Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Jaké zařízení používat na amize jako pevný disk

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Jaké zařízení používat na amize jako pevný disk

    Rád bych vám v tomto přehledu představil některé datové nosiče, které lze připojit k IDE portu amigy. Uvedené nosiče se nejčastěji využijí v Amize 1200 a Amize 600, s vhodnou redukcí pak i v Amize 4000, případně v turbokartách, které obsahují IDE konektor (např. Terrible Fire).

    Výběr datových nosičů pro amigu
    Ukázka některých datových nosičů použitelných v amize

    CompactFlash

    CompactFlash karta je pravděpodobně nejvíce používaným nosičem dat na amize. Mezi amigisty je použití CompactFlash karet (dále jen CF) velmi populární, komunitou je otestováno velké množství karet. CF karty jsou typu I a II. Rozdílem v typech je výška v mm a limit proudu v mA. Výška karty typu I je 3,3 mm, napájen může být proudem do 70 mA. Typ II má výšku 5 mm a proudový limit je 500 mA. V amize se většinou používají CF karty Typu I. Pro připojení do amigy je k dispozici řada 2,5“ i 3,5“ redukcí.

    CompactFlash Sandisk 8GB - ideální varianta disku pro amigu
    SanDisk o kapacitě 8 GB. V kombinaci s PFS3 využijete plnou velikost bez jakýchkoli dodatečných nastavování.

    Klady
    • Používání CF karty v amize je bezhlučné;
    • oproti klasickému disku minimální spotřeba;
    • rozměry, resp. malá velikost a nízká hmotnost;
    • snadná dostupnost pořízení, např. na Alza, CZC, eBay, Aukro;
    • karty lze pořídit i na webech Compuny a Romistore. Za těmito eshopy jsou lidé, kteří mají blízko k retrokomunitě;
    • přívětivá cena;
    • občas se prodávají i s nainstalovaným systémem, lze je pak jen zapojit do amigy;
    • spolehlivost (za 10 let používání mi žádná nezhavarovala);
    • záruka (karty pořízené v běžných českých obchodech mají víceletou, někdy i doživotní záruku);
    • snadná příprava karty ve WinUAE.
    Zápory
    • Ne všechny typy karet v amize fungují;
    • některým CF-IDE redukcím trvale svítí dioda.
    Redukce

    Je k dispozici řada levných CF-IDE redukcí 44 pinových samic i samců, lze vybrat dle libosti. Pro Amigu 4000 lze pořídit 40 pinové redukce. Redukce na sobě nemá žádnou podstatnou logiku, jedná se o jen „předrátování“ mezi CF kartou a IDE rozhraním amigy. Veškerá podstatná logika je uvnitř CF karty.

    IDE CF redukce - samice
    IDE CF redukce - samice


    IDE CF redukce - samice - zadní část
    zadní část

    SD karty

    Secure Digital karty se začaly na amize rozšiřovat až po CF kartách, a to především z důvodu nízké ceny. A především ona nižší cena vede k tomu, že se SD karty stávají dalším velmi rozšířeným paměťovým zařízením. Jinak se jedná jen o další typ nosiče, který je možné na amize používat, jiné extra přednosti používání SD karty nemají. MicroSD karty jako paměťová zařízení se používají např. ve Vampírovi.
    8GB SD SanDisk
    8 GB SD karta značky SanDisk. I tato kapacita bude s PFS3 v amize plně dostupná.

    Výhody
    • Většinou jsou oproti CF kartám levnější;
    • lze použít standardní velikost, případně s redukcí miniSD nebo microSD kartu;
    • lze použít karty SDHC, ale i karty SDXC standardu;
    • spoustu notebooků obsahuje SD čtečku, není tedy nutné pořizovat externí (jako v případě CF karet).

    Redukce

    Oproti CF redukci je potřeba uvést, že veškerá řídicí logika se nachází na redukci, nikoli na kartě. Některé SD-IDE redukce jsou díky tomu dokonce magické .

    SD IDE redukce
    SD IDE redukce


    SD IDE redukce
    Zadní strana. Sem se vkládá SD karta.

