Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Paměťové chipy na A1200

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    Paměťové chipy na A1200

    Tak se mi na stole sešly 4 desky A1200. Jedna byla rev. 2B a 3 rev 1D4, při čištění a různém zkoumání jsem zjistil, že dvě desky rev. 1D4 měly na sobě chipram NEC 42460 na 80ns, což je standartní věc, ale třetí deska 1D4 měla chipy SEC (semiconductor) KM416C256BJ na 60ns. Byl příslušný HW Amigy schopen využít rychlosti těchto ramek nebo Commodore sáhl po chipech, které je momentálně vyšly levněji nebo nastejno jako uvedené standartní NECy? A projeví se to vůbec nějak třeba při vykreslování grafiky?
    Sběratel Amiga pecek. WHDLoad and MUI registered user. Advanced bastler.

    #2
    Ten rozdiel je markantny, vyznam by to "mozno" mohlo mat ak by bola na A1200 osadena turbokartou. Vysledok by bol vidiet iba v SW meraniach nie pri samotnom uzivani a to iba v desatinach. Hodnota XXns je ako casto je potrebne DRAM obnovovat (obcerstvovat) pametovu bunku. Cim je dobra kratcia tym skor moze CPU pristupovat k pamati, ale do CHIP pamete CPU pristupuje cez ALICU a ta si casovanie (refres) riadi sama podla internych hodin.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

    Komentovat


      #3
      Stejně tak jako Ti odpověděl Boboo,Alice se řídí interním taktem a nic to na rychlosti Amigy nemění.A to že výrobce osadil MB právě těmito DRAMkami,je snad to,že ty pomalejší asi neměl momentálně na skladě a šáhnul právě po těch. 60ns jsou rychlejší něž 80ns. Já jen tak pro zajimavost koukal na MB A-1200,co mi tady leží na opravu viz.rev.2B a jsou tam DRAM Siemens 70ns. Takže NoProblema,nemusíš se z toho děsit,makat Ti to bude.Ku příkladu Já jsem do Svého SCSI řadiče k A-500+ GVP nacpal Origo-SIMy64,které původně byly osazeny na 1MB/80ns,které jsem sfouknul a nalepil tam 4MB/45ns,jen tak z hecu! A maká to k Mé spokojenosti.Tolik ode mne k dannému tématu.

      Komentovat


        #4
        v každém případě desku s rychlejšími chipramkami byt bez užitku si nechám pro můj lepší pocit, znáte to, heč mám rychlejší čipy na amize než ty

        safra už by to chtělo upgrejdovat zákaznické obvody amigy něco jako Alice MK2 apod.
        Sběratel Amiga pecek. WHDLoad and MUI registered user. Advanced bastler.

        Komentovat

        Zpracovávám...
        X