Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

První dojmy z AmigaOS 4.0 Classic

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • První dojmy z AmigaOS 4.0 Classic

    Po nekonečných šesti letech čekání se 30.11.2007 dočkali Amigisté vlastnící PPC karty CyberStorm nebo BlizzardPPC nového operačního systému pro své miláčky - AmigaOS 4.0.

    Rozhodl jsem se, že se s vámi podělím o několik postřehů z instalace a prvních dojmů z tohoto v současnosti nejnovějšího systému. Stálo to čekání vůbec za to? Tento článek berte prosím s rezervou, u AmigaOS 4.0 jsem strávil zatím pouhé 4 hodiny.

    Jak jste jistě zaregistrovali z novinek na zdejším portálu, systém AmigaOS 4.0 je dodáván v hezkém a stylovém balení. Vše co za svých 86 Euro dostanete je krabice, startovací disketa, samotné instalační CD a barevný manuál, obsahující celkem 48 barevných stran na velmi kvalitním papíře. Takovou kvalitu jsem neviděl ani u originální verze AmigaOS 3.5 nebo AmigaOS 3.9.

    Startovací disketa obsahuje pouze to nejnutnější pro zavedení univerzálního ovladače pro CD-ROM mechaniku (pouze 90KB). Samotné instalační CD pak obsahuje přibližně 140MB dat (7400 souborů v 600 adresářích) a v podstatě se dá říct, že se při instalaci téměř celé kopíruje na pevný disk. Není to ani tak překvapení, jelikož samotné CD může sloužit jako tzv. Live CD, z kterého lze spustit celý systém (představte si třeba instalaci linuxové distribuce Ubuntu). Na rozdíl od instalačního CD systému AmigaOS 3.9 na něm již nenajdete žádná bonusová videa nebo hudbu.

    Velikost instalačního cd AmigaOS 4.0, počet adresářů a souborů
    Mezi objemem dat na instalačním cd a systémovém disku není téměř rozdíl.


    Množství obsazeného místa na hlavním partitionu ihned po instalaci

    Samotná instalace systému je velice jednoduchá, nicméně pře jejím zahájením velmi doporučuji pročíst si celý manuál a některé informace na internetu. Dobrým zdrojem informací je náše fórum nebo diskuse na portálu AmigaWorld (která je nakonec také doporučena i v tištěném manuálu), kde na otázky uživatelů často odpovídá i jeden z hlavních programátorů AmigaOS 4.0 - Hans-Jörg Frieden alias Rogue.

    Dle mého názoru můžou při instalaci vyvstat pouze dva hlavní problémy:
    1. Startovací disketa nepřipojí CD mechaniku (nepravděpodobné)
    2. V MediaToolboxu zapomenete nastavit hodnoty pro souborový systém, které znemožní instalaci nebo korektní spuštění systému po instalaci.

    Řešení obou problémů je většinou celkem jednoduché a je dobře popsáno v manuálu v sekci „What may go wrong.

    Zde budu popisovat postup instalace na mé Amize:
    • Amiga 4000 D (bez fast paměti na desce)
    • Cyberstorm PPC 604e / 200Mhz
    • 128 MB RAM
    • Grafická karta Cybervision PPC
    • USB řadič Highway
    • Síťová karta X-Surf 3CC
    • Zvuková karta Repulse (AmigaOS 4.0 ji sice vidí, ale nejsou pro ní ovladače. Uvádím ji zde jen proto, že jsem ji při instalaci z Amigy nedával pryč)
    • SCSI CD-RW mechanika TEAC 24x (devět let stará)
    • IDE 250GB Western Digital připojen přes 7720 UW Acarda na SCSI řadiči Cyberstormu
    • Obě zařízení mám na jednom korektně terminovaném SCSI šráku - na IDE není nic
    • Interní HD FDD 1.76 MB
    Původně jsem chtěl systém instalovat na prázdný disk, ale nakonec jsem se rozhodl, že na jednom disku chci mít zároveň jak AmigaOS 4.0,tak i AmigaOS 3.9. Jak sami uvidíte později, není to úplně ta nejšťastnější varianta.

    Instalace probíhá na různých konfiguracích velmi podobně. Kosmetické problémy mohou nastat pouze při používání FAST ATA řadiče nebo můstku Mediator polské firmy Elbox. Programátoři AmigaOS 4.0 však v tuto chvíli na jejich podpoře již pracují a jejich podpora by se měla objevit v první aktualizaci systému.

    Příprava před instalací:
    • Přečíst si manuál (nezbytné)
    • Přečíst si dostupné informace na internetu (doporučeno)
    • Zálohovat veškerá data na jiný disk (nezbytné)
    • V Cyberstorm.cfg vypnout Maprom a nastavit rychlost pamětí na 70 ms (nezbytné)
    • Nastavit bootování nebo mountování CD mechaniky po startu (není nutné)
    Samotná instalace:
    1. Vložíme instalační disketu a instalační CD do mechanik
    2. Vypneme Amigu na přibližně 15 vteřin (je doporučeno startovat bez jakýchkoli patchů)
    3. Po zapnutí Amigy se začne z diskety nahrávat ovladač pro CD-Rom mechaniku, Amiga se restartuje a začne z CD nahrávat Kickstart AmigaOS 4.0.
    4. Poté stačí projít několika obrazovkami, v kterých nastavíte jazyk, zemi, časovou zónu, klávesnici a myš. Zde samozřejmě nechybí ani čeština, za kterou vděčíme Víťovi Šindlářovi (který ji vytvořil i bez toho, aby Amigu fyzicky vlastnil) a ExiEmu, který se ujal role betatestera české verze.
    5. Následuje spuštění AmigaOS 4.0 z CD
    6. Nyní je nutné spustit samotnou instalaci – stačí kliknout na ikonu „Amiga OS 4.0 – Installation“. Nic složitého, jen postupně odkliknete jednotlivé obrazovky.
    7. Velmi důležitá (ne-li nejdůležitější) je instalační obrazovka kde vidíte tlačítka „Run Media Toolbox“ a „Format disk(s)“. Program Media Toolbox je nová verze programu HDToolbox z předchozích verzí operačního systému a je v něm nezbytné nastavit parametry disku. Pokud máte disk nový, prázdný a zcela nepřipravený, můžete použít již připravené šablony pro rozdělení disku. U mě však byla situace trochu složitější. Pro potřeby AmigaOS 3.9 jsem měl disk rozdělen na oddíly System: (3GB), Work: (100GB), Games: (100GB) a Data: (zbývající místo). Před instalací jsem měl vše zálohováno. Nejdříve jsem zrušil původní oddíl System: a místo něj jsem vytvořil:

      • Oddíl DH0: pro AmigaOS 4.0 o velikosti 1GB
      • Oddíl XDH0: pro AmigaOS 3.9 o velikosti 100 MB
      • Oddíl MOS: pro MorphOS o velikosti 1 GB
      • Oddíl SWAP: zbytek místa na disku, přibližně 900 MB
    8. Nastavil jsem priority jednotlivých disků, jejich bootování a viditelnost:

      a. Do RDB disku jsem přihrál ke stávajícímu PFS3 oba nové souborové systémy - FFS a SFS.
      b. Jelikož je oddíl DH0 nastaven jako hlavní startovací oddíl, musel jsem pro něj nastavit DosType končící číslem 7. Toto nastavení je klíčové pro startování AmigaOS 4.0. Více se o tomto dočtete v samotném manuálu.
    9. Nyní již stačí takto připravené oddíly naformátovat a můžeme pokračovat v instalaci.
    10. Následuje volba grafického rozlišení. Na výběr máme širokou škálu možností, od AGA čipsetu až po grafické karty CyberVision a BVision.
    11. Poslední a nejdelší fází je samotná instalace celého systému, probíhající již zcela automaticky bez nutnosti zásahu uživatele. Na mé sestavě trvala přibližně 20 minut. AmigaOS 4.0 jsem instaloval několikrát, zkoušel jsem i překopírovat celé instalační CD na pevný disk, ale časově se instalace kupodivu v žádném případě výrazně neliší. Nekonečné čekání jsem si zkrátit pročítáním manuálu .
    12. Po dokončení instalace stačí vyjmout instalační disketu a CD a na 10 vteřin kompletně vypnout celou Amigu.
    13. Pokud vše proběhlo v pořádku, tak by chvíli po opětovném zapnutí Amigy měl již naběhnout AmigaOS 4.0 v celé své kráse.

    MediaToolBox - Nový HDToolBox

    MediaToolBox - Nový HDToolBox


    MediaToolBox - Nový HDToolBox

    První postřehy:

    Spouštění systému:

    Špatnou zprávou je, že po studeném startu trvá start systému přibližně jednu minutu. Alespoň v mém případě. Nicméně předpokládám, že se mi nedaří ovlivnit nebo vypnout čekání na odezvu IDE radiče v konfiguračním menu karty Cyberstorm. Druhý a následující start je již otázkou přibližně 25 vteřin. V průběhu prvních cca. 13 vteřin se do paměti nahraje nový KickStart, následuje restart Amigy a za dalších 12 vteřin máte již připraven počítač k práci.

    Nároky na paměť:

    AmigaOS 4.0 podle typu rozlišení obrazovky zabere po startu 33 až 40MB FAST RAM. CHIP RAM je po startu nedotčená.

    Rychlost grafiky:

    Na grafické kartě Cybervision PPC vše funguje zcela plynule až do rozlišení 1280×1024 bodů. Rozdíl ve výkonu lze však pozorovat při nastavení 32-bitové barevné hlouby, kdy se obraz nepatrně trhá jak v rozlišení 1280×1024 tak i v nižším 1024×768. Z tohoto důvodu používám rozlišení 1280×1024 bodů v 16-bitové barevné hloubce. Pozorovatelný rozdíl je pouze v rychlosti.

    Po instalaci systému nebyly v preferencích ScreenMode vidět rozlišení vyšší než 1024×768 bodů. Proto bylo nutné nastavit u zařízení DEVS:Monitors/CvisionPPC v ToolTypech vyšší hsyncmax. Nastavil jsem mu hodnotu 68000 a vyšší rozlišení se po restartu objevily již správně.

    Nastavení monitoru CVisionPPC v DEVS

    Jedním z prvních viditelných grafických prvků nového systému je možnost přesunutí okna mimo obrazovku i doleva, doprava nebo dolů. U předchozích verzí tohoto operačního systému bylo možné přetahovat obrazovky pouze dolů. Pro dosažení podobného efektu bylo nutné patchnout ROM a použít speciální program jako např. PowerWindowsNG.

    Osobně za jeden z nedostatků nového systému považuji nepřítomnost gadgetu pro minimalizaci okna. U některých aplikací se sice nachází (např. iBrowse, RoadShow a další), podobně jako v AmigaOS 3.9, ale není to rozhodně defaultní prvek každého okna. Možná to ale lze někde zapnout. Pokud ne, určitě to půjde časem dosáhnout nějakou externí utilitou.


    Souborový systém:

    Pro uživatele přecházející ze souborového systému FFS bude PPC verze FFS nebo SFS asi velké plus. První předběžné rychlostní testy disků, které jsem prováděl pomocí programu SysSpeed vykazují výsledek kolem 8 až 13 MB/s. Nic jiného jsem nenastavoval, ale oproti souborovému systému PFS3 v AmigaOS 3.9, s kterým jsem dosáhl výsledku až skoro neuvěřitelných 30MB/s, se to nedá srovnávat. Pevně doufám, že mám na řadiči nastaven pouze 8-bitové datové přenosy, jinak by to byl zásadní krok zpět.

    Obrovským problémem je, že z AmigaOS 4.0 NENÍ vidět na oddíly se souborovým systémem PFS3. Takové oddíly se hlásí jako neznámý souborový systém. Můj RDB disku obsahoval PFS3 a nově před instalací jsem zavedl FFS a SFS.

    Skrytá zařízení
    Nový OS 4.0 "nevidí" disky, které jsou naformátovány Professional File Systémem 3. Proto je skrývám.

    Zvuk a video:

    Hudba i video hraje a funguje. Víc jsem zatím nezkoušel.

    Internet:

    AmigaOS 4.0 má již v sobě integrovaný TCP/IP stack, který se nastavuje podobně jako Genesis v AmigaOS 3.9. Instalace je velice jednoduchá a rychlá. Během několika sekund již můžete brouzdat pomocí nejnovější verze internetového prohlížeče IBrowse po internetu. Všechny programy se bez problémů spustí, připojí k internetu, ale jakmile začnu přijímat nebo odesílat soubor, je konec. Bohužel, neměl jsem možnost toto celé vyzkoušet nějakou delší dobu, protože mi to způsobuje totální zamrznutí systému. Nastaveno mám vše správně, ale jakmile se zahájí přenos dat, Amiga mrzne. Zkoušel jsem i FTP a to samé. Pokusil jsem se z AmigaOS 3.9 nainstalovat Genesis a poté i Miami. Používám síťovou kartu X-Surf. Pokoušel jsem se instalovat do DEVS:Network různé kompilace x-surf.device (pro procesory 68000, 020 i 040) ale bez úspěchu. Uvidíme časem.

    AmigaOS 4.0 - Internet Stack Roadshow


    AmigaOS 4.0 - Internet Stack Roadshow


    AmigaOS 4.0 - Ping a NetStatus

    USB:

    Ve své Amize už asi dva roky k naprosté spokojenosti používám USB řadič Higway. Na AmigaOS 3.9 jsem jako USB stack používal Poseidon 3.8 od Chrise Hodgese. V AmigaOS 4.0 je USB podpora již pravděpodobně začleněna přímo v kickstartu. Pokud ne, načte se velmi brzo po startu systému.