    SD karty lze k amize připojit přes redukci a 44 žilný kabel, nebo existuje docela elegantní řešení, kdy se do IDE konektoru vloží "zvedák" (ang. riser) a teprve do něj se zasune SD redukce. Prostorově je to velmi praktické řešení, nezabírá to téměř místo, není potřeba propojovací 44 žilový kabel a ještě kolem toho dobře cirkuluje vzduch. Riser na fotce níže obsahuje jeden IDE konektor, ale existují i risery umožňující připojit dvě zařízení. Pokud byste se vydali touto cestou, je potřeba vzít v potaz, že tento riser není možné použít, když máte v amize stínicí plech. Riser se do amigy v tomto případě nevejde.

    KA 47 IDE adaptér
    KA 47 - IDE adaptér

    Existují dokonce redukce, které jsou rozměru CompactFlash karet, do kterých se vloží SD karta. Takovou CF redukci je možné běžně používat v amize přes CF-IDE redukci, nebo i v CF-PCMCIA redukci pro přenos dat nezi amigou a okolním světem.

    SD CF redukce
    Některé varianty CF/SD redukcí

    Microdrive

    Microdrive je miniaturní jednopalcový disk o rozměru Compact Flash karty typu II (výška 5 mm). Je to spíše zajímavost, prakticky funguje podobně jako CF karta. Tento nosič používá minimum amigistů, ale to neznamená, že by byl nespolehlivý nebo nekvalitní. Nicméně je to spíše taková geekovská libůstka.

    Microdrive HITACHI
    Microdrive značky HITACHI

    Klady
    • Stejné jako u Compact Flash karty;
    • lze levně pořídit na eBay a podobných místech;
    • lze použít stejnou cf-ide redukci jako při připojení CF karty;
    • Microdrive na zde na fóru používají uživatelé oxcom a boboo.
    Zápory
    • Disk obsahuje rotující části;
    • oproti CF kartě mírně vyšší spotřeba (do 100 mA);
    • výška je 5 mm. Díky výšce se nevejde do většiny USB čteček. Do CF-IDE redukcí není problém;
    • Kapacita max 12 GB.
    Redukce

    Microdrive obsahuje stejné rozhraní jako CF karta, pro redukci platí vše, co platí pro CF-IDE redukci.

    mSATA SSD

    Mini-SATA ssd nosiče se začaly mezi amigisty objevovat v polovině roku 2016. Zatím je používá málo uživatelů a lze je tedy chápat jako další zajímavou geekovinu. Prostě hypermoderní technologie mSATA SSD na amize. Paměťový modul mSATA SSD se připojuje k internímu ide standardních amig přes mSATA IDE redukci. Lze pořídit na eBay nebo podobných místech, je potřeba zvolit 5V variantu.

    SSD SanDisk amiga
    SSD SanDisk o kapacitě 32 GB.


    SSD SanDisk o kapacitě 32 GB.
    Zadní strana paměťové karty.

    Klady
    • Malé rozměry, nízká cena, vysoká kapacita
    Zápory
    • Oproti ostatním nosičům se více zahřívá (subjektivní dojem, nemusí to být negativum)
    Redukce

    mSATA SSD se vloží do mSATA IDE redukce a propojí se klasickým 44 žilovým ide kabelem. Já ji používám od listopadu 2017 bez jakýchkoli potíží, ale uživatelé Předseda a Dóďa zaznamenali nefunkčnost. Vše je z Číny a je otázka, zda to nejsou jen vadné kusy. Zdá se, že paměti mSATA SSD fungují, ale problém je v redukcích. Na eab eviduji množství spokojených uživatelů.
    mSATA IDE redukce
    mSATA IDE redukce amiga


    mSATA IDE redukce amiga
    Zadní strana mSATA IDE redukce

    Další vývoj a výměnu zkušeností můžete sledovat na fóru.

    M.2 SATA SSD

    K amize lze připojit i moderní datové uložiště formátu M.2 SATA SDD. Buď přes přímou redukci M.2 SATA/IDE, nebo třeba i přes kombinaci redukcí, např. M.2 SATA na SATA a pak SATA na IDE.

    Přímou redukci lze pořídit např. na eBay včetně krabičky, která se dá posadit do kolébky, do které se dříve usazovaly 2,5" pevné disky.

