+ nutně pomalý. Navíc u klasických 3D FPS jako Quake se většinou musí vypnout i LTE Emulátor, takže je to zcela nepoužitelné.
    U 3D kde se nemusí LTE vypnout, jako třeba Spencer je to hratelné ( =24 FPS, Sam460 46=FPS )
    Ale co se týká her jiných, tak je na tom velice dobře. Zatím jen ochutnávka:

    Tower57: Sam460=51 FPS, A1222+ =71 FPS, 1941 Sam460=60 FPS, A1222+ =105 FPS....
    13.04.2024, 15:59:46
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Upřímně řečeno, neveřím, že by A1222 porazila SAM460 v rychlosti 3D her (jako Quake, nebo Jedi Knight 2). Ty údajné výhody SPE FPU se zatím nikdy neodrazily v application benchmarcích (pod Linuxem). Ale klidně se nechám příjemně překvapit dalšími testy.
    12.04.2024, 17:09:25
  • sailor
    Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Oba disky mám na jednom kabelu (1) na interním IDE, CD mám na druhým. Ještě jsem asi nezkusil dát disky jak píšeš. Dřív mi to fungovalo v pohodě, ale už jsem zapoměl jak to bylo zapojený
    Způsob bootu mám vyřešen dobře, tam chyba není.
    09.04.2024, 01:23:11
  • sailor
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    @ghh
    oba disky máš zapojeny v interním ide?
    Obecně ( i když by to mělo být dle normy jedno ) je lepší dávat hdd jako master a cd jako slave, tj. třeba:
    1.IDE master = AmigaOS, slave=CD
    2.IDE master = MorphOS

    to že není disk vidět v OF je pitomé, to nevím jak opravit. Zkus dát v open firmware probe-all, jestli se pak neobjeví.

    na bootovací menu používáš bootscript?
    - prioritu nastav vyšší u AmigaOS
    - v parametrech...
    08.04.2024, 08:59:11
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Článek se mi taky líbí. Je tam opět všechno
    V PegII mám dva disky jeden Aos a druhý Mos. Občas mi jeden z nich nenaběhne (není vidět v OF).
    Jak máte nastavený boot flag a prioritu u disku(ů), nebo master-slave?
    07.04.2024, 16:20:50

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (16) amiga (18) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (9) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (16) internet (7) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (12) terrible fire (4) whdload (4) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X