Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Zeewolf 1 a 2

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Zeewolf 1 a 2

    Stejně jako minule jsem vám povídal o dvojici na sebe navazujících pokračování Starglidera, i tentokrát to bude taková dvojrecenze. Připomeneme si hru kontroverzní, kterou jedni milují a druzí nad ní naopak ohrnují nos. Původně jsem myslel, že bych to mohl pojmout komplexněji a srovnat různé podobné hry s vrtulníčky v hlavní roli (Desert Strike, Seek and Destroy apod.). ale zabránila mi v tom vrozená lenost, proto vám to musí stačit takhle.

    Dvojice Zeewolfů se od sebe moc neliší, v podstatě druhý díl by klidně mohl být datadiskem prvního. Technicky jsou úplně stejné, rozdíl je pouze v několika detailech. Takže budu popisovat vlastně oba najednou.

    Zeewolf

    Jak jsem již prozradil, v hlavní roli je helikopotvora smyšleného typu s názvem Zeewolf. Je to stroj bitevní, v nějakém fiktivním konfliktu v budoucnosti. Nebojuje za nějakou konkrétní armádu, ale je v soukromých rukou nejmenované společnosti, která se snaží ochraňovat svět. Protivníkem je jiná banda, která si říká Ecliptico corporation a které velí generál Benway. Je to napůl teroristická organizace, která má celkem slušnou armádu a chce asi ovládnout svět nebo co. No prostě nuda jako řemen, co se story týká. Co je zajímavé - obě hry mají stejný manuál, jenom s jinou protipirátskou ochranou. To ještě podtrhuje můj názor, že je dvojka spíš datadisk. No ale na to se u stříleček naštěstí moc nehraje. Hlavní je hratelnost a ta je u Zeewolfů podle mýho velká.

    Zeewolf
    Potyčka se dvěma nepřátelskými Pelicany

    Joystickem (nebo myší – pro skutečné masochisty) ovládáme malý vektorový vrtulník, který je vždycky uprostřed obrazu. Kolem se posunuje vektorová krajina. Ta je složená ze samých čtverců, které mají různý sklon a vytvářejí tak model plastického povrchu. Aby to vypadalo hodnověrněji, jsou různě zabarvené, takže když nad tím vším letíte a vidíte to v pohybu, skutečně to pěkně vykresluje iluzi barevné krajiny. V tom všem stojí stromy a budovy. Zeewolf sám je podřízen určitým fyzikálním zákonům, takže když třeba vezmete za joystick pořádně zprudka a vrtulník naklopíte v přímém letu, začne pomalu klesat, dokud trochu neuberete a hlavní rotor nevyrovná výšku. Ovládání se těžko popisuje, ale když si to vyzkoušíte, skutečně máte pocit ovládání vrtulníku. O udržování výšky se nemusíte moc starat, když pustíte joy, vrtulník zpomalí a sám si výšku srovná (výška ve visu je tudíž de facto konstantní). Kromě základních čtyř směrů joysticku (a fire) se musíte starat už jenom o tři klávesy – jednou se mění zbraně, jednou se přistává/vzlétá a jednou se sbírá/odhazuje náklad (o tom později). Takže to by bylo k našemu stroji. Ještě výzbroj – k dispozici máme kanón, neřízené a řízené střely, přičemž všeho unese zeewolf jenom omezený počet.