    M.2 SATA SSD
    "Přímá" redukce M.2 SATA na IDE 44

    M.2 SATA v M.2 SATA-SATA redukci, do které je připojena SATA-IDE redukce.
    M.2 SATA SSD
    M.2 SATA SSD "sedí" v M.2 SATA-SATA redukci, která je dále připojena k SATA-IDE 44 redukci. Trochu kočkopes, ale funguje to dobře.



    M.2 SATA SSD
    Zadní část

    Výhody M.2 SATA SSD jsou stejné jako u mSATA SDD, nevýhodou může být oproti mSATA nepatrně větší rozměr.

    Flash Memory

    Tento miniaturní paměťový čip se dá pořídit v kapacitě od 512 MB do několika GB. Nasazuje se na 44“ ide konektor. Je možné pořídit více typů, některé jsou uspořádány horizontálně, některé vertikálně.

    Apacer amiga
    Flash paměť Apacer

    Flash paměť Apacer
    Flash paměť Apacer – spodní strana

    Tyto flash disky jsou často označovány zkratkou DOM (Disk on Module) a jsou k dispozici v počtu 44 pinů (vhodné pro Amigu 1200, Amiga 600) nebo i 40 pinů (vhodné např. pro Amigu 4000).

    Flash disk - DOM
    Flash disk v "kabátku"

    Flash disk - DOM
    Zadní strana

    Výhody
    • Paměťová karta je velmi malá.
    Nevýhody

    Pokud si nedáte pozor, horizontální kartu (např. Apacer) do amigy připojíte pinově naopak, tedy pin 44 karty připojíte na pin 1 základní desky amigy. Tím reálně hrozí spálení karty, amigy nebo obou. Pinově správné nasazení karty se vám díky umístění kondenzátorů na základní desce nepodaří, na paměťovou kartu tam není místo. Pro jediné správné připojení této horizontální paměťové karty potřebujete nějaký rizer – zvedák. Ten se dá pořídit např. na AmigaKitu, nebo možná pokud budete mít štěstí, pořídíte jej někde levněji.

    Klasické pevné IDE disky

    V polovině devadesátých let jsem měl v Amize 1200 3,5“ disk. Mé rozhodnutí pro 3,5“ byla oproti 2,5“ disku nižší cena a vyšší kapacita. Nicméně třiapůl palcové disky bylo trochu problematické do amigy nainstalovat, amiga na ně nebyla prostorově stavěná. S trochou úsilí a možná i mírně ohnutými stínicími plechy (někdy bylo potřeba jejich části vystříhat) se to však podařilo.

    Pro 2,5“ disky byla Amiga 600 i Amiga 1200 stavěna a buď se s nimi přímo prodávala, nebo je bylo možno snadno položit do 2,5“ hd kolébky.

    Amiga Cradle
    2,5″ IDE disk usazený v „cradle“.

    V současnosti uživatelé pevné disky ve svých klasických amigách téměř nepoužívají, není pro to příliš důvod. Nicméně pokud chcete, takovýto disk klidně použijte, bude sloužit spolehlivě. Já však preferuji raději tichý paměťový nosič.

    Pokud byste se rozhodovali pro moderní ide disk, můžete zvážit pořízení i ssd disku s ide rozhraním. Tyto disky se dají pořídit na eBay a podobných místech. Nicméně pořízením moderního rychlého disku amigu nezrychlíte, rychlost práce s diskem je od nějakých vyšších stovek kB po menší MB za vteřinu (např. 700 kB – 4 MB). Tyto přenosové rychlosti zvládá jakýkoli současný disk levou zadní, ze strany amigy záleží především na rychlosti cpu, tedy na použité turbokartě.

    Výhody
    • True retro feeling;
    • 2,5“ disky byly v amize sexy a byly relativně tiché.
    Nevýhody
    • Hlučnost (a u opravdu starých 3,5“ disků sakra hlučnost);
    • disk (především 3,5“) má vyšší spotřebu proudu, což může způsobovat komplikace při používání dalších periferií (např. turbokarty); vyšší spotřeba jde ruku vruce se zahříváním disku;
    • opravdu staré disky (z poloviny devadesátých let) budou pravděpodobně výrazně pomalejší, než jejích dnešní kolegové;
    • u 3,5“ disku bylo potřeba vyřešit jeho samostatné napájení. 2,5“ disk je napájen přímo zdesky, jeho napájení tedy nebylo potřeba řešit;
    • při nešikovné instalaci disku občas nepřiléhal horní plast amigy;
    Sata disky

    Všechny disky v moderních PC jsou standardu SATA. Je jedno, zda se jedná o rozměr 3,5“ nebo 2,5“. Disk tohoto typu lze k amize připojit přes IDE-SATA redukci. Ne všechny IDE-SATA redukce dokáží signály do amigy přenést. Pokud najdete funkční redukci, můžete v amize provozovat klidně TB klasický disk, nebo moderní i stále populárnější SSD disky. Disky o kapacitě stovek GB pravděpodobně na amize zaplníte jen z velmi malé části.

    Sata Fujitsu HDD - 400 GB
    2,5″ SATA disk Fujitsu o kapacitě 400 GB, který lze připojit k amize např. přes redukci Digitus.

    SATA IDE redukce Digitus
    SATA IDE redukce Digitus


    SATA IDE redukce Digitus
    SATA IDE redukce značky Digitus

    Výhody
    • při nalezení správné redukce můžete použít jakýkoli nový nebo starší sata disk rozměru 2.5“ i 3.5“;
    • moderní sata disky jsou tiché, rychlé a poskytují obrovskou diskovou kapacitu, kterou na druhou stranu nemáte šanci využít;
    • 2,5“ disk i s redukcí je možné často jen položit do 2,5“ originál kolébky;
    Nevýhody
    • musíte najít správnou funkční redukci ze sata na ide;
    • musíte umět připravit velký disk (tedy patchnout scsi.device a nainstalovat moderní souborový systém);
    • disky s kapacitou nad 2 TB a více budou narážet na technické limity souborových systémů.
    Magická zařízení

    Neboli paměťové nosiče, které je možné v amize používat až do kapacity 128 GiB, aniž by bylo potřeba patchovat scsi.device.

    Standardní amigy umí bezproblémově zpracovat s disky do kapacity 4 GiB. Tyto limity jsou dány technickými možnostmi původního Commodoráckého scsi.device a Fast File Systemu. Obojí se nachází v kickstartu standardních amig a při potřebě použití disku s vyšší kapacitou je třeba většinou obojí vyměnit.

    Kupodivu na trhu existuje několik zařízení, pro která není nutné scsi.device patchovat a přesto bude možné v amize použít disky s vyšší kapacitou. Podmínkou je však použití DirectSCSI příkazů pro přístup k disku, tedy je nezbytné vyměnit původní Fast File System za moderní, např. PFS3, resp. jeho verzi PDS3. Při použití původního scsi.device a PDS3 na většině zařízení získáte diskový prostor o kapacitě 7,87 GiB. A při použití níže uvedených „magických zařízení“ získáte na vašem disku prostor až 128 GiB. To vše bez nutnosti patchování scsi.device, ale s nutností použít moderní souborový systém typu PDS3.

    Ještě jednou si připomeňme, že limit 4 GiB vychází z kombinace použití původního scsi.device a původního souborového systému a je dán hranicí 2^32 bajtu. Standardní příkazy pro přístup k disku (CMD_READ a CMD_WRITE) za tento limit nevidí, resp. hodnoty za tímto limitem berou ze začátku disku.

    DirectSCSI příkazy (příkazy které jsou součástí PDS3) umí číst i zapisovat v rozsahu 0 bloků až 16 514 064 bloků, tedy v rozsahu 0 bajtů až 8 455 200 768 bajtů (7,87 GiB), což je dáno součinem limitů CHS a velikosti bloku.

    Nicméně některá zařízení v sobě mají obsaženou logiku, která výše uvedený limit posouvá dále. Domnívám se, že interně pracují podle standardu EIDE, který ve světě amig známe z řadičů FastATA. Toni Wilen tato zařízení pojmenovává jako zařízení s ilegální CHS geometrií a je na nich možné obsáhnout diskový prostor až do 128 GiB (limit LBA28 ).

    SecureDigital

    Amiga SD SanDisk 16 GB
    SD karty nemůžou být magické, magické můžou být jen SD IDE redukce.

    Takto je identifikovaná SD karta o kapacitě 16 GB na SD-IDE redukci Sintech.
    SinTech redukce
    WB 3.1 vidí z 16 GB karty díky CHS limitu jen 7,87 GB.

