Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

h3kr0

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    h3kr0

    Zdravím místní osazenstvo 🙂.

    Definoval bych se jako hardwarový fanatik se zájmem o výpočetní techniku a to od počátku 80' až po dny dnešní (čest legendě, která předběhla svou dobu o dekádu: Xerox Alto).

    Bohužel mě osobně minula doba, když byly AMIGA počítače na svém vrcholu a dostal jsem se k AMIGÁM až nyní v posledních letech, kdy jako rozcestník na mé cestě "fascinující historií počítačů" posloužil Commodore 64. AMIGA počítače mě naprosto uchvátily a okouzlily. Našel jsem tak destinaci své cesty a tak si teď společně užívámé krásné, ale i dramatické chvíle .

    Na začátku 90' jsem vyrostl na čínském klonu ATARI 2600. To byla má vůbec první "8-bitová" herní zkušenost, kdy jsem se jako 4-leté dítě nemohl poprvé odlepit od obrazovky. Vzpomínám si, jak jsem několikrát prosil otce, ať mi opraví joystick ​. To byly časy​. Jelikož pocházím z nemajetné rodiny, tak v první polovině 90' jsem se k počítačům (PC's: 286, 386, 486) dostal jen prostřednictvím kamarádů. Pařili jsme Prince of Persia, Grand Prix Circuit, F29 Retaliator, Dyna Blaster, Supaplex, Golden Axe a další hitovky té doby. Bohužel nikdo v okolí žádnou AMIGU neměl a ani jako dítě jsem o AMIGA počítačích neměl šajnu (v té době mě zajímaly spíše hry, nežli hardware).

    V druhé polovině 90' (1997) měl můj soused/kamarád nový PC PII (233MHz, 32MB RAM - další HW komponenty si již nepamatuji) a to bylo další úžasné herní období samých legendárních titulů: Crusader, Incubation, Age of Empires, Carmagedon, NFS II, Worms 2, Commandos, Blood, Nightmare Creatures, Heroes of Might & Magic II, Fallout, Ignition a mohl bych takto pokračovat skoro do nekonečna, jelikož rok 1997 v podání herních titulů byl "pro mě osobně" jako jeden z těch vůbec nejlepších roků v herní historii (ostatně, mám hry 90' let nejraději).

    A pak přišel rok 1999 a otec pořídil náš vůbec první rodinný počítač: MB: ABIT, CPU: PIII 500MHz (Slot 1), RAM: 128MB, GPU: Elsa Erazor 32MB (AGP), AUDIO: Sound Blaster Live!, MONITOR: 15" CRT EIZO. To byl stroj, který neměl tou dobou nikdo z kamarádů v okolí a já tak cítil velkou pýchu a hrdost . Takže pařba mohla konečně probíhat i z pohodlí domova a nyní jsem byl já ten u koho se kamarádi scházeli, avšak rozhodoval prospěch ve škole a limit byl 1-1,5hod. denně + střídačka u PC se sourozenci .

    Vsuvka: bylo období kolem roku 2000, kdy byl ve vedlejším městě v obchoďáku arkádový automat se hrou Scud Race (SEGA) a to byla panečku jízda. Ve své době, když to vyšlo v 96', tak ta grafika byla opravdu přelomová, rovněž tak i herní zážitek v závodním křesle s volantem, manuálním 4-stupňovým řazením a pedály. Jednou bych chtěl tento arkádový automat vlastnit (snad nebude jednou pozdě) .

    V roce 2001 jsem měl svůj první vlastní počítač, rovněž CPU PIII + MB Gigabyte (socket 370) = původní základní HW tohoto počítače mám dodnes a slouží mi pro hraní dobových titulů (párkrát za rok ho zapnu) a pojmenoval jsem ho epicky podle řecké mytologie: PHOENIX.

    Poté přišla éra LGA 775 a na této Intel platformě jsme vydrželi strašně dlouho. Je to moje srdcovka, kterou používám dodnes jako PC pro daily use s GNU/Linux distribucí LM (chápu a respektuji, že to někdo asi nechápe a neztotožní se s tím) . Teď si vůbec nevybavuji, zda jsme měli doma předtím i LGA 478? Jestli ano, tak to bylo jen chvilkové období. Každopádně jsem dospíval jen na platformě Intel. Na střední škole už jsem dělal i něco produktivního a už jsem tolik nehrál hry, kdy jsem dělal třeba i hudební beaty v app Fruity Lops. Když mi bylo kolem 20, tak jsem měl období že jsem nehrál vůbec nic a PC používal vyloženě jen na práci. Uplynuly 3 roky a s výpočetní technikou jsem se sblížil natolik, že se stala i mou obživou a zastávám řadu let pozici jako správce sítě. Takže jak v práci, tak i ve svém volném čase se věnují výpočetní technice. Provádím i nějáké základní HW opravy atd., zkrátka je to můj koníček a posedlost zároveň .

    V posledních letech mě zaujala historie počítačů (jak jsem naznačil viz. výše) a tak jsem se postupně dostal k AMIGA počítačům . Doma již pár AMIGA počítačů opečovávám a mám velice rád A2000 pro její robustnost v oblasti HW rozšiřitelnosti. Nejkrásnější křivky podle mého vkusu má A3000 - tu bohužel osobně zatím nevlastním. Až se k tomu dostanu, tak tady dám pár fotek mých přítelkyň .​

    Aktuálně dělám na projektu AGA: MB A1200, TF1260, Elbox Fast ATA MK-V. AMIGA OS + Kickstart 3.2.2. Splnil jsem si přání, plácl se přes kapsu a pořídil case Checkmate 1500 Plus . Hrozně se mi líbí její křivky, jelikož je inspirována designem A3000 a při použití nožek (risers) má i něco od A1000. Rovněž pak dodám fotky. Teď akorát řeším s AMIGA Store nekompatibilitu řadiče Fast ATA MK-V s EPROM čipy M27C800, tak jako nedávno Prober.

    Děkuji za Vaší pozornost, přijetí mezi Vás a tím bych mé představení asi zakončil... Viva AMIGA!
    Naposledy upravil h3kr0; 26.05.2023, 07:25:43.

    #2
    Ahoj, líbí se mi Tvé načasování. Blíží se totiž mezinárodní den Amigy 31.5.
    Tady budeš určitě jko doma. 👍
    Amiga 600, Fúria EC020 OS 3.1.4, eX601, Indivision ECS, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.15, Asus UX32VD Xubuntu 21.04

    Komentovat


      #3
      Amiga je boží Taky mám nejradši vzhled A3000.
      Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

      Komentovat


        #4
        Zdravím Tě. Taky mám rád A2000. Byla to první Amiga, kterou jsem viděl u mého kamaráda.
        A1200 BPPC 603e/060 240/66 SCSI 128Mb. Indivision MK1, ELBOX FAST ATA 1200, case EZ-Z4, HDD SCSI 10k 36 GB, SCSI ZIP,
        DDS DAT, DVD-RW IDE, optical mouse by EXA, PC KEY 1200

        Komentovat


          #5
          Amiga? Neznám.
          "Zítra začína PředPrasepárty." (DaMi, 5. duben 2024)

          Komentovat


            #6
            Vítej! Vypadá to, že máš kvalitní volnočasové aktivity, chválím. Až budeš mít chvíli, ověř prosím, jestli ti na tvé amize s TF a novým WB jede SysInfo 4.4 a WhichAmiga 1.3.3, mně to vytuhne.

            Jinak do Frýdlantu jezdím cca 3× ročně na pivo, až tam budu mít zase cestu, mohli bysme dát pokec .​
            Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
            -----------------------------------------------
            Líbí se mi Retropolis

            Komentovat


              #7
              Re: DaMi

              Ahoj DaMi,

              tak to by bylo moc fajn . Během víkendu TF1260 otestuji a dám ti vědět. Jen se raději pro upřesnění zeptám: myslíš opravdu FnO. na moravě? Protože je ještě jeden Frýdlant v severních čechách.

              Jinak s tím "vytuhnutím" (SysInfo, WhichAmiga) jsem se už taky párkrát setkal = nekompatibilita verzí těchto apps s různými HW konfiguracemi.
              Naposledy upravil h3kr0; 26.05.2023, 07:57:58.