    Zeewolf
    Transport podvěšeného tanku Bufallo

    A pak je tu Ecliptico, neboli naši nepřátelé. Armáda protivníka se skládá z pěkného množství pozemních, létajících, plovoucích a fixních jednotek. Utkáme se tak s tanky, AA vozidly, vrtulníky, letadly, motorovými čluny i bitevními fregatami, po krku nám půjdou protiletadlové baterie i rakety země-vzduch, pobřežní protiinvazní instalace a spousta dalších šmejdů, navíc ještě podpořená radary a rušičkami našeho vlastního vybavení. Cílem prvních misí bývá zničit nějaké množství (neboli všechny) určitých jednotek. Později je úkolem naopak najít a zachránit dané množství našich lidí a donést je na předem určené místo (základna nebo loď). No a pak přibudou vyložené lahůdky, jako eskortovat transportní stroje, nebo podpora vlastních úderných sil v útoku na nepřítele. Také jsou tu mise speciální, kde musíte lokalizovat nějaký stroj, zapřáhnout ho jako náklad pod zeewolfa a transportovat ho na vlastní základnu. Ve druhém díle se rozmanitost misí ještě zvětšuje, protože kromě nových cílů (jedna z misí je třeba zničit skleník, kde ecliptico vyvíjí biologické zbraně, nebo jaderný reaktor) je navíc ještě možnost nosit vlastní jednotky na bojiště, kde se samy vrhnou na nepřítele, nebo dokonce jednotky ovládat. V praxi to probíhá tak, že se svým vrtulníkem přistaneme u dálkového ovládače, kterým aktivujeme příslušný stroj (může to být stíhačka, tank, vrtulník nebo torpédový člun) a na dálku ho řídíme, přičemž využíváme jeho zbraní a schopností. Krom toho, že si zabojujeme i s něčím jiným než jenom s vlastním zeewolfem to má i tu výhodu, že nám to ušetří munici a palivo v našem primárním bitevníku. Když už o tom mluvím – munice a palivo nám během mise ubývá. Můžeme sice doplňovat, ale ani zásoby v doplňovačkách nejsou nekonečné. A navíc - náboje do kanónu a palivo jsou zadarmo, ale rakety musíme kupovat za body, které zase získáváme za zničené nepřátele. Opravy se pak dějí výlučně na základně, kde nám vymění trochu shieldu za zachráněného spojence.

    Zeewolf
    Scény z dvojky: při transportu stíhačky Kestrel Zeewolf odvrací útok fregaty.

    Zeewolf
    Základna na ropné plošině.

    Tak jsem popsal, o co ve hře jde a asi bych měl ještě něco dalšího říct k technickému zpracování. Jak už jsem předeslal, hra je vektorová, takže čím nabušenější Amiga, tím lépe. Sice se to hýbe i na pětikuli a nad mořem i celkem svižně, ale jak přiletíme nad pevninu, nebo začneme střílet, už se to dost cuká. Takže A1200 to vážně chce. Grafika je to, co Zeewolfům mnozí vytýkají, ale mně osobně se moc líbí. Na screenshotech to sice vypadá pěkně hnusně, ale teprve až pohyb tomu dává tu správnou iluzi letu. Zvuky jsou výborné. Hudba je jenom na začátku, konci a mezi levely, ale – zvláště ve druhém dílu – nadprůměrná (to bychom asi nečekali, když jí napsal Alister Brimble, že). Ovládání chce chvilku praxe, ale jak si jednou zvyknete, je radost to hrát.

    Zeewolf
    v tomhle bunkru by mohli být nějací lidičkové.

    Zeewolf
    souboj s nepřátelským klonem Zeewolfa

    Vyvstává otázka, jestli vám zeewolfy doporučit nebo nedoporučit: no tak napůl. Určitě, když to budete chtít zkusit, sáhněte rovnou po dvojce. I když na pohled vypadá stejně, je mnohem lepší. Krajina se mění, můžete zničit naprosto všechno, včetně stromů a budov, o ovládání dalších jednotek jsem se zmiňoval a i mise jsou rozmanitější a navíc spojené celkem pěkným politickým příběhem, plným zrádců a špionů. Jednička je proti tomu dost chudá a asi si jí zahrajete pak jenom pro doplnění zážitku z celku.

    Virus
    Hra Virus

    Ještě bych chtěl na závěr jednu takovou věc: Zeewolf je opravdu až neuvěřitelně nápadně podobný starší hře Virus od génia jménem David Braben. I když obě hry mají rozdílný námět, na pohled jsou téměř identické. Skutečně nevím, jestli je to náhoda, inspirace nebo Binary Asylum koupili od Brabena kód, ale hry vypadají jak trojčátka.

    A kde si to zahrát... oba díly jsou např. v killergorilově WHD Load packu, nebo ADFka na PlanetEmu.
    Naposledy upravil Predseda; 02.03.2023, 00:51:34.
      Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

    Nejnovější články

    Sbalit

    • Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil sailor
      Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
      Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



      V tomto článku se podíváme jak to...
      09.04.2024, 10:18:55

    Nové komentáře v článcích

    Sbalit

    • sailor
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil sailor
      @stano
      promptně změřeno: všechny provozní režimy obou počítačů se pohybují mezi spotřebou BananaPro a Powermac G5 Quad. Takže bych to tipla na remízu
      16.04.2024, 18:31:46
    • Stano
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil Stano
      Ďakujem za ďalší pekný článok a prosím zmerať aj spotrebu zostavy v rôznych režimoch (idle, max. CPU, max. GPU, max. MAX )
      15.04.2024, 10:25:38
    • sailor
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil sailor
      no, hlučnost....
      oba počítače mají jeden malý ventilátorek na CPU, asi tak stejně tichý nebo hlasitý. A1222+ má řízení otáček ventilátorů, ale já rozdíl v hluku neslyším.

      TDP obou CPU jsou tak malé, že by nebyl problém osadit pasivní chladič, či udělat tepelný most na kovovou case.
      Takže to může v obou případech být 0 dB(A).

      Hluk vyjde u obou spíš podle grafické karty a ta je také v obou případech stejná. Rozumná...
      15.04.2024, 08:37:33
    • pavlor
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil pavlor
      Tower57 a 1941 zrovna nejsou hry, které by 3D nějak důrazně využívaly... benchmark ukazuje pouze rychlejší integer výpočty (a patrně rychlejší paměť). Při porovnání obou strojů jsem měl na mysli ideální případ (tedy u A1222 nativní SPE kompilované aplikace/hry), až nějaké budou pro srovnání, budeme moudřejší. Mohl bych mít dotaz na hlučnost obou řešení (SAM460LE a A1222)?
      14.04.2024, 08:01:54
    • sailor
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil sailor
      Samozřejmě že ve 3D hrách přeložených pro standardní powerpc bude A1222+ nutně pomalý. Navíc u klasických 3D FPS jako Quake se většinou musí vypnout i LTE Emulátor, takže je to zcela nepoužitelné.
      U 3D kde se nemusí LTE vypnout, jako třeba Spencer je to hratelné ( =24 FPS, Sam460 46=FPS )
      Ale co se týká her jiných, tak je na tom velice dobře. Zatím jen ochutnávka:

      Tower57: Sam460=51 FPS, A1222+ =71 FPS, 1941 Sam460=60 FPS, A1222+ =105 FPS....
      13.04.2024, 15:59:46
    • pavlor
      Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil pavlor
      Upřímně řečeno, neveřím, že by A1222 porazila SAM460 v rychlosti 3D her (jako Quake, nebo Jedi Knight 2). Ty údajné výhody SPE FPU se zatím nikdy neodrazily v application benchmarcích (pod Linuxem). Ale klidně se nechám příjemně překvapit dalšími testy.
      12.04.2024, 17:09:25
    • sailor
      Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
      vytvořil sailor
      Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
      Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



      V tomto článku se podíváme jak to...
      09.04.2024, 10:18:55
    • ghh
      Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil ghh
      Oba disky mám na jednom kabelu (1) na interním IDE, CD mám na druhým. Ještě jsem asi nezkusil dát disky jak píšeš. Dřív mi to fungovalo v pohodě, ale už jsem zapoměl jak to bylo zapojený
      Způsob bootu mám vyřešen dobře, tam chyba není.
      09.04.2024, 01:23:11
    • sailor
      Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil sailor
      @ghh
      oba disky máš zapojeny v interním ide?
      Obecně ( i když by to mělo být dle normy jedno ) je lepší dávat hdd jako master a cd jako slave, tj. třeba:
      1.IDE master = AmigaOS, slave=CD
      2.IDE master = MorphOS

      to že není disk vidět v OF je pitomé, to nevím jak opravit. Zkus dát v open firmware probe-all, jestli se pak neobjeví.

      na bootovací menu používáš bootscript?
      - prioritu nastav vyšší u AmigaOS
      - v parametrech...
      08.04.2024, 08:59:11
    • ghh
      Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil ghh
      Článek se mi taky líbí. Je tam opět všechno
      V PegII mám dva disky jeden Aos a druhý Mos. Občas mi jeden z nich nenaběhne (není vidět v OF).
      Jak máte nastavený boot flag a prioritu u disku(ů), nebo master-slave?
      07.04.2024, 16:20:50

    Populární tagy v článcích

    Sbalit

    a500 (4) a1200 (6) akce (16) amiga (18) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (9) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (16) hra (4) internet (7) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (12) winuae (10) zip (7)
    Zpracovávám...
    X