    SD SinTech
    Konkrétně je dostupných 16 514 063 bloků.

    SD IDE redukce SinTech
    SD IDE redukce Sintech, která není „magická“.

    SD IDE redukce SinTech
    Zadní strana Sintechu. Sem se vkládá SD karta.

    A takto je identifikovaná stejná SD karta v redukci, která ani nemá ve své geometrii uvedeného výrobce. Jako výrobce je uveden údaj Memory, jako produkt Card Adapter revize 6728. Redukce obsahuje řídicí čip KTC FC1306T GP.

    Neznačková SD redukce
    Stejná karta, ale jiná redukce. Je dostupný partition o kapacitě 13 GB.

    Neznačková SD redukce.
    A dostupných bloků je 31 115 951.

    SD IDE redukce
    „Magická“ SD IDE redukce, která umožňuje v kombinaci s PFS3 použití SD karet až do kapacity 128 GB bez nutnosti patchovat scsi.device.

    SD IDE redukce
    Zadní část

    V obou případech se jedná o použití stejné SD karty na Amize 1200 ve stejné konfiguraci: Kickstart 3.1, tedy scsi.device 40.12. Stejně tak to funguje i se starším kickstartem 3.0.

    Neznačková SD redukce má v sobě obsaženou řídicí logiku, která dokáže v případě použití SD karty o kapacitě 8 a více GB „přeložit“ adresní prostor nad 16 972 704 sektory do čitelné podoby i pro scsi.device v původním kickstartu. Výsledek je tedy takový, že bez jakéhokoli patchování můžete přistupovat k partitionům nad 7,87 GiB. Tento limit se posouvá na 128 GiB, takže v amize lze pak jako diskové úložiště použít SD karty o opravdu velké kapacitě.

    SD karty jsou „jen“ nosiče dat, přístupová logika se nachází na redukci, takže redukci můžete použít s jakoukoli SD kartou.

    Určitým problémem je, že se tyto redukce již nedají jednoduše pořídit. Prodávaly se na eBay kolem roku 2014, nyní na ně narazíte jen zřídka. Pokud byste o redukci uvažovali, hledejte ji podle označení čipu KTC FC1306T GP. Neznačkovou redukci jsem pořídil někdy v polovině roku 2017 na eBay.

    CompactFlash SanDisk

    CompactFlash SanDisk 32 GB
    Workbench 3.1 v kombinaci s PFS3 využívá plnou kapacitu této CF karty, a to bez nutnosti patchovat scsi.device.

    Tato speciální řada CompactFlash disků obsahuje logiku, která taktéž překládá originálnímu scsi.device adresní prostor nad 16 972 704 sektorů (limit CHS).

    CompactFlash SanDisk 32 GB
    Karta obsahuje plně dostupný partition o velikosti 30 GB.

    CompactFlash SanDisk Amiga
    Vše bez nutnosti patchování scsi.device, jen s PDS3. Všimněte si CHS hodnot: takto jsou načteny v HDToolBoxu.

    HDInstTools
    Stejná karta CF karta, jen je její geometrie identifikovaná programem HDInstTools.

    Oproti SD kartám je řídicí logika na CF kartě, u CF karet naopak na redukci vůbec nezáleží, CF IDE redukce je vlastně jen „hloupé“ předrátování mezi CF kartou a ide rozhraním amigy.

    Jsem si vědom, že pouze CF karty v této řadě mají ilegální CHS adresaci, nevím o žádné jiné značce, resp. řadě, která by onu ilegální CHS adresaci obsahovala. Kdybyste na nějaké další zařízení s těmito vlastnostmi narazili, napište dole do diskuse nebo do fóra. Compact Flash kartu jsem pořídil v květnu 2017 na CZC.

    Jak otestovat, zda můj paměťový nosič podporuje „ilegální“ CHS adresaci

    Na první pohled to nezjistíte, tedy na kartě nebo na redukci to pohledově nepoznáte, v popisku na ešopu nebo aukci pravděpodobně taky ne, jedině že byste se dostali k technické specifikaci daného paměťového nosiče nebo redukce. A to není příliš pravděpodobné.

    Naštěstí Thomas Rapp vyvinul utilitu HDReport, která provede hloubkovou analýzu paměťového zařízení včetně zjištění posledního dostupného sektoru na disku a testu jeho přečtení. Pokud HD_SCSICMD přečte poslední blok a zároveň tento blok má hodnotu vyšší než 16 514 064 (limit CHS), máte vyhráno. Viz již zmíněný výpis z SD zařízení.

    Neznačková SD redukce.
    16 GB SD karta v magické neznačkové SD IDE redukci.

    HDDReport Sintech
    Stejná SD karta, nyní ale v nemagické SD IDE redukci Sintech.

    Utilita Check4GB (opět od Thomase Rappa) dokáže to stejné, nicméně údajů poskytne výrazně méně a v dnešní době je oproti HDReportu již překonaná, takže ji zmiňuji jen ze zajímavosti. Pokud tato utilita identifikuje partition s adresním prostorem nad 4 GiB, testuje, kterou sadou příkazů se dá partition přečíst.

    Check4GB amiga
    Program Check4GB a magická CF karta SanDisk. Hvězdička znamená, že na disku nelze použít příkazy cmd_read a cmd_write, ostatní sady příkazů však ano.


    Např. na tomto partitionu lze použít DirectSCSI příkazy, tedy při použití souborového systému PDS3 lze spolehlivě s takto velkým partitionem pracovat.

    Dalším ověřením může být program HDInstTools, který v části Setup Drive ukazuje Size disku. V tomto případě v kombinaci základního scsi.device (40.12) a PDS3 ukazuje velikost 31 267 656 kilobajtů.

    HDInstTools
    Automaticky identifikovaná velikost disku v HDInstTools. Obrázek je grabnutý z Amigy 1200. Jako nosič je zde použitá magická CF karta SanDisk.

    Takovým spíše amatérským způsobem ověření je pohled na příslušný partition v Directory Opusu 4.16. Pokud partition vidíte a dokážete na něj ukládat/číst data, je vše v pořádku.

    Directory Opus 4.16
    Directory Opus zobrazuje dostupnou kapacitu partitionu. Scsi.device není patchnuto, je použit jen PFS3, grabnuto z Amigy 1200 a opět na magické CF kartě SanDisk.

    Shrnutí:

    Existence magických, nebo chcete-li, disků s ilegální CHS strukturou, je zajímavá anomálie. Je to zajímavost, kterou můžete na své amize prakticky využít, pokud chcete ve své amize s Workbenchem 3.1 používat disk do kapacity 128 GiB. Výhodou těchto zařízení je, že nemusíte patchovat scsi.device, tedy amiga vám po studeném startu nebude muset provádět restart a tím pádem tedy uvidíte partitiony umístěné za hranicí 7,87 GiB i při spuštění systému bez startup sekvence nebo při bootu z diskety.

    Ještě zdůrazním, že tato magická zařízení mají význam při použití s Workbenchem 3.0 a 3.1, resp. s kickstartem 3.0 a 3.1. Novější AmigaOS 3.5 a vyšší obsahují patchnutý scsi.device a tedy jejich limit pro adresaci diskového prostoru je automaticky 128 GiB.

    • sailor
      #2
      sailor komentoval
      Editace komentáře
      Skvělé. A o těch magických jsem vůbec netušila že něco takového jde. Budu si to muset přečíst ještě jednou.
      CF karty zvládají PC Card i ATA interface, měly by mít oba řadiče v sobě.

      A o microdrive sice vím že existuje, ale naživo jsem jej nikdy neviděla.

    • DaMi
      #3
      DaMi komentoval
      Editace komentáře
      Autorem citovaného textu je Predseda
      Boží článek!
      Uvidíte, že jednou tu amigu nabootuju i z vinylu
      Autorem citovaného textu je sailor
      Skvělé. A o těch magických jsem vůbec netušila že něco takového jde.
      "Magická zařízení" byla super vychytávkou, když ještě nebyl AmigaOS 3.1.4, resp. 3.2. Nový kickstart resp. scsi.device tohle obchází. "Magická zařízení" v současnosti můžou být užitečná jen pro někoho, kdo jede na kickstartu 3.0 nebo 3.1.

      Jinak ten microdrive hezky vrní

    • Prisko
      #4
      Prisko komentoval
      Editace komentáře
      Takže vlastně řešit nějak rychlost IDE je k ničemu, tedy pokud bych nepoužil nějaké to Fastata, Terrible Fire nebo SCSI?
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55

Nové komentáře v článcích

Sbalit

  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    @stano
    promptně změřeno: všechny provozní režimy obou počítačů se pohybují mezi spotřebou BananaPro a Powermac G5 Quad. Takže bych to tipla na remízu
    16.04.2024, 18:31:46
  • Stano
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil Stano
    Ďakujem za ďalší pekný článok a prosím zmerať aj spotrebu zostavy v rôznych režimoch (idle, max. CPU, max. GPU, max. MAX )
    15.04.2024, 10:25:38
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    no, hlučnost....
    oba počítače mají jeden malý ventilátorek na CPU, asi tak stejně tichý nebo hlasitý. A1222+ má řízení otáček ventilátorů, ale já rozdíl v hluku neslyším.

    TDP obou CPU jsou tak malé, že by nebyl problém osadit pasivní chladič, či udělat tepelný most na kovovou case.
    Takže to může v obou případech být 0 dB(A).

    Hluk vyjde u obou spíš podle grafické karty a ta je také v obou případech stejná. Rozumná...
    15.04.2024, 08:37:33
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Tower57 a 1941 zrovna nejsou hry, které by 3D nějak důrazně využívaly... benchmark ukazuje pouze rychlejší integer výpočty (a patrně rychlejší paměť). Při porovnání obou strojů jsem měl na mysli ideální případ (tedy u A1222 nativní SPE kompilované aplikace/hry), až nějaké budou pro srovnání, budeme moudřejší. Mohl bych mít dotaz na hlučnost obou řešení (SAM460LE a A1222)?
    14.04.2024, 08:01:54
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Samozřejmě že ve 3D hrách přeložených pro standardní powerpc bude A1222+ nutně pomalý. Navíc u klasických 3D FPS jako Quake se většinou musí vypnout i LTE Emulátor, takže je to zcela nepoužitelné.
    U 3D kde se nemusí LTE vypnout, jako třeba Spencer je to hratelné ( =24 FPS, Sam460 46=FPS )
    Ale co se týká her jiných, tak je na tom velice dobře. Zatím jen ochutnávka:

    Tower57: Sam460=51 FPS, A1222+ =71 FPS, 1941 Sam460=60 FPS, A1222+ =105 FPS....
    13.04.2024, 15:59:46
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Upřímně řečeno, neveřím, že by A1222 porazila SAM460 v rychlosti 3D her (jako Quake, nebo Jedi Knight 2). Ty údajné výhody SPE FPU se zatím nikdy neodrazily v application benchmarcích (pod Linuxem). Ale klidně se nechám příjemně překvapit dalšími testy.
    12.04.2024, 17:09:25
  • sailor
    Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Oba disky mám na jednom kabelu (1) na interním IDE, CD mám na druhým. Ještě jsem asi nezkusil dát disky jak píšeš. Dřív mi to fungovalo v pohodě, ale už jsem zapoměl jak to bylo zapojený
    Způsob bootu mám vyřešen dobře, tam chyba není.
    09.04.2024, 01:23:11
  • sailor
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    @ghh
    oba disky máš zapojeny v interním ide?
    Obecně ( i když by to mělo být dle normy jedno ) je lepší dávat hdd jako master a cd jako slave, tj. třeba:
    1.IDE master = AmigaOS, slave=CD
    2.IDE master = MorphOS

    to že není disk vidět v OF je pitomé, to nevím jak opravit. Zkus dát v open firmware probe-all, jestli se pak neobjeví.

    na bootovací menu používáš bootscript?
    - prioritu nastav vyšší u AmigaOS
    - v parametrech...
    08.04.2024, 08:59:11
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Článek se mi taky líbí. Je tam opět všechno
    V PegII mám dva disky jeden Aos a druhý Mos. Občas mi jeden z nich nenaběhne (není vidět v OF).
    Jak máte nastavený boot flag a prioritu u disku(ů), nebo master-slave?
    07.04.2024, 16:20:50

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (16) amiga (18) amigaos3.2 (4) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (9) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (16) internet (7) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) party (4) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (12) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X