Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Retro: Internet na Amize v 90. letech

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    Retro: Internet na Amize v 90. letech

    Našel jsem moc pěkné video, kde chlapík ukazuje jak se browsilo na Amize. Bere to hezky postupně podle toho jaký byl dostupný HW. Začíná na A1200 + PAL + Modem, pak se síťovkou v PCMCIA a Multisync monitorem až po A1200 v Toweru Jsou tu nějací pamětníci co vydželi u Amigy až do toho kdy měli doma internet? Z diskmagů co jsem četl, tak to vypadá, že na kanále #amigacs bylo docela živo Podělte se o nějaké storky

    Naposledy upravil TheMrKocour; 27.04.2021, 11:12:45.
    Amiga 4000T (060, PPC, Mediator) | Amiga 1200T (Apollo 1240) | Amiga 1200T (Apollo 1260, Mediator) | Amiga 1200 (TF1260) a pár dalších A1200 ...

    #2
    Ja jsem pouzival A4000 + 3Com US Robotics 56K modem. Nejaky cas jsem se pripojoval primo na BBSky a pozdeji na internet pres univerzitni pripojeni. Byl jsem jeden z mala a vic jak dva roky po sobe jsem na univerzite vedl zebricek casu straveneho pripojenim pres modem. Po devate vecer uz se k nam nikdo nedovolal a protoze jsme meli jako posledni ctvrt ve mesto analogovou ustrednu, ktera nepocitala impulsy, byl jsem online obvykle az do rana...

    Cele Czech Amiga News byly delane na Amize, na PC jsem presel az mnohem pozdeji, ale asi tomu pomohlo, ze jsem mel nejprve rozsirenou A1200 a pak A4000 s CV643D...
    Naposledy upravil ExiE; 27.04.2021, 00:57:51.

    Komentovat


      #3
      Já si taky pamatuji, jak jsem asi kolem roku 95/96 chodil ke kamarádovi, co měl A4000 a modem. Vždy stáhl něco nového z Aminetu a já si to kopíroval na diskety. Před tím jsem sosal ve škole v PC učebně na brněnském VUT věci z FTP a Aminetu pod linuxem, kde jsem si rozjel více session a pak to kopíroval na 720 diskety. To bylo peklo .
      I love Amiga

      Komentovat


        #4
        Já měl kliku, že u nás ve Dvoře byla odbočka páteřní linky Cesnetu a na serveru jako admin seděl kámoš. Pakl disket 720k a hurá za ním sosat. 4 Megabity download! Bomba! To byl rok tuším 97´. O dva roky později, už na svém prvním PC s 36k modemem, jsem brázdil net přes Cesnet zcela samostatně. Amigu jsem měl píchnutou přes paralelní kabel do PC a tahal to rovnou bez disket.

        Komentovat


          #5
          Velmi dlouho jsem vydrzel na BBS, i na Amize, ale mel jsem "bohuzel" velmi brzy PCcko a hlavne internet ve skole (rok 93). Na Amigu jsem navic nenasel nic jako BlueWave na PC (offline mail reader), coz byl docela luxus.

          Mimochodem jsem si misto PCcka, ktere jsem potreboval kvuli skole, z velkoho nadseni pro Amigu koupil ATOnce pro A500, ale bylo to prakticky nepouzitelne, uplny nesmysl.

          Komentovat


            #6
            Jo to bylo už dost dávno. Nejdřív modem 2400 a vytáčené BBS a posléze Fidonet.
            Pak v začátcích internetu modemy postupně až 56k - super (mám schovaný dodnes)

            Měli jsme v práci v devadesátkách podnikovou síť o pár počítačích, připojenou do internetu přes Amigu4000T + MiamiDX +modem. Na Amize byl také přes Sambu společný sdílený disk. To je ještě Amča dala použít pro normální bysnys.

            Někdy od půlky devadesátek jsem používala mailer YAM - naprosto skvělý ve své době, měla jsem ho i jako svůj hlavní mail dlouhou dobu pak i na MorphOSu. Přestala jsem ho používat až tak před cca pěti-sedmi lety, když jsem potřebovala IMAP, což YAM neuměl. Od té doby Thunderbird.
            AmigaOS3: Amiga 1200
            AmigaOS4: Micro A1-C, AmigaOne XE, Pegasos II, Sam440ep, Sam440ep-flex, AmigaOneX1000
            MorphOS: Efika 5200b, Pegasos I, Pegasos II, Powerbook G4, Mac Mini, iMac G5, Powermac G5 Quad

