Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

neo75

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    neo75

    Zdravím,
    konečně po pár letech od přihlášení na fórum mám chvíli času se také představit
    Lehce už mě kousalo svědomí, že jsem tak ještě neučinil.
    Amiga 500 byl můj úplně první domácí počítač, ale vezmu to od začátku. Jen předem upozorňuju, že to bude spíše nudné čtení

    Číslovka v přezdívce je můj ročník, jsem z Plzně, první kontakt s počítačema vůbec byl někdy v roce 1982 nějaký stolní Robotron v účtárně národního podniku Ferona. Byl velikosti psacího stolu, měl obrazovku umístěnou horizontálně a na ní se nasazoval pravoúhlý nástavec se zrcadlovým zeleným stínítkem, který obraz promítal do svislé roviny. Vzpomínám si, že kontrast byl tak mizerný, že když mě tam pustili nějakou hru v textovém režimu ala závodní autíčka, tak se nástavec sundaval, já natahoval krk a koukal na tu vodorovnou obrazovku asi velikosti televizoru Tesla Pluto...

    Druhý počítač, se kterým jsem se setkal, byl u kamaráda ze základky 8-bitový Sharp MZ-800 s kazeťákem, tehdy celkem v Československu dostupnej.
    Protože mě počítače bavily, rodiče mě přihlásili v sedmé třídě do Stanice mladých techniků, kde jsem se učil programovat na slovenském PMD-85 v programovacím jazyku Želva (asi Logo) nebo Karel už nevím, což byly jazyky primárně určené pro výuku programování.
    Koncem osmdesátých let už měli ve Stanici mladých technicků i počítače IBM PC XT, ale k nim jsme nemohli, ty byly pouze pro dospělý, ale vím že jsme se na ně chodili dívat. Měly třítlačítkovou myš.

    Když padla komunistická opona, tak někdy v létě 1990 jsme vyjeli s rodinou do Německa za příbuznými blízko Mnichova v 1000 MB.
    Teta nás s tátou vzala do obchoďáku Kaufhof a položila mě otázku, co bych si přál. Měl jsem už z domova připravenou odpověď, že bych rád Commodora 64. Cena byla tenkrát asi 300 DM. No teta poodešla poradit se s prodavačem a vrátila se s tím, že on doporučuje Amigu 500, že prý má větší budoucnost. Zůstal jsem chvíli s otevřenou pusou, protože to byl můj sen, kývli jsme a milá teta zaplatila 900 DM kreditní kartou, na což jsme koukali s tátou jak z jara a já byl z Amigy celý bez sebe
    Prodavač ještě přibalil televizní konvertor A520 a balíček 10ti noname disket 2DD.

    Další rok jsme pak ještě přikoupili v Quelle monitor Philips CM8833-II, k němu TV-tuner Philips a do Amigy přídavnou paměť Telmex 512 kB s RTC.
    Tím naše nákupy hardwaru tehdy skončily. Mám z tehdejší doby takovej matnej dojem, že ten Amiga hardware byl děsně drahej.
    V tej době jsem byl na průmyslovce, kde jsme se učili programovat na českým IQ-151 v nějakým basicu.

    Reálně jsem Amigu používal do nějakýho roku cca 1996. Hlavně jsem programoval nějaký blbosti v AmigaBasicu, později přišel GFA Basic a KickPascal.
    Skládal jsem nějaký jednoduchý songy v Protrackeru (mohl bych někam nahrát nějakou ukázku) a taky samozřejmě hry. Z té doby mě utkvěly v paměti takový ty klasický fláky jako Dungeon Master, Lemmings, Another World, Turrican II, série Shadow of the Beast, Flashback, Superfrog, Pinball Dreams, It came from the Desert, Monkey Island... I když mě to moc nešlo a byl jsem nešikovnej, potřeboval jsem vždycky nějaký ty cheaty. Asi úplně první hra, kterou si vybavuju byla IK+.
    A na dema z tehdejší doby mě utkvelo v paměti co jinýho než Angels Copper Master a Spaceballs-State of the Art...
    Navštěvoval jsem občas také setkávání amigistů v prostorách plzeňské radnice, kde jsem tenkrát sehnal nějaké české návody tištěné na jehličkové tiskárně a také samozřejmě nějaké ty xcopy kopie softwaru

    Na půdě jsem teď našel krabici s časopisama. Nejstarší čísla, co tady mám, jsou 1/91 AMIGA Magazin od Martina Ludvíka a německej AMIGA SPECIAL 4/91. A naopak poslední čísla jsem tady našel AMIGA NEWS 1/96 od Martina Kašpárka a německej AMIGA SPECIAL 2/96, takže to asi zhruba rámuje moje aktivní roky.

    Knihy, které mě v průběhu tehdejších let koupil táta v Německu a ke kterým jsem se hodně vracel, byly tyhle:
    Das grosse Amiga 500 Buch - DATA BECKER
    AMIGA 3D-GRAFIK UND ANIMATION - Markt&Technik
    Ta druhá je fakt super, občas v ní listuju do dneška, jsou tam vysvětlené matematické pricipy 3D-grafiky, ray tracing apod. spousta programů v C a AB na disketě...

    Když jsem se dostal na vejšku 1993, tak jsem samozřejmě řešil, co s Amigou dál. Reálně jsem doma potřeboval nějakej ten TurboPascal, AutoCAD, AmiPro, Quattro apod. Jinak na škole jsem tehdy pracoval hlavně ve 3D konstrukčních programech Pro/ENGINEER, IDEAS apod. Běžely na počítačích Silicon Graphics INDY a taky vzdáleně na nějakejch terminálech DIGITAL.
    Zvažovali jsme s tátou tenkrát nějakej hardwarovej emulátor PC, ale pak jsme to (bohužel) vzdali. Chvíli jsem pracoval na zapůjčeném PC 286 z Ferony a v roce 1996 jsme koupili domů první PC od Escomu s procákem AMD 5x86-133MHz a 32 MB paměti s OS Win 3.11. Později jsem se dozvěděl, že to byl vlastně od AMD takovej marketingovej podvod, byla to jen rychlejší 486, teprve později přišel K5 opravdu odpovídající pentiu...

    No, když jsem skončil školu, data z woken jsem zazálohal a od roku 1998 začal používat Linux. Za ty roky to bylo hodně různých distribucí, začínal jsem na RedHat 5, který byl tenkrát zdarma, později přišly různý Fedora Core, Mandrake, Mandriva, Ubuntu, taky později RedHat Enterprise Linux apod. Poslední roky jedu na převážně na 2 distribucích: Mint a Fedora. Letos slavím mých 25 let s linuxem
    Wokna držím hlavně kvůli několika verzím Flight Simulatorů a X-Plane, který mě baví.

    Po letech jsem si taky pořídil z USA z nostalgie "kyslíka" tj. model O2 od Silicon Graphics z roku 2006 s procákem R5000 180 MHz a OS IRIX. Tenkrát to stálo jako auto, mělo to úžasnou architekturu a dovolit si to mohli jen větší firmy. Roky jsme na tom dělali v práci (já konkrétně projektuju železniční podvozky) než to bohužel zdechlo ve prospěch písíček. Měli jsme tam hodně modelů jako Indy, Indigo, O2, OCTANE apod.
    Poslední kus, co jsem pořizoval také z nostalgie byl Commodore PC 386 33MHz, ten provozuju na starým RedHatu a FreeDOSu... Taky mě baví blbnout s operačníma systémama na telefonech, používám Sailfish, LineageOS nebo Ubuntu Touch.

    Amigu 500 jsem vytáhl koncem roku 2018 a pak se přihlásil na zdejší fórum.

    Kromě pár karet jako HC508, nebo TF534, jsem taky z nostalgie pořídil disk A500-HD+ a k tomu GVP PC286. Je to paráda, podařilo se mě rozběhat starej MATLAB, TurboPascal anebo Text602. Ten paralelní běh MS-DOSu a AmigaOS je pecka, ještě o tom něco napíšu... Hlavně chci líp prozkoumat ty možnosti, který bysme bývali tenkrát asi měli, jak lehce prodloužit Amize doma život.
    Vyzkoušel jsem také FreeDOS, který na tom běží, a už mám i připravenej koprocesor 80287 na kterej je tam volná patice...
    Taky jsem pořídil druhou A500, kterou postupně šperkuji s RTG GBAPII++ grafikou, PLIPBOXem apod.

    Celý ten koutek retropočítačů chrání můj hardwarový retro firewall se dvěma síťovými kartami běžící ale na současném FreeBSD. Má to pentium III 800 MHz v IBM NetVista ještě vyrobeným v Greenocku ve Skotsku ve Spango Valley.

    Hodně mě chytlo WinUAE, protože se dá snadno vozit v notebooku stále sebou. A poslední dobou mě baví sledovat longplaye - tím že jsem nebyl úplně šikovnej, tak tohle je příležitost, zhlédnout některý hry až do vítězného konce. Díky za ně!

    Myslím, že mě ještě čeká hodně zábavy, zatím nemám žádnou zkušenost s AmigaOS 4, na to se těším. Pak bych si chtěl taky (kromě emulátoru) konečně sáhnout na AGA grafiku, tj. pořídit alespoň A1200 atd. atd.
    Aktuálně čtu skvělou knížku Jimmy Maher "The Future Was Here", vydáno MIT 2012, o historii, technice, a vývoji Amigy... Doporučuju.
    Tak to je asi zatím všechno, přikládám fotky mýho šílenýho koutku a video s kytarou
    Chci se někdy někde taky ukázat, poklábosit a moc děkuji za to, že existuje tohle fórum a je možné tady najít pomocnou ruku a dobrou radu!

    Z Plzně zdraví Zdeněk




    "Jednou Amigista, vždycky Amigista." (blackgoat, 2023)

    #2
    Přečetl jsem to jedním dechem. Je to super nebejt ovlivněn widlema
    Pamatuju jak jsem navštěvoval různý výstavy a tam vždy slintal nad logem SiliconGraphics, nějakej jsem vždycky chtěl.
    Video a fotky jsou boží.
    Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

    Komentovat


      #3
      Ty vole, taková tetička ze západního Německa, to je fakt mazec, po prevrate som ani nevedel že Amiga 500 existuje, bol som rád že mi stará mama kúpila C64
      --------------------------------------------------
      A1200 + Blizzard 1230/50Mhz + 32MB RAM, AMD RYZEN 9 5900x 32GB DDR4 RAM AMD R9 380 4GB, MAC OS X BigSur,

      Komentovat


        #4
        Krásné představení, díky!
        A kdybys pak napsal něco o tom GVP PC286, bylo by to úplně super. Tenkrát jsme také zvažovali ATonce nebo něco podobného, ale nikdy jsme to nepořídili.
        AmigaOS3: Amiga 1200
        AmigaOS4: Micro A1-C, AmigaOne XE, Pegasos II, Sam440ep, Sam440ep-flex, AmigaOneX1000
        MorphOS: Efika 5200b, Pegasos I, Pegasos II, Powerbook G4, Mac Mini, iMac G5, Powermac G5 Quad

        Komentovat


          #5
          Bacha, pod stolem ti leze kuna, ohryže ti kabely!
          "Zítra začína PředPrasepárty." (DaMi, 5. duben 2024)

          Komentovat


            #6
            Zdarec neo75,

            díky za parádní představení a ať ti dělá tvé "železo" stále radost. Ty stroje od Silicon Graphics (SGI) mě taky zajímají a chválím tě za 25 let přátelství s linuxovými distribucemi .
            Naposledy upravil h3kr0; 29.06.2023, 10:23:49.

            Komentovat


              #7
              h3kr0
              přesně tak, zvlášť když v těch dobách nebyl linux moc pro běžného uživatele, ale pouze pro hračičky. A chválím i BSD.
              AmigaOS3: Amiga 1200
              AmigaOS4: Micro A1-C, AmigaOne XE, Pegasos II, Sam440ep, Sam440ep-flex, AmigaOneX1000
              MorphOS: Efika 5200b, Pegasos I, Pegasos II, Powerbook G4, Mac Mini, iMac G5, Powermac G5 Quad

              Komentovat


                #8
                Pěkný, ty jo, ty máš ještě svou původní A500! Tak to je paráda!

                Na elektrické kytaře je to fajn. Já to taky zkusil (tak 1 rok) jako teenager, ale nechytlo mně to. Možná v budoucnu spíše nějaký synťák, ale priority jsou jinde.

                Tak vítej!
                Amiga - PMD 85

                Komentovat


                  #9
                  Ahoj NEO75

                  Vôbec to nebolo nudnè, práve naopak, parádne spomienky urobili z toho parádny príbeh. Perfekt.
                  Vidím, že si plný skúsenosti a ochotný sa učiť ďalej napr. AOS 4.1. To sa cení.

                  Tak nech sa ti na fóre páči a samozrejme ti prajem, aby sme ti boli nápomocní, pokial ti niečo nepojde a tak.

                  S pozdravom
                  Falcon_11
                  Powerbook G4 A1138, MOS 3.18, MACOSX Tiger + LubuntuPPC 16.04
                  Mkr. Tower Inf. II, Amiga 1200, BPPC603e+/210MHz/060/50MHz, 256MB Ram, BVision, SCSI 2.5" 80GB, AOS3.2,MOS,AOS4.1FE
                  E/Box Tower, Amiga 1200, Blizzard 1260/50MHz, 128MB Ram, Mediator 1200TX, Voodoo 3 2000, SB128, Fast ETH, CF 8GB, AOS3.9
                  Amiga 600, X601, Furia EC020, SMC PCMCIA WiFi Network Card
                  AmigaCD32 + TF330 64MB RAM, Paravision_SX1, 8MB Ram


                  registered on https://amigamap.com/amiga-slovak_republic.html

                  Komentovat


                    #10
                    BTW ten časák na poslední fotce úplně vlevo velice ovlivnil mě. Byl v něm návod na hru Trapdoor a článek o hrách od Ultimate a taky rozhovor s Fukou. Já v té době ještě neměl žádný počítač, ale očarovalo mě to a brzy jsem kupoval C64.
                    "Zítra začína PředPrasepárty." (DaMi, 5. duben 2024)

                    Komentovat


                      #11
                      Autorem citovaného textu je neo75 Přejít na původní příspěvek
                      Zdravím,
                      konečně po pár letech od přihlášení na fórum mám chvíli času se také představit
                      ......... Hodně mě chytlo WinUAE, protože se dá snadno vozit v notebooku stále sebou. A poslední dobou mě baví sledovat longplaye - tím že jsem nebyl úplně šikovnej, tak tohle je příležitost, zhlédnout některý hry až do vítězného konce. Díky za ně!....

                      Myslím, že mě ještě čeká hodně zábavy, zatím nemám žádnou zkušenost s AmigaOS 4, na to se těším. Pak bych si chtěl taky (kromě emulátoru) konečně sáhnout na AGA grafiku, tj. pořídit alespoň A1200 atd. atd.
                      Aktuálně čtu skvělou knížku Jimmy Maher "The Future Was Here", vydáno MIT 2012, o historii, technice, a vývoji Amigy... Doporučuju.
                      Tak to je asi zatím všechno, přikládám fotky mýho šílenýho koutku a video s kytarou
                      Chci se někdy někde taky ukázat, poklábosit a moc děkuji za to, že existuje tohle fórum a je možné tady najít pomocnou ruku a dobrou radu!

                      Z Plzně zdraví Zdeněk
                      Tak ahoj, a doufám že se uvidíme na Resetkání 2024. Už se těšíme. 👍
                      Naposledy upravil Dedy; 30.06.2023, 16:33:45.
                      Amiga 600, Fúria EC020 OS 3.1.4, eX601, Indivision ECS, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.15, Asus UX32VD Xubuntu 21.04

                      Komentovat


                        #12
                        Autorem citovaného textu je Predseda Přejít na původní příspěvek
                        Bacha, pod stolem ti leze kuna, ohryže ti kabely!
                        a není to lasice

                        vítej a pařbě zdar
                        pařba a flink chtěj celýho člověka...

                        Komentovat


                          #13
                          Autorem citovaného textu je sailor Přejít na původní příspěvek
                          h3kr0
                          přesně tak, zvlášť když v těch dobách nebyl linux moc pro běžného uživatele, ale pouze pro hračičky. A chválím i BSD.
                          sailor díky. Přesně tak, rok 1998 to byly docela linuxový dřevní doby, jádro bylo někde u verze 2.0 a hardware se musel kupovat podle toho, jaký ovladače byly v jádře dostupný. Vzpomínám si, že jsem musel z toho PC od Escomu vyhodit zvukovku od BTC i grafickou kartu od STB a dát tam nějakou podporovanou klasiku Sound Blaster a grafiku S3. Takový tehdejší ditribuce jako třeba Slackware, to bylo jen pro geeky, ale třeba mnou používanej RedHat 5.0 už to měl docela vychytaný, např. na konfiguraci X-Window už tam tenkrát měli nějakou utilitu, že člověk nemusel ručně editovat konfigurační soubory monitoru a grafický karty. Když se mě povedlo rozběhnout grafický uživatelský prostředí XFree86, měl jsem tenkrát radost jak malej kluk Sranda byla, že RedHat používal x-window managera ve stylu Windows 95, vzpomínáte si na to někdo? Bylo to úmyslně, aby přitáhli k linuxu více uživatelů a ti měli přechod snažší. Nakonec jsem tuším používal managera FVWM, kterej mi lehce připomínal IRIX od SIlicon Graphics. Tiskárnu i skener jsem tenkrát kupoval od Epsonu, protože to mělo taky podporu ovladačů v linuxu.
                          "Jednou Amigista, vždycky Amigista." (blackgoat, 2023)

                          Komentovat


                            #14
                            Super počtení, tak to už by stálo za obnovení Amiga klubu v Plzni.
                            ♦ Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV 50MHz, FPU, 64MB RAM + HDD 8GB CF ♦ Pegasos2 600MHz + AmigaOS 4.1 ♦ Amiga 600 ♦ Amiga CDTV ♦ Amiga CD32 ♦

                            Komentovat


                              #15
                              Pozdrav z pláže 😎 s WinUAE a studenýho 🍺

                              Nejpoužívanější mapový portál v ČR s celou řadou tématických map - základní, turistickou, cyklistickou, dopravní a plno dalších. Nabízí možnost reálného leteckého, panoramatického nebo 3D pohledu. Rozsáhlé množství obsahu, firem a turistických bodů zájmu. Umožňuje vyhledávání, plánování tras, měření a tvorbu vlastních značek.


                              "Jednou Amigista, vždycky Amigista." (blackgoat, 2023)

                              Komentovat

                              Zpracovávám...
                              X