    K AmigaOS 4.0 jsem bez problémů připojil USB myš, USB klávesnici, různé Flash disky, redukce CF karty a čtečku karet. Vše funguje bez problémů stejně jako v AmigaOS 3.9. Oproti Poseidonu však musím po startu systému čekat přibližně 20 vteřin, než je systém rozpozná. Než se tak stane, tak USB disky vidím jako USBXC: Nezformátovaný. Nastavení USB lze ovlivnit přímo v preferencích systému.

    AmigaOS 4.0 a USB

    Symbióza OS 4.0 a OS 3.9 (případně jiné):

    Po studeném startu se nejdříve ze startovacího AmigaOS 4.0 oddílu zavede jádro (kickstart), Amiga se restartuje a začne samotné načítání AmigaOS 4.0. Pokud byste měli po startu AmigaOS 4.0 potřebu „přepnout“ se zpět do AmigaOS 3.9 (podobně jako já), je to velmi komplikovaný proces a momentálně žádné elegantní řešení neexistuje. Internetový obchod AmigaKit však naznačuje, že již na nějakém řešení pracuje, tak se nechme překvapit.

    Early Start Menu AmigaOS 4.0, do kterého se dostanete přidržením obou tlačítek myši při zapnutí počítače (klasika již od AmigaOS 2.0 a vyšších) je specifické. Umožňuje sice vybrat startovací oddíl, ale AmigaOS 3.9 samozřejmě nefunguje s novým KickStartem 52.15. Je tedy nutné provést studený restart Amigy. Poté následuje uživatelsky nepříjemný proces, v jehož průběhu je nutné:
    1. Otevřít klasické Early Start Menu KickStartu 3.1 přidržením obout tlačítek myši při zapnutí počítače po dobu přibližně 20 vteřin (u mě)
    2. Zvolit si startovací oddíl s AmigaOS 3.9 a spustit systém
    3. Nejdříve se zavede ROM Update obsažený v BoingBallu 2 a následuje restart
    4. Po restartu je nutné opět otevřít Early Start Menu, opět vybrat startovací oddíl s AmigaOS 3.9 a spustit systém
    5. Hotovo
    Pokud by byl k AmigaOS 4.0 nainstalován jako sekundární operační systém bez nutnosti několika restartů (třeba Workbench 3.0 nebo 3.1), bylo by vše mnohem jednodušší (pozn.red.: tomuto se lze vyhnout nezavaděním ROM Update obsaženého v druhém BoingBagu, u kterého je nutný jeden restart navíc pro jeho zavedení). Druhou možností je pomocí programu HDToolbox; v AmigaOS 3.9 (resp. v MediaToolboxu v AmigaOS 4.0) změnit prioritu startovacího oddílu.

    Předběžný závěr:

    Vše výše popsané jsou mé prvotní dojmy, pocity a poznatky. Jsem zcela na začátku objevování tohoto systému, který má mnohem víc nastavovacích prvků, než měl jakýkoliv z jeho předchůdců. Tak trochu mi to připomíná Linux, ale opravdu jen trochu. Samotný pocit z ovládání a vlastně z celého systému je rozhodně naprosto pozitivní. AmigaOS 4.0 je moderní operační systém pro Amigu hoden roku 2007.
    DALŠÍ OBRÁZKY:

    AmigaOS 4.0 - verze jádra


    AmigaOS 4.0 - Guru medituje
    Guru opět medituje. Vyvolat toto okno nebylo vůbec snadné :-).


    AmigaOS 4.0 - obrazovka Workbenche


    AmigaOS 4.0 - obrazovka Workbenche


    AmigaOS 4.0 - obrazovka Workbenche s redukcí grafických prvků
    OS 4.0 s redukcí grafických prvků


    AmigaOS 4.0 a Directory Opus
    Nativní verze OS 4.0 verze Directory Opusu 4.18. Všimněte si, vlevo je struktura OS 4.0 Boot Floppy, vpravo kořenový adresář OS 4.0.

    AmigaOS 4.0 v základním PALu
    AGA obrazovka v palovém rozlišení 640x256 bodů

      Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

    Nejnovější články

    Sbalit

    • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil sailor
      Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

      Na všech ostatních...
      10.03.2024, 10:26:13

    Nové komentáře v článcích

    Sbalit

    Populární tagy v článcích

    Sbalit

    a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) bytefest (4) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) hra (4) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
    Zpracovávám...
    X