            Komentovat


              #7
              Asi by si na detaily lépe vzpomněl Exie. Má lepší paměť než já. Někdy po roce 1995 se dostal internet i na koleje VUT. Na Mánesových kolejích byl Snappy a Ute (a taky rok před tím ještě Jofa). No a právě Snapáč měl svoji A1200 připojenou na internet. Normálně na tom frčel emailový klient, IRC klient, FTP a web (nevím, který z těch dvou tehdy existujících browserů používal - asi oba). Čím to měl připojené už nevím. Asi měl nějakou PCMCIA kartu - co taky na A1200 jiného? To by věděl právě Exie. V B1230/IV měl SCSI řadič a na něm vypalovačku. A pálilo se a pálilo... Ute si pak pořídil PC, tak se mu ta vypalovačka moc hodila. A pak jsem tam bydlel já, měl jsem svoji A1200 v toweru, ale k netu jsem ji připojenou neměl. Myslím, že už jsem tam taky měl PC.
              #amigacs bylo tehdy hodně živé. Ale to IRC obecně. Ale asi váš zklamu, protože na sklonku 90tých let už tam moc majitelů Amigy (nebo spíše uživatelů Amigy) nebylo. Hardcore Amigisti tak byli na ten kanál jen naštvaní, protože si místní z těch nejmilitantnějších dělali srandu. Ono to s reálnou aktivitou tehdejších Amigistů bylo fakt hodně špatné. K mému překvapení jsem zjistil, že #amigacs pořád existuje a pořád tam běží bot. Když jsem to viděl, tak jsem si připadal, jako by se zastavil čas
              Naposledy upravil Defor; 27.04.2021, 10:10:16.

              Komentovat


                #8
                Taky jsem začínal s 2400 modemem a BBS, pak rychlejší modem a potom pcmcia síťovka. Jak se objevil MorphOS a OWB, tak jedu dodnes.
                Shows my Amiga 1200 with PCMCIA netcard.Going to internet using Miami.
                Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

                Komentovat


                  #9
                  Dnes to znie mozno vtipne, ale internet som si domov natiahol az niekedy v 2005 a v tej dobe som uz nemal nutkanie pripajat k nemu Amigu. Dovtedy som sa obcas pripajal v praci a to mi tak nejak stacilo.
                  ???

                  Komentovat


                    #10
                    Já jsem měl někdy kolem 1990 tých let doma jen A1200 v toweru s G-Rexem, (žádné pc), a na net jsem chodil přes 56K modem, taky ještě byla v Ostravě analogová ústředna, takže jsem si to užíval.
                    Amiga 600, Fúria EC020 OS 3.1.4, eX601, Indivision ECS, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.15, Asus UX32VD Xubuntu 21.04

                    Komentovat


                      #11
                      Me se tedy mimochodem ani v tech 90-tych letech nezdal IBrowse a Aweb jako pouzitelne prohlizec, nejak to fungovalo, ale oproti Netscape nebo Mozaicu to vykreslovaci jadro bylo dost chabe a v dobe vzniku tech Amiga prohlizecu uz byla vetsina webu komplikovanejsi, nez jen uplne primitivni stranky.

                      Komentovat


                        #12
                        Autorem citovaného textu je Doda Přejít na původní příspěvek
                        Me se tedy mimochodem ani v tech 90-tych letech nezdal IBrowse a Aweb jako pouzitelne prohlizec, nejak to fungovalo, ale oproti Netscape nebo Mozaicu to vykreslovaci jadro bylo dost chabe a v dobe vzniku tech Amiga prohlizecu uz byla vetsina webu komplikovanejsi, nez jen uplne primitivni stranky.
                        Prvni opravdu pouzitelny prohlizec byl originalni Mosaic z roku 1993. Port na Amigu AMosaic vysel na uplnem konci roku 1993, naprosto srovnatelny.
                        IBrowse byl taky slusny, v te dobe se komplikovanejsi design delal pomoci tabulek a framu a oboji IBrowse zvladal....

                        Komentovat


                          #13
                          Autorem citovaného textu je ExiE Přejít na původní příspěvek

                          Prvni opravdu pouzitelny prohlizec byl originalni Mosaic z roku 1993. Port na Amigu AMosaic vysel na uplnem konci roku 1993, naprosto srovnatelny.
                          IBrowse byl taky slusny, v te dobe se komplikovanejsi design delal pomoci tabulek a framu a oboji IBrowse zvladal....
                          Ja nemel v roce 1993 Amigu, na ktere bych tohle mohl provozovat (na A500 jsem tehdy jel jen BBS a Fidonet), mam zkusenost az tak z roku 1996-7 a co si pamatuji, tak mi toho na A4000 uz moc prohlizet neslo.

                          Komentovat


                            #14
                            Používal jsem IBrowse do poslední chvíle (pak Pegasos a OWB). Jak píše Doďa, téměř všechny weby sice fungovaly, ale většinou to byl "bordel" kterej se musel luštit. Ale např. u fóra jsem si už vycvičil mozek a věděl kde co je atd. Provozoval jsem to na A1200 603/040 BVision. Na PAL monitoru by to bylo už moc hardcore, ale šlo by to
                            Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

                            Komentovat


                              #15
                              Ty stare weby mely kouzlo, sediva obrazovka, nebo nejaky opakujici pattern na pozadi, pocitadlo uzivatelu a ditherovane (teckovane) zobrazeni GIFu, protoze jsem mel jen 256 barev screen (i na tom PCcku). Me nevadi dnesni weby samotne, ale jak jsou zaplevelene reklamou.

                              Komentovat

                              Zpracovávám...
                              X