Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

mariomegast

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    mariomegast

    Zdravím, slušnost praví, představit se. Takže...

    Na tento portál jsem možná koukal už dříve, ale k registraci mne donutil nákup A600 minulý rok, tedy přesněji, nákup akcelerátoru FuriaEC20 pro ni. Ale s domácími počítači a počítači obecně jsem začal ještě v minulém tisíciletí.

    1. ATARI 130XE byl první počítač, se kterým jsem přišel do styku a vlastně jsem jako kluk díky němu pronikl do tajů BASICu a později i strojového kódu, nebýt absence disketové mechaniky, která stála ještě víc než počítač samotný, vlastně mi dlouho nic nechybělo... koneckonců na základní škole jsme ve třídě měli počítač jenom 2. Ještě spolužák z movitější doktorské rodinky. Nebrát pejorativně, on to byl dobrý kamarád a dodnes se stýkáme. ATARI sehnala rodina až v Tuzexu (víte všichni, co to byl Tuzex, že jo) v Košicích na Slovensku, mimochodem vyrůstal jsem v slovenské Žilině. