Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Slim CDrom v A1200 podruhé

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Slim CDrom v A1200 podruhé

    Před časem jsem dostal při pohledu na svoji rezervní A1200 takový nápad – když už je uvnitř oné kouzelné klávesnice HDD, FDD, PCMCIA, turbokarta, stereo zvuk, grafika, TV výstup a spousta dalších věcí, co takhle nacpat dovnitř ještě Cdromku?

    Po cca 14 dnech přípravných prací jsem zjistil, že tenhle nápad jsem neměl pouze já, ale že to potrefilo i jiné koumáky. No nic, řekl jsem si, Jára Cimrman se taky potýkal s tím, že ho stále někdo předbíhal. A jakých výsledků se mu podařilo dosáhnout!

    Přečetl jsem si Proberův článek, který přeložil z polských Amigastránek, mrknul jsem i na německý originál, ale stále mi vadila jedna věc. Vlastně dvě. Dostupnost použitých komponent (kolik lidí má možnost nakupovat na eBay) a to, že CDromka se vysouvá dopředu. A tam má spousta lidí monitor, což je při nedostatku místa na pracovním stole docela problém. Sice je toto řešení z konstrukčního hlediska myslím jednodušší, ale ten monitor by mi fakt vadil.

    Naproti tomu CDromka z boku, jo to už je jiný kafe. Ale toho vyřezávání do členité bočnice A1200… To bylo maso. A toho vyměřování aby to vyšlo!

    Ale začněme od začátku – jak na to a hlavně, kde sehnat potřebné součástky. První problém, na který narazíte, je kabeláž. Ono totiž sehnat originál kabel z 2,5" na 2x 3,5" včetně napájení, to znamená 44 žílový ATA kabel, tak to je zhola nemožné. Ani pod pultíkom. Prostě neexistuje. A ještě vás mají v každém velkoobchodě za naprostého magora, co že to sháníte za blbost. A tady přichází čas na naši malou improvizaci.

    Redukce - rozbaleno
    Na prvním obrázku vidíte dvě redukce z 2,5" na 3,5" ATA 40 žil včetně napájení, které je vyvedené zvlášť jak je dobře vidět na druhém obrázku.


    Redukce - rozbaleno


    Ještě upozorňuji, že ty krátké redukce budete potřebovat dvě – HDD a Cdrom. A to celé se dá objednat na tntrade v sekci kabely a redukce. Dá to trochu hledání, mají toho tam fakt hodně. Pak budete ještě potřebovat jeden klasický 40 žílový 3,5" kabel, ze kterého opatrně vyloupnete jeden konektor a nasadíte ho na naši kabelovou redukci (nejlépe ve svěráku, aby došlo k rovnoměrnému proříznutí izolace kabelu). Potom ustřihněte napájecí PC konektory u všech třech redukcí a kablíky paralelně spojte, tj. všechny červené vodiče s červenými dohromady a to samé proveďte s černými. Mělo by to vypadat asi nějak takhle.

    Redukce - spojení


    Pozor na orientaci nasazení přidaného 3,5" konektoru! Musí to být přesně podle obrázku, jinak máte problém. A nebo zmršený kabel. Také na vzdálenosti od 2,5" konektoru dost záleží, je to asi 10cm. Po osazení mechanik to bude vypadat asi takhle.

    Kabel je zapojen do mechaniky i disku

    A teď si asi říkáte, no to je hezký, ale kde vzal sakra tu Cdromku? A včetně redukce z mini IDE na 2,5" IDE. Tak tohle bylo na celé této akci to nejjednodušší. Fakt. Již delší dobu se mi totiž v práci válel pod stolem vrak PC v provedení desktop s označením HP Vectra VL 8i. A z něho se na mě smála krásná a hodobóžová slimová Cdromka, která mě vlastně inspirovala k tomu již na začátku zmiňovanému nápadu. Měla totiž na svém štíhlém zadečku tuto malou destičku.

    Redukce


    Tak to je ona! Veledůležitá redukce. Bez ní to nemá celé smysl. Pozorný čtenář si však v této chvíli jistě všimne, že má poněkud více pinů. Přesně padesát. A kurňa, co teď s tím, když jich potřebujeme jen 44? Co s těma šesti a hlavně – co na nich je? Tak tuhle otázku jsem si položil při pohledu na poněkud nadbytečný les pozlacených bodlinek, také.

    Noo jo, pak mě to trklo! A kde je vlastně audio? Vzal jsem si na pomoc internet a digi multimetr a vylezla z toho tahle tabulka:
    • pin 01 až 40 - klasické zapojení ATA
    • pin 41 - +5V logic
    • pin 42 - +5V motor
    • pin 43 - GND
    • pin 44 - /TYPE
    • pin 45 - n/a
    • pin 46 - n/a
    • pin 47 - audio
    • pin 48 - GND
    • pin 49 - audio
    • pin 50 - GND

    Slim CDROM osazená v A1200 z boku


    U audia zatím ještě nevím, který pin je L/R, ale tím se budu zabývat někdy později, až ho budu propojovat s audio systémem Amigy. Ale nyní to hlavní, kde to celé sehnat? Řešení tohoto problému je už trochu složitější, avšak dá se vcelku rozumně realizovat (nebudu do toho počítat svůj případ, protože pochybuju, že se kdekomu běžně válejí vraky Pécéček pod stolem včetně potřebné mechaniky). Firma HP vyrobila několik modelových řad svých desktopů Vectra VL, které obsahují slimovou, notebookovou CD mechaniku. Na stránkách HP si můžete najít přesně o které se jedná. Pro ty línější – je to sedmičková a osmičková řada, ale pozor, ne všechny varianty! Některé mají i klasickou velkou! Vesměs se jedná o stroje dnes již zastaralé, s procesorem Pentium 400 až 650MHz. Dají se sehnat v bazarových výprodejích jak na internetu, tak v kamenných obchodech a to v ceně od 1500,- do 3000,- podle konfigurace a stavu. V dalším článku vám pak ukážu, co se dá z takového vraku ještě užitečného pro naše Amči použít. Takže nebojte, není to pouze jednorázová investice.

    No a takhle to vypadá, když se mechanika přichytí do pečlivě vyměřeného a vyřezaného díry . Použil jsem dva plíšky ve tvaru L a dva opravdu krátké 2x3mm šroubky. Ty elka jsem do Amigy přilepil lepicí pistolí – má to velkou výhodu, když se to rozměrově nepovede, dá se to s trochou násilí urvat a zkusit to znova. A znova……a znova…..než se trefíte.

    Slim CDROM v Amize 1200 - pohled shora
    Pohled shora


    Připojování kabeláže
    No a když už jsme správně trefený, začneme připojovat kabeláž.


    Pohled seshora z boku



    Kompletace - turbnína a floppy mechanika
    Připojíme flopku, turbokartu…


    Připojení klávesnice
    … klávesnici…

    Tak a jestli jste dobře měřili, tak to bude vypadat asi takhle! Teď již zbývá nainstalovat jen nějaký atapi systém, třeba Asim nebo IDEFix…hele to je mi nějaký povědomí J. A drobná rada na závěr – HDD nastavte na cable select, na master to většinou nechodí, zkoušel jsem to s několika disky. Je to tím, že Cdromka je napevno nastavená také na cable select….eee, teď mě tak napadlo, že tohle sem vám měl poradit ještě než jste Amigu smontovali a zakrytovali! Uuups…chybička….

    Pohled z boku
    …a na závěr horní kryt klávesnice.


    • Predseda
      #4
      Predseda komentoval
      Editace komentáře
      Dneska by si za tu rozpižlanou bílou kastli dal pár facek

    • IDEfix
      #5
      IDEfix komentoval
      Editace komentáře
      Klíííííd Předsedooo! Do zdravý kastle bych nikdy neříz! Nejsem čuňas. Tahle tam už měla po zásahu kutila domácího díru jak vrata do Kolbenky nějakým kuchyňským dýkem, jen aby protahnul kšandu k disku. Tak sem do toho šel. A krom toho, ta Amiga když ke mně přišla, tak vypadala spíš jak rohožka, než jako počítač, tak byla zas...á. V původní diskuzi, která byla kdysi u tohodle článku jsem to taky vysvětloval, jelikož se taky tehdá objevilo několik chrabrých chasníků, co máchali pěstičkama ve jménu najvyšší svátosti Amiganeposkvrněného početí a dštili na mně oheň a síru věčného zatracení za zprznění pannenské Amigy...

    • Dedy
      #6
      Dedy komentoval
      Editace komentáře
      Nebyl to náhodou i zde přítomný předseda? Šoupni sem link na to původní vlákno.
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) bytefest (4) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) hra (4) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X