              Komentovat


                #8
                Ano, myslím Frýdlant mezi Lysou a Smrkem. Ve Frýdlantu v Čechách pro změnu žije jack-3d .
                Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
                -----------------------------------------------
                Líbí se mi Retropolis

                Komentovat


                  #9
                  Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: IMG_20230726_173642.jpg
Počet zobrazení: 280
Velikost: 193,3 KB
ID: 163579

                  Nový přírůstek do rodiny .

                  Komentovat


                    #10
                    Chybí Ti scandoubler
                    I love Amiga

                    Komentovat


                      #11
                      Autorem citovaného textu je Solaris104 Přejít na původní příspěvek
                      Chybí Ti scandoubler
                      Jo a prachy na barák taky .

                      Komentovat


                        #12
                        To je ten CyberVision 64/3D z Aukra?

                        Když jsem prodával pozůstalost po EXOvi, byla tam taky tahle grafická karta. Ovšem EXA měl v tom tehdy takový bordel, že tenhle přídavný scandoubler, společně s propojovacím káblíkem letěl omylem do odpadu
                        Amiga 1200, Micronik Mini-Tower, PiStorm32 Lite, FastATA 1200 MK-IV, Lyra 2, Indivision AGA MK3, ZIP 250MB, HP LaserJet 1100, interní HD mechanika (EXA), LinkSys EC10T​

                        Komentovat


                          #13
                          Autorem citovaného textu je Prober (CADA) Přejít na původní příspěvek
                          To je ten CyberVision 64/3D z Aukra?

                          Když jsem prodával pozůstalost po EXOvi, byla tam taky tahle grafická karta. Ovšem EXA měl v tom tehdy takový bordel, že tenhle přídavný scandoubler, společně s propojovacím káblíkem letěl omylem do odpadu
                          Ano, to je ona. Škoda, že se to tenkrát vyhodilo. Třeba se někdy objeví za slušné peníze, i když to taky už nejde moc sehnat. Na Ebay je komplet P5 CV 64/3D včetně Scandoubleru, ale 20k za to nedám.

                          Komentovat


                            #14
                            Autorem citovaného textu je DaMi Přejít na původní příspěvek
                            Vítej! Vypadá to, že máš kvalitní volnočasové aktivity, chválím. Až budeš mít chvíli, ověř prosím, jestli ti na tvé amize s TF a novým WB jede SysInfo 4.4 a WhichAmiga 1.3.3, mně to vytuhne.

                            Jinak do Frýdlantu jezdím cca 3× ročně na pivo, až tam budu mít zase cestu, mohli bysme dát pokec .​
                            Tak to se ozvěte až tu budete. Z Ostravy to mám kousek
                            Amiga 1200 Infinitiv tower, TF1260@50MHz, OS 3.1.4, PPaint7.3, RoadShow
                            Projects: The Lost Forest, still in progress

                            Komentovat


                              #15
                              Před 2 týdny mě postihl problém: "checksum error" na konkrétním diskovém bloku (použití systémového souboru FFS na svazku System o velikosti 5 GB).

                              Chyba nastala při odstraňování adresáře se soubory, kdy následně nešly zbytky dat odstranit a vyskočilo chybové hlášení o chybě na konkrétním diskovém bloku 655284. Započala tedy automatická validace svazku System.

                              Nechal jsem tedy AMIGU běžet celkem cca 30 hodin (od včerejšího poledne do dnešního pozdního odpoledne) a stále probíhala a nebyla dokončena validace svazku, takže jsem se naštval a nasadil těžší kalibr v podobě utility DiskSalv V4.

                              Spustil jsem napřed kontrolu disku = byla nalezena chyba daného bloku. V dalším kroku jsem spustil funkci opravy, která proběhla za cca 15min = byly nalezeny inkriminované data na daném vadném bloku 655284, které jsem zvolil pro opravu. Následně jsem již mohl manuálně smazat daný adresář se zbytkovými soubory a svazek System je opět v režimu R/W.

                              Třeba bude toto info někomu v budoucnu užitečné .

                              Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: IMG_20230827_003600.jpg
Počet zobrazení: 149
Velikost: 355,4 KB
ID: 164631 Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: IMG_20230909_115758.jpg
Počet zobrazení: 133
Velikost: 387,2 KB
ID: 164632 Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: IMG_20230910_182826.jpg
Počet zobrazení: 138
Velikost: 557,6 KB
ID: 164633

                              Komentovat

                              Zpracovávám...
                              X