Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Dlouhé povídání o Pegasu prvním

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Dlouhé povídání o Pegasu prvním

    Dlouhé povídání o Pegasu prvním

    1. Výstraha
    Povídání bude podle skutečnosti, tedy dlouhé a trnité, s častými zastávkami, odbočkami i návraty. Kdo rád zkracuje může skočit rovnou na závěr.

    2. Malé okénko do historie AmigaNG a AmigaOS NG
    Na začátku dvacátéhoprvního století byly klasické Amigy s AmigaOS 3.x sice stále krásné a milované, ale už hodně zastaralé. Nebyly schopné plně využít nových možností hardwaru jako byly rychlé CPU, rychlé a velké paměti, rychlé AGP a PCI sběrnice a klasické rozšiřující karty. PC a Mac svět byl už deset let napřed a šlo o to tento náskok aspoň trochu stáhnout.
    A protože ve světě Amigy nemůže nic jít standartní cestou a nikdo s nikým se nedokáže dohodnout, vývoj AmigaOS a HW nové generace (NG) se tehdy rozdělil na dvě části - MorphOS s bPlanem a Pegasos 1 a AmigaOS 4.x s Eyetech a AmigaOne SE.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 01-LogoOS4.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 9,1 KB ID: 154598společně nebo proti ? Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 02-LogoMOS.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 7,6 KB ID: 154599

    MorphOS měl rychlý nástup - initial release v roce 2000, Pegasos 1 s MorphOSem byl prezentován v roce 2001, k betatesterům se dostal v roce 2002 a první plná verze byla už 2003. To AmigaOS měl cestu trnitější. AmigaOne SE byla dodávána sice také už v roce 2002, ale nejdříve pouze s linuxem. Pre-release AmigaOS 4 pro developery a beta-testery byl vydán v roce 2004 a plná verze 4.0 byla uvolněna až v roce 2006.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 03-PegasosLogo.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 8,1 KB ID: 154600
    Logo Pegasů 1 i 2 z "The Pegasos Book"

    Obě první Amigy NG - AmigaOne SE a Pegasos 1 měly northbridge Articia S. I když papírově měl slušné parametry, nebyla to úplně šťastná volba, protože čip měl chybu v cache coherency u DMA. Zatímco AmigaOS se s chybou vypořádal softwarově, bPlan provedl u Pegase 1 hardwarové úpravy. Přibyly dva nové čipy s názvem April fix a později April fix 2. Kvůli problémům s Articia S byla rovněž u Pegasu 1 snížena rychlost FSB na 100MHz. K definitivnímu rozloučení s Pegasem 1 došlo, když se zjistilo že northbridge má problémy i s CPU G4. Pegasos 1 byl proto již na přelomu let 2003/2004 nahrazen Pegasem 2 s northbridgem Marvell Discovery II.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 04-April1.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 29,8 KB ID: 154601
    Ty dva malé šváby vedle Articie S jsou April fix 1. April 2 pak má ten horní šváb posunutý více doprostřed.

    A jelikož i mě přestala tenkrát stačit má A4000T, pořídila jsem si svoji první AmiguNG - Pegasos 2. V době vzniku to byl výborný počítač, výkonem na úrovni doby a mezi PC a Macy se neztratil. Tento Pegasos 2 mám dodnes, patřičně upgradovaný a patří k mým nejoblíbenějším NG. MorphOS provozuji nejčastěji na něm, i když mám mnohem výkonější Powermac G5 Quad s CPU 4x2.5 GHz. Pegasos 2 je prostě příjemnější. A teď se tedy podíváme, jak vypadá jeho starší a menší bratříček Pegasos 1, vůbec první MorphOS počítač.


    3. Co je bPlan Pegasos 1
    Pegasos 1 je vlastně takový AmigaNG průkopník. Dá se říci že je to alfa verze Pegase 2. Má v sobě chyby, které se nepovedlo odstranit ani April fixy. Ale jinak, stejně jako AmigaOne SE, je to předchůdce výborného počítače. Nedávno jsem měla štěstí a dostal se mi do ruky jeden kousek ve verzi April 1 fix v takovéto sestavě:
    motherboard rev. 1A1
    - 1 slot AGP x2
    - 3 sloty PCI 33MHz
    - firewire 400
    - 2x IDE 100MB/s
    OF (=Open Firmware) verze 0.1b112 (20021203121657) - to by měla být podle wiki nejnovější pro April fix 1
    CPU 750CXe na 600MHz, tedy G3 bez Altivecu
    256 MB RAM PC133

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 05-Pegaso1Motherboard.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 247,1 KB ID: 154602
    Nahoře pohled na motherboard, rozložení komponentů je stejné jako u Pegase 2.

    A takto to vypadá po spuštění s kartou FireGL8800:

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 06-Peg1-SysDetails.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 41,5 KB ID: 154603Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 07-Peg1-gfx.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 34,4 KB ID: 154604

    Naskytla se tedy otázka, co s ním. Jak ho vybavit a poladit. Možností je hned několik - přetaktovat nebo vyměnit CPU, dát větší paměť, vyzkoušet optimální grafickou kartu a zjistit, jestli je SSD v SATA řadiči rychlejší než na IDE sběrnici se SATA adaptétem. Uvidíme že i na pohled jednoduché cesty mohou být klikaté a trnité.


    4. Pokus o přetaktování CPU
    Nejprve jsem se podívala na CPU. Procesor je na samostané kartě a je taktován na 600MHz. Přestože je na kartě uveden typ 750CX, ve skutečnosti se jedná o 750CXe. A ten je podle dostupných údajů schopen pracovat na 700MHz. Bylo by tedy možné a vhodné CPU přetaktovat.
    Říkala jsem si, že to bude snadné, protože můj Pegasos 2 G4 se mi povedlo přetaktovat na 1.33GHz bez větších problémů.
    Jenže tady se problém vyskytl. Přestože jsou CPU karty kompatabilní mezi Pegasosem 1 a 2, tak piny násobiče u CPU karet G3 a G4 jsou zcela rozdílné.
    Vím jak vypadá násobič kary G3 nastavený x6 - to je na mé kartě - a vím jak vypadá násobič na G3 kartě z Pegase 2 - x4.5. Nevím ovšem jak nastavit tento násobič na x6.5 nebo x7 či více.
    Pro zapojení násobiče CPU karty G3 se mi nikde nepodařilo sehnat dokumentaci. Staré odkazy na webu už neexistují a ani pátrání na wayback machine nepřineslo úspěch. Jako poslední instanci jsem zkusila napsat do bPlanu Thomase Knäbela, ale uvidíme. Je mi jasné že po tolika letech není šance že by se tomu moc mohli věnovat, spíš to zapadne do spamu.
    Karta G3 má jiný počet pinů násobiče než G4 a vypadá to, že piny jsou propojeny nenulovými rezistory. Takže to už je fyzika a to já neumím. Protože jsem spíš na matemetiku, tak jsem se rozhodla na to zatím nesahat. Pokud by někdo v Vás měl potřebnou dokumentaci, budu ráda když mi ji poskytnete. Za odměnu Vám pak prozradím, na kolik MHz se dá bezpečně provozovat PPC 750CXe.


    5. Teplota CPU
    Přetaktování se tedy zatím nepovedlo, ale je přesto jedna věc, kterou je třeba udělat. CPU G3 má pouze pasivní chladič bez ventilátoru. Během testování grafických karet jsem měřila teplotu CPU a ta narostla na celkem vysokou hodnotu 61.4 °C na chladiči. Tento procesor má sice maximální limit teploty 105°C, ale přesto je to teplota velmi vysoká pro optimální a dlouhodobé fungování. Takže pokud budete používat Pegasos 1 častěji, určitě doporučuji osadit buď větší chladič, nebo ten stávající doplnit ventilátorem. Místa je na to dost a bude se mu lépe dýchat.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 08-CPUaVent.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 42,5 KB ID: 154605
    Teplota pak dosahuje maximálně 35°C i při plné zátěži.

    6. USB2.0 funguje
    Další na řadě bylo USB. Základní deska Pegasose má pouze USB 1.1, což je rychlost 1.5MB/s a to je hodně nedostatečné. Bylo by proto vhodné osadit PCI USB2.0 kartu. Já použila kartu s čipem VIA, stejnou jako mám v Pegasu 2, fungovala hned a jak to vypadalo i bez problémů.
    Jediné co mě zarazilo trochu bylo, že kartu nelze dát do libovolného PCI slotu, na což nejsem u Pegase 2 a novějších počítačů zvyklá.
    Pokud nebyl osazen SATA řadič, karta fungovala bez problémů v PCI slotu 3. Ale když jsem řadič osadila do PCI slotu 1, USB přestalo fungovat. Zkusila jsem tedy kartu do jiného slotu a konfigurace PCI slot 1: SATA, PCI slot 2: USB opět fungovala. Že by nějaký konflikt v interruptech? AmigaOne se stejným northbridgem tím občas trpěly. Ale hlavně že to běhá.


    7. Osazení větší paměti
    Jak jsem vyzkoušela, paměť 128MB na Efice je zoufale malá i při malých nárocích MorphOSu. Můj Pegasos 1 měl původně 256MB, což už pro základní práci i hraní už celkem postačuje. Přesto je ale lépe mít 512MB až 1GB RAM, zejména proto že MorphOS nemá SWAP jako AmigaOS ani jiný systém virtuální paměti.
    Paměti jsou zde typu SDR, SDRAM 133MHz, tedy PC133 a je doporučeno použít ECC verzi. Já si osobně myslím, že v Pegasu 1 by fungovaly i ty pomalejší PC100 které měly iMacy a iBooky se stejným procesorem, protože FSB má jen 100Hz. Ale nezkoušela jsem to, nemám je. Maximální osazení je 2 moduly po 1GB, tedy 2GB celkem. To bylo na tehdejší dobu opravdu hodně. Na výběr je pamětí stále celkem dost a jsou kompatabilní i s AmigaOne SE/XE, nikoli ale s Micro A1-C (SO-DIMM) a Pegasem 2 (DDR).
    Z vlastní zkušenosti vím, že sehnat na Pegasos 2 dva moduly 1GB, které jsou kompatibilní je sysifovská práce jen málokdy korunována úspěchem a také jsem četla, že ani na AmigaOne SE/XE zdaleka všechny nefungují, tak jsem čekala že půjde osadit jen jeden modul.
    Byla jsem proto mile překvapená, když hned první dvojice 1GB modulů správně zafungovala. Ano, můj Pegaos 1 umí 2GB! Alespoň něco, v čem je lepší než jeho větší brácha. Nicméně, pro takto pomalý procesor je 2GB opravdu zbytečný luxus. Stejně si tam nic co vyžaduje 2GB nejspíš nebudete chtít pustit. Moduly si schovám, jestli budu mít někdy AmiguOne XE a do Pegase osadím zatím jen 1GB. I to bude až dost.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 09-Peg1-avail.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 22,1 KB ID: 154606
    Pegasos 1 a 2GB RAM.


    8. Grafické karty
    Když jsem kdysi upgradovala Pegasos 2, výměna grafické karty (z 9250 na 9800 PRO) a přetaktování (z 1GHz na 1.33GHz) přineslo velký nárůst grafického výkonu: SDL bench +80%. Naproti tomu u Efiky je jedno jakou používáte grafickou kartu, výsledky jsou vždy prakticky stejné. CPU Efiky prostě nestíhá. Tak jsem byla zvědavá, jak je tomu u Pegasu 1, ten má jen o 200MHz vyšší frekvenci CPU než Efika. Nedělala jsem testy už tak kompletní jako kdysi u výběru grafických karet pro Sam440ep-flex. Protože nás bude zajímat jak vypadá na Pegasu 1 emulace klasické Amigy a DOSu, udělala jsem jen SDLbench (E-UAE a DOSbox jsou v MorphOSu SDL) a k tomu přidala několik FPS her.Výsledky byly smíšené.
    AGP karty vesměs v Pegasu 1 fungují dobře, jediná výjimka byla Radeon 9000 PRO, která po nabootování a spuštění ambientu zhasne do černé obrazovky. Dále FireGL 8800 má u 16bit módů duhové efekty - zřejmě je pod úroveň této kdysi profesionální karty používat tak malé barevné hloubky - 24bit pak už jede jedna báseň.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 10-SDLBench.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 41,9 KB ID: 154607
    U SDLbench, stejně jako kdysi v případě Efiky, se ukázalo že je jedno jakou kartu použiji. Výsledky se lišily maximálně o nějaké to procento. Ale co bylo zarážející, že SDL bylo velmi pomalé, dokonce asi o 25% pomalejší než u Efiky. Divné.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 11-FPSGames.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 48,7 KB ID: 154608
    A výsledky u her byly také smíšené.
    Tower57 měl vždy 16 FPS. Ovšem CPU jel na 100%, jeho teplota stoupla přes 60°C a hra byla trhaná a absolutně nehratelná i v 16bit okně.
    I u Quake 3 byl výkon karet prakticky stejný, od 19.0 do 19.9 FPS.
    Pouze WingsBattlefield Demo bylo závislé na výkonu grafické karty, FPS se pohybovalo od 31 do 41.

    Protože takovéto výsledky jsou dost neobvyklé, podívala jsem se tedy i na rychlost zápisu do VRAM. Efika má 71MB/s, Pegasos 2 221MB/s, a u našeho Pegase 1 ukázal GfxSpeed pouze 26MB/s. Co ale bylo zvláštní, hodnota pro Copy-to-VRAM (bez DMA) byla naprosto stejná jako Write-pixel-array (s DMA). Opravdu zvláštní. Tady už jsem měla zpozornět. Nicméně jsem pokračovala dál.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 12-Peg1GfxSpeed-Mem-26MB.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 56,0 KB ID: 154609


    9. SATA řadiče
    Při všech předchozích testování jsem měla SSD zapojené v IDE řadiči přes IDE-SATA redukci, v PCI slotu 1 byl diskový řadič SATA SiI3112 zatím bez disků a v PCI slotu 2 USB 2.0 karta.
    Nastal čas vyzkoušet i SATA řadič. Na Pegasu 2 G4/1GHz není rozdíl v rychlostech IDE a SATA prakticky žádný. SATA je rychlejší až při vyšších frekvencích CPU, takže jsem zde žádné zvýšení rychlosti nečekala.
    Otestovala jsem IDE rozhraní pomocí SCSISpeed a DiskSpeed. Jsou to užitečné prográmky, první slouží k otestování low-level výkonu fyzického disku a druhý k testování celého diskového subsystému včetně cache atd.
    Potom jsem na IDE řadič za základní desce zapojila CFkartu s jedním FFS oddílem, který obsahoval pouze bootovací jádro MorphOSu bootpeg1.img. Původní SSD s nainstalovaným MorphOSem jsem zapojila do SATA řadiče. Takto to naprosto stačí, protože i když OF umí číst jen z IDE zařízení, bootpeg1.img z CFkarty už SATA řadiče rozezná a disky připojí ještě před startem systému.
    SCSISpeed proběhl v pořádku a aniž bych porovnávala hodnoty s IDE, pustila jsem DiskSpeed.
    Ten ale skončil read/write chybou! To už jsem se lekla, protože tahle hláška se na NG amigách které mám, opravdu nevyskytuje. Popravdě, naposledy jsem ji viděla někdy v devadesátých letech.

    10. Všechno špatně
    Bylo načase podívat se na debuglog. No tedy vlastně jsem doposud u všech počítačů při testování a přetaktování měla zapojený sériový debug, ale v případě Pegase 1 jsem to považovala za zbytečné – vše vypadalo dost jednoduše. Nedělala jsem přetaktování, kde je sledování logu důležité, se stejným northbridgem jsem se setkala už u Micro A1-C a se southbridgem u Pegasosu 2. Co by tu mohlo nefungovat?
    Podívala jsem se tedy do logu a našla tam tohle:
    HTML Code:
    ABox 1.30 (2.7.2018​ © 1999-2018 by Ralph Schmidt, Emmanuel Lesueur, Teemu Suikki, Harry Sintonen
    PCI ATA/ATAPI Driver@0: PIO Mode 4
    PCI ATA/ATAPI Driver@0: UDMA Mode 3
    PCI ATA/ATAPI Driver@2: PIO Mode 4
    PCI ATA/ATAPI Driver@2: UDMA Mode 5
    !!!!!!! Spurious Interrupt !!!!!!!!
    !!!!!!! Spurious Interrupt !!!!!!!!
    PCI (S)ATA/ATAPI Driver@0: PIO Mode 4
    PCI (S)ATA/ATAPI Driver@0: UDMA Mode 5
    ide.device@0: ATA-HD SDCFXS-032G <DIRECT_ACCESS>
    sata.device@0: ATA-HD KINGSTON SA400S3 <DIRECT_ACCESS>
    ide.device@0: Mount <bi1>
    sata.device@0: Mount <bi0>
    sata.device@0: Partition <bi0> DosType 0x444f5301
    ide.device@0: Partition <bi1> DosType 0x444f5301 BootPri -5
    sata.device@0: Mount <DH0>
    sata.device@0: Partition <DH0> DosType 0x53465300 BootPri 0
    sata.device@0: Mount <DH1>
    sata.device@0: Partition <DH1> DosType 0x53465300
    ide.device@2: ASUS DRW-24D5MT <CDROM>
    usbscsi.device@0: Mount <UMSD0>
    usbscsi.device@0: Partition <UMSD0> DosType 0x4d534400
    Radeon: Failed to initialise Radeon DMA
    Radeon: Failed to allocate CCE DMA memory
    Radeon: DMA test timeout, not using PCI DMA
    usbscsi.device@0: Notify Partition <UMSD0>
    Takže bylo jasno:
    na šestém a sedmém řádku byla vidět příčina mých problémů s disky. Falešné přerušení, to není dobré ať už to znamená co chce. Zvlášť když to má tolik vykřičníků.

    A na konci pak bylo ještě něco:
    HTML Code:
    Radeon: Failed to initialise Radeon DMA
    Radeon: Failed to allocate CCE DMA memory
    Radeon: DMA test timeout, not using PCI DMA
    Ty první dva řádky jsou běžné a ještě nic neznamenají, ten třetí už je problém. Takže se vysvětlily i podivné rychlosti grafických karet – Pegasos 1 pro grafiku nejspíš nepoužívá DMA a všechno se kopíruje jen pomocí CPU.

    No prostě všechno špatně. Předchozí testy mohu zahodit a nejdřív pěkně zjistit, jak se zbavit konfliktů v přerušení. Možná bez dalších karet bude fungovat i to DMA u grafiky. No je z toho poučení, že debuglog máme zapojit při zkoušení vždycky a i když to tak zprvu nevypadá, ušetříme si práci. Tak jen doufám, že si to dopříště zapamatuji.


    11. Znovu od začátku
    Takže následovalo hraní s pořadím karet. Nejprve přišlo nemilé zjištění, že grafická karta nepoužívá DMA ani když je v počítači samotná. Vlastně to v téhle chvíli už takové překvapení nebylo, northbridge Articia S má ve skutečnosti dva nezávislé PCI/AGP řadiče. Jeden obsluhuje grafickou kartu a druhý zbylé sloty, takže by navzájem v konfliktu být neměly.

    Tady udělám ještě odbočku. Odbočky miluji. Zatímco Efika i Pegasos 2, i když mají AGP konektory, ve skutečnosti mají interně jen PCI/66MHz sběrnici. AGP karty v nich tedy nefungují v AGP x1 módu, ale v PCI módu (to opravdu všechny univerzální 3.3V AGP karty umí). Je to sice stejná rychlost přenosu datových bloků jako u AGP x1, ale nelze využít některá urychlení jako je sideband addressing.
    Pegasos 1 ovšem, stejně jako AmigaOne má northbridge Articia S a ten má první řadič přepínatelný PCI/AGP, to znamená že může fungovat buď v režimu AGPx2, nebo v režimu PCI/66MHz. Ale řádek v logu:
    HTML Code:
    Radeon: DMA test timeout, not using PCI DMA
    budí podezření, že Pegasos 1 má grafickou sběrnici také pouze v PCI módu. Škoda. Ale odpovídalo by to výsledkům.
    Totiž, když byla grafická karta samotná, rychlost Copy-to-VRAM i Write-pixel-array vzrostla na 81MB/s. Tedy opět na identickou hodnotu, ovšem už mnohem příjemnější a tentokrát o 15% větší než má Efika.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 13-GfxSpeed-result-81MB.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 68,0 KB ID: 154610


    12. Opravdu USB2.0 funguje?
    Když se povedlo zvýšit rychlost grafických karet, přišel čas opět přidat USB kartu. Zde jsem ovšem narazila. Karta funguje v libovolném PCI slotu správně jako USB2.0 a v logu žádné chyby nejsou. Ale je to právě ona, kdo způsobuje pokles rychlosti grafické karty z 81 na 26 MB/s. Vyzkoušela jsem i druhou kartu s čipem NEC, původně ze Sam440ep-flex a ta nejen že snižovala rychlost grafiky, ale navíc ani nefungovala.
    Bude prostě lepší USB2.0 oželet. Za takovou ztrátu rychlosti na grafice to nestojí. Je možné, že existuje USB karta která problémy nepůsobí, ale já ji nemám.

    13. SATA řadiče znovu a lépe
    Když jsem vyřadila USB, přišlo na řadu opět testování řadičů. Ukázalo se, že i když ten původní SiI3112 způsobuje falešná přerušení, alespoň nepůsobí zpomalení grafické karty. A R/W chyby se zřejmě vyskytují jen u velkých souborů, takže například u testování DiskSpeed. Ale i tak jsem ho pro jistotu vyřadila.
    Druhý testovaný řadič SiI3512 falešná přerušení nepůsobí, nesnižuje rychlost grafiky a vůbec se chová jak se patří. Provedla jsem tedy testy SCSISpeed i DiskSpeed a výsledek byl dle očekávání. Rychlosti na IDE (vč IDE-SATA redukce) a na SATA řadiči jsou prakticky stejné, v rozmezí několika procent.
    SCSISpeed průměr 21, max 37MB/s.
    DISKSpeed průměr read 43, max 98MB/s.
    Naše CPU 600MHz je prostě příliš pomalé, i když v tomto případě by nejspíš nic nezměnilo ani přetaktováním, rozdíly se projevují až kolem 1GHz.
    Dobrá zpráva ale je že IDE i SATA na Pegasu 1 fungují v UDMA módu.
    SATA řadič jsem opět vyndala, mělo by ho smysl použít jen kdybych chtěla mít více disků než IDE zvládne.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 14-SiI3115.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 60,0 KB ID: 154611


    14. PCI v Pegasos 1
    Další PCI karty jsem nezkoušela. Přicházely by v úvahu, dle dostupných MorphOS ovladačů, ještě karty WiFi, SCSI, zvuková či síťová.
    WiFi ani SCSI pro mě nemají žádný smysl a ani tyto karty nemám.
    Zvuková karta má smysl, pokud se člověk přímo zabývá hudbou. Ale pro ty z nás, co jim stačí stereo kvalita zvukovky na motherboardu, karta přinese obvykle pouze trošku FPS navíc u náročných 3D her. A ty zde stejně hrát nebudu.
    Změřila jsem alespoň rychlost TCP stacku. Pegasos 1 má na motherboardu 100MbE NIC. Rychlost v programu TCPSpeed dosáhla 11428 kB/s při zátěži CPU necelých 60%. To je rychlost 89 Mb/s a je na limitu síťové karty samotné. Bylo by určitě vhodné dát do Pegase 1 síťovou kartu 1GbE, rezerva výkonu CPU na to je. Tady ale narážíme pro změnu na limity MorphOSu - nemá driver pro žádnou vhodnou. Existují drivery pro 100MbE PCI, ale to nám v rychlosti opravdu nepomůže, nebo pak 1GbE PCIe, ale tu zase do PCI slotu nezapojíme. V tomto ohledu je AmigaOS lepší, 1GbE PCI karta tam podporována je.

    Alespoň jsem zjistila, že Pegasos 1, stejně jako AmigaOne, je citlivý na osazení rozšiřujících karet. Mám tedy teď Pegasos 1 s volnými PCI sloty. A kdybychom chtěli v budoucnu nějaké karty osadit, je nutnost sledovat debuglog a zejména rychlost grafické karty.


    15. Grafické karty znovu a rychleji
    No a pak následovalo druhé měření výkonu, grafické karty znovu a radostněji.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 15-SDLBenchII.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 41,0 KB ID: 154612
    SDLBench má opět vyrovnané výsledky. CPU nestíhá. Ale tentokrát jsme již zřetelně předstihli Efiku.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 16-FPSGamesII.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 48,2 KB ID: 154613
    Tower57 je podstatně hratelnější, pohyb viditelně plynulejší. Ale asi by se nám to nechtělo hrát celé, ve složitých scénách nestíhá. Ve výkonu karet jsou pak malé rozdíly - od 16 do 18 FPS.
    Quake 3 zrychlil na více než dvojnásobek, 41.1 až 44.4 FPS, a je perfektně hratelný i v nejvyšších detailech.
    Největší zrychlení nastalo u WingsBattlefieldDemo a také zde získávají výkoné karty největší převahu. Rychlosti se pohybují od 63.5 do 96.5 FPS.

    Při srovnání technických parametrů to vypadá, že Pegasos 1 proti Efice 5200b nemůže být zas o tolik lepší. Ve skutečnosti je. Tím že nemusí šetřit každý byte operační paměti, lze zapnout v nastavení obrazovek Enhanced mode + tripplebuffernig, což citelně zvýší komfort užívání. A samozřejmě spustíte na něm i paměťově náročné hry.

    S výběrem vhodné karty je to pak celkem jednoduché. Ty nejvýkonnější Radeon 9800PRO a 9700PRO bych použila pouze v případě, že by Pegasos 1 byl můj hlavní MorphOS počítač. Mají velkou spotřebu a výhodu přinášejí jen při hraní 3D her.
    Takže buď použijeme jednu z dvojice Radeon 8500 a FireGL 8800 – ty patří mezi výkonnější a jsou bez externího napájení, nebo zůstaneme u Radeon 9200, který je sice o něco pomalejší, ale má pouze pasivní chlazení. Já si zatím vybrala tu poslední možnost. A opět prosím, stejně jako v případě Sam440ep-flex, nepoužívejte originálně dodávanou kartu Radeon 9250, ta má pouze 64bit paměťovou sběrnici.

    16. Vím jak dál díky Thomasovi.
    Protože jsem měla všechno otestováno, začala jsem psát tento článek a dělat si grafíky v excelu. Než jsem stihla všechno dodělat a dát na web, ozval se mi Thomas Knäbel z bPlanu a poslal mi dva obrázky: výřez výkresu plošného spoje G3 CPU karty, kde jsou vyznačeny piny násobiče, a stránku z manuálu IBM pro nastavení PLL procesoru. Tahle část manuálu se lišila od toho co jsem měla k dispozici já, byly tam navíc limity frekvence FSB pro každé nastavení násobiče. A protože ty limity byly leckde ošklivé (tedy menší než těch 100MHz co má Pegasos 1), rozhodla jsem se je ignorovat. Konec konců, v mém manuálu ty limity nejsou, a mám verzi manuálu DD3.1, tedy identickou jako verzi mého procesoru. Další dobrá zpráva byla, že rezistory na propojení pinů jsou všechny nulové, takže je půjde snadno nahradit DIP switchem. A ty co jsou nenulové, už nepatří k násobiči.
    Chtěla bych Thomasovi ještě jednou moc poděkovat že mi věnoval čas a dokázal to v archivu najít. Musím říct, že dnes není příliš obvyklé dát si tolik práce s odpovědí neznámému člověku ve dvacet let staré záležitosti. Díky moc Tome za ochotu!

    A znovu odbočím. Tentokrát kvůli CPU. Když jsem sundala chladič a podívala se přesné part number CPU, zjistila jsem že se jedná o 600MHz verzi.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 17-G3-CPU.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 67,0 KB ID: 154614

    To je ovšem podle datasheetu DD3.1 z 04/2004 ta nejrychlejší. Na internetu se dají najít zprávy z druhé ruky, že PPC 750CXe lze taktovat až na 700MHz. Je to jak v celkovém přehledu G3 procesorů, tak v tiskových zprávách z roku 2000, že IBM připravuje pro Apple 700MHz verzi. Ovšem, když jsem si prohlédla datasheety IBM, které jsou dostupné, všude byly maximálně 600MHz verze. Zprávy z internetu moc neznamenají, ale faktem je, že Apple 700MHz CPU / 100MHz FSB verzi uvedl, je to iMac G3 700 SE z roku 2001. Je tedy několik možností.
    Buď verze 700MHz od IBM existovala a pouze mi nejsou dostupné datasheety, či to byla verze výhradně pro Apple, anebo - což si myslím že je nejpravděpodobnější - vůbec neexistovala a šlo o přetaktovanou 600MHz verzi, například tu s vyšší spolehlivostí (Reliability Grade, uváděný ve FIT=failure in time, tj. za 1 miliardu hodin). Můj CPU má Grade 3 < 100FIT, byly i verze Grade 2 < 25 FIT.

    No ať tak nebo tak, přetaktování dobře chlazeného CPU o 16% tabulkového výkonu není žádné velké riziko, naopak bývala to obvyklá praxe výrobců - například právě Applu či ACube.
    Když už jsem věděla jak na to a sama sebe jsem ujistila že to můj CPU vydrží, obrátila jsem se na firmu kde mi kdysi udělali úpravu CPU karty G4 pro Pegase 2.
    V Unielektroniku mi připájeli DIP switch rychle a hezky a mohla jsem se pustit do přetaktování.

    17. Druhý pokus o přetaktování CPU
    Originální nastavení bylo 600MHz, x6, tedy FSB sběrnice 100MHz. Jestli jsem to neřekla, tak FSB je sběrnice na které komunikuje CPU s northbridgem. Většinou se od ní odvíjejí další frekvence jako northbridge-RAM nebo northbridge-AGP/PCI. Při přetaktování je obvykle nejlepší najít maximální FSB a pak na maximum zvyšovat frekvenci CPU. Ale u Pegasu 1 (a zřejmě i Pegasu 2) je FSB nastavována automaticky v OF a nevím jak to ovlivnit. Takže na testy zbývá jen násobič frekvence pro CPU.
    Nabízelo se tedy zkusit o stupínek výše - x6.5. Pegasos krásně naběhl, ale bohužel, v logu čtu:
    HTML Code:
    Setting Front Side Bus to 66MHz.
    Bohužel. Rychlý pohled na rychlost Copy-to-VRAM ukázal hodnotu 55MB/s. Takže jsme si zvýšením násobiče snížili propustnost AGP/PCI sběrnice, a také frekvenci CPU na 434MHz.
    Další pokus, jen pro jistotu x7.0. Opět FSB 66MHz, Copy-to-VRAM 55MB/s a CPU teď už nepřekvapivě 468MHz.
    No nic, když to nejde nahoru, zkusíme to dolů. Třeba se povede zvýšit FSB na 133MHz.
    Podle datasheetu od Thomase by nastavení x4.5 mělo snést maximální frekvenci FSB právě těch 133MHz. Tím by nám CPU sice zůstalo na 600MHz, ale paměti i grafika by se zrychlily. A skutečně, je tomu tak. V debuglogu je 133MHz vidět, takže CPU běží na 600MHz. Bohužel k bootu do MorphOSu nedojde, nespustí se emulace konzole a Pegasos se zasekne.
    Nastavení x5.0 je asi nejhorší, nefunguje nic, černá obrazovka, v debuglogu ani písmenko.
    x5.5 opět FSB 66MHz - zvláštní.
    A nakonec x4.0. To vypadá hezky, FSB=150MHz! Jenže konec a zásek již při pokusu o alokaci paměti. Tady se tedy není čemu divit, northbridge Articia S má limit FSB právě těch 133MHz, takže prostě odmítl tak rychle pracovat.
    Takže nic, všechno zpátky nastavit na x6.0 a jsme tam kde jsme byli na začátku. Alespoň jsme o něco chytřejší. Doufám.
    No má to jedinou malou výhodu. Nemusím znovu měřit rychlosti disků a grafických karet. Tímto jsme tedy s testováním Pegase 1 skončili.

    A ještě jedna odbočka. Tedy spíš spekulace. Myslím, že omezení frekvence FSB je počítáno na původní procesory 750CX - jak je v datasheetu od Thomase. Má CPU karta, i když je na ní napsáno CX, má CPU 750CXe a to dle mého datasheetu má pouze jedno omezení FSB, 133MHz. Takže kdyby OF Pegasu 1 frekvenci neomezoval, mohlo by přetaktování vyjít. Možná to umí Pegasos 1 April fix 2 - ten má i novější OF. Kdo ho máte, můžete to vyzkoušet. Podklady můžu poslat.

    18. Do třetice USB2.0
    Protože mi to zvláštní chování USB2.0 karet nedalo, zkusila jsem je nakonec ještě jednou. Tentokrát jsem si zapla všechna hlášení v USB stacku. Po zapnutí přišlo nejprve příjemné překvapení - rychlost grafiky neklesla, je 81MB/s. Skvělé. Pak jsem ovšem zkusila do karty dát flashku a nic. Kouknu do nastavení USB stacku, a nikde nic - pouze jeden USB1.1 root hub na motherboardu. Pohled do logu odhalil dvě věci:
    HTML Code:
    6:11 pm| 0-hub.class: Detected device 'USB 2.0 Hub [MTT]' at port 4. I like it.
    6:11 pm| 0-hub.class: Hub has added 1 device(s). That'll be fun!
    6:11 pm| 0-hub.class: Hub with 4 ports successfully configured.
    6:11 pm| 0-hub.class: I'm in love with hub 'USB 2.0 Hub [MTT]'.
    6:11 pm| 0-hub.class: Oh no! I've been shot! Arrggghh...
    6:11 pm| 0-hub.class: My death killed device 'USB 2.0 Hub [MTT]' at port 4!
    6:11 pm| 0-hub.class: Oh no! I've been shot! Arrggghh...
    6:11 pm| 0-hub.class: Time to get rid of 'USB 2.0 Hub [MTT]'!
    6:11 pm| 0-hub.class: Time to get rid of 'PCI Root Hub Unit 1'!
    6:11 pm| 0-poseidon.library: Removed hardware pciusb.device/1. Bye bye!
    Zaprvé MorphOS si karty všiml, a z nějakého důvodu ji zakázal. A zadruhé, autor driveru byl pěkný šprýmař.
    No úplně zvláštní mi přišlo, že naprosto stejná konfigurace - tj. gfx karta v AGP slotu a USB2.0 v (libovolném) PCI slotu se pokaždé chová jinak. Buď funguje USB a grafika je pomalá, nebo je rychlá grafika a USB nic. Dá se sice ještě debugovat PCI sběrnice a spousta dalších věcí, ale to bych už nechala na MorphOS Dev, stejně bych neměla jak to opravit.

    19. Co je na Pegasu 1 špatné
    - zastaralý firmware – v OF funguje pouze PS/2 klávesnice a bootovat lze pouze z FFS oddílu. Pegasos 2 naopak s posledním firmwarem umožňuje USB i SFS. A Micro A1-C umí bootovat přímo ze SATA řadičů. Tohle je ovšem pouze maličkost a dá se snadno obejít.
    - shutdown. V MorphOsu se počítač příkazem shutdown nevypne, pouze se restartuje. Opět celkem maličkost bez které se dá žít.
    - sata.device (SiI3512 v PCI slotu) je rozpoznán pouze jako UDMA 5, tj. 100 MB/s. Je to stejná chyba MorphOS ovladačů jako v případě Pegasu 2. Správně by mělo být UDMA 6, 133 MB/s. AmigaOS na Pegasu 2 rychlost rozpozná správně a také jsou zde s AmigaOsem SATA disky rychlejší.
    - chybějící AmigaOS. Ano, zkoušela jsem ho zde rozběhnout. Škoda že Hyperion neudělal i verzi AmigaOS pro Pegasos 1. Je toho dost hotovo: northbridge Articia S z AmigaOne SE/XE i southbridge VIA VT8231 z Pegasosu 2. Ovšem vlastně to celkem chápu. Pegasů 1 je velmi málo a odlišují se od AmigyOne SE/XE hardwarovým April fixem, takže by úprava ovladačů mohla být ve skutečnosti o dost složitější než to na první laický pohled vypadá.
    - neexistence 1GbE NIC PCI ovladače v MorphOSu. Zde by nám to v rychlosti sítě určitě pomohlo.
    - magické problémy s PCI kartami a USB2.0 zvláště.
    - DMA u grafické karty zřejmě nefunguje a karta je pravděpodobně pouze v PCI módu. Možná je to napraveno u verze April fix 2, ale u mé nikoli. Tyto dva poslední body jsou poměrně závažné mínus, a způsobují, že dnes nelze Pegasos 1 použít jako plnohodnotný počítač.

    20. Co je na něm dobré
    - paměti. Rozšiřitelná paměť až na 2GB, nikoli pouhých 128MB jako u Efiky. Kompatibilita modulů je také výrazně lepší než u Pegasu 2. I když možná jsem jen měla velké štěstí.
    - dostupné AGP grafické karty s velkou videopaměti. Tím, že Pegasos 1 může použít AGP karty s pamětí až 128MB, v některých ohledech předčí i Micro A1-C. Ta má sice o hodně výkonější CPU i dostatek RAM, ale u moderních aplikací je velmi omezena právě nedostatkem videopaměti. Zabudovaný Radeon 7000 má sice stále slušný výkon, ale pouhých 32GB VRAM.
    - na tak nevýkonný procesor příjemný a celkem rychlý chod.
    - firewire 400. Při nemožnosti použít USB2.0 je to ideální způsob pro připojení externích disků. Dokonce lze jako externí disk připojit i celý Powermac.
    - krásně se vejde do původní skříně od mého Sam440ep-flex. Jen musím přidat MorphOS nálepku s motýlem.

    21. Závěr
    Ze svých zkušeností mohu říci, že pokus o dohnání PC světa se tenkrát povedl. Pegasos 1 sice ještě ne, ale Pegasos 2 a částečně i AmigaOne XE s G4 procesory byly na úrovni tehdejšího světa. Ne na špici, ale výkonem i cenou srovnatelné.
    Je pravda, že od té doby se vývoj AmigaNG opět příliš nepohnul. MorphOS vsadil na poslední Powermacy G4 a G5 z roku 2005. AmigaOS má sice k dispozici modernější X1000 a X5000, ovšem i ty mají CPU jen G5+ generace (ISA 2.04-2.06, klasický G5 byl 2.03), PCIe x1 a x2, DDR2 či DDR3 paměti a SATA2. Takže svět nám zase utekl, ale i s těmito stroji lze dnes bez problémů pracovat, surfovat na webu a pouštět si youtube. A na AmigaOS s UVD dekodérem i přehrávat filmy ve vysoké kvalitě.
    Pegasos 1 byl první AmigaNG vůbec. Sice dnes ani po mírném upgradu na výše uvedené věci nestačí, na více náročné hry v DOSbox či E-UAE je trochu pomalý, ale stojí za to ho občas vyzkoušet. Byl u toho, když jsme přešli do nové generace a i dnes na něm lze hrát středně náročné MorphOS nativní hry či klasické adventury se ScummVM.
    Proto máte-li Pegasos 1 doma, nechte si ho. Nemáte-li ho, neshánějte jej.
    Naposledy upravil sailor; 17.02.2022, 11:04:59.
      Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

    Nejnovější články

    Sbalit

    • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil sailor
      Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

      Na všech ostatních...
      10.03.2024, 10:26:13

    Nové komentáře v článcích

    Sbalit

    Populární tagy v článcích

    Sbalit

    a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) terrible fire (4) whdload (4) winuae (10) zip (7)
    Zpracovávám...
    X