Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Nové diskety 3,5" DD pro Amigisty v roce 2023?

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    Nové diskety 3,5" DD pro Amigisty v roce 2023?

    Objevil jsem na Alim nabídku fungl nových 3,5" DD disket a tak to stálo za zkoušku, zda jsou skutečně nové, jak na tom budou, zda budou použitelné na Amigy a jestli by nebylo záhodno jich pak pořídit rovnou milion nebo osum

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: Obrázek WhatsApp, 2023-11-03 v 18.25.15_70e0a55f.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 108,8 KB ID: 165359

    Řeč je o této nabídce: Wholesale 1 Pcs Authentic Diskette 720 KB 3.5 inch MF 2DD Formatted Floppy Discs - AliExpress

    Jak sami vidíte, není možné objednat pakl 10 / 20 / 50 kusů, ale pouze kusy jednotlivé, ke kterým se hned účtuje poštovní poplatek. Už to mě samozřejmě varovalo, neboť výrobce by se takhle nechoval. Disket jsem koupil 6 ks a vyšly mě na 663,10 Kč tj. 110,51 Kč za nový kus diskety v roce 2023. Diskety standardně přišly jak to u Alizboží bývá, tedy vcelku brzy. Jak jsem s nimi dorazil domů, musel jsem si s nima hned pohrát, abych vám pak dal report.

    Ti, kteří tak jako já milují vůni nových disket, budou zklamáni - nejsou cítit nijak. Byly zabalené v pytlíku viditelném na fotce. Jak vidíte, na kovu mají nápis SONY a vypadá autenticky. Patrně si je SONY objednalo a už neodebralo, jak tipuju. K disketám nebyly nálepky. Diskety jsou nové, nepoužité, v ruce jsou pohodlné a materiál je identický jak jsme zvyklí z 90. let třeba.

    Testy. Začal jsem klasickým fullscale formátováním v XCopy8.0 a prvním formátem prošly čistě jen dva kusy. Jedna měla 6 špatných tracků, další 4, další 3 a poslední měla zásadní problém na 0tém tracku, kam když nezapíšete data, tak disketa prostě fungovat nebude. Každé jsem dal po prvním projetí ještě jednu šanci, ale ty chyby tam byly stále, tedy žádné domněnky, jakože byly poprvé v životě formátovány se neprokázaly - evidentně na IBM asi formátované byly. Přesto jsem se nespokojil pouze s tímto a přes Draw Bridge jsem nahrál na diskety data. U dvou co měly špatné sektory se navíc objevily chyby ukládání do 0tého tracku, tedy 3 diskety úplně naprd, 1 špatná a 2 dobré potvrzeny, s těmi není vůbec nic a fungují dobře.

    Prodejci jsem udělil dvojkovou recenzi, ale ta mi teď nejde přečíst, asi byla moc negativní (2/5) Zároveň jsem požádal o férový refund 2/3 objednávky, a vzhledem k tomu, že tam na tuto firemní registraci nakupujeme čas od času nějakou elektroniku na opravy automatů, myslím že mi bude vyhověno.

    Poměr je tedy nehezký. Sice to jsou DDčka, ale jejich kvalita osciluje. Podle mě je to stará výroba která se měla vyhodit, ale někdo se k tomu dostal a občas jich takhle pár prodá. Než začnete vymýšlet, že se to za 110 za kus vyplatí, tak opravdu dobře promyslete, zda vám to za risk stojí. Třeba jsem měl štěstí a vám bude fungovat jedna ze dvaceti. Jste-li klikářci, kupte si jich 50 a třeba jich půlka bude dobrá, ale spíš bych řekl, že ne. Je to loterie s nejasným výsledkem. Diskety jednoznačně nejsou vyrobené letos / vloni, neboť materiál disků by se choval u všech disket stejně dobře/špatně. Takovéhle rozdíly jsou u starých disket běžné, teď jsem tu mechanikami protáhl asi 2000 disket, vím o čem mluvím.

    Zároveň toto není typ prodejce se kterým bych chtěl nové diskety do budoucna řešit. Kdyby se tam objevila nějaká fabrika která znovu zahájí produkci a stojí o to prodat toho statisíce kusů (byla-li by poptávka), s těmi by se už nějaký deal udělat jistě dal a ti by si za kvalitou více stáli. Třebas někdo začne diskety vyrábět "na koleni" doma v garáži. Do té doby raději ušetřete peníze a nervy, a disketovým aukcím tohoto Alíka se raději vyhněte.

    Čauvejs

    #2
    Kdysi jsem se taky DD diskety snažil někde sehnat a narazil jsem na jednu americkou firmu, která se tím dodnes ještě zabývá.

    Floppydisk.com je americká společnost specializující se na prodej a recyklaci disket a zakladatel Tom Persky sám sebe popisuje jako „posledního muže v oboru disket“. Společnost, která existuje již desítky let, poskytuje další služby, jako jsou přenosy dat na disky, včetně duplikace CD a DVD, ale většina jejích příjmů zřejmě pochází z prodeje prázdných disket.
    Já si od nich nakonec nic nekoupil, ale možná to pro tebe bude mát větší smysl. 50 nových DD disket nabízí za 100$, což nevím jak by to bylo s náklady na dopravu. Ale je fajn vidět, že se koupit ještě dají.
    Amiga 1200, Micronik Mini-Tower, PiStorm32 Lite, FastATA 1200 MK-IV, Lyra 2, Indivision AGA MK3, ZIP 250MB, HP LaserJet 1100, interní HD mechanika (EXA), LinkSys EC10T​

    Komentovat

    Zpracovávám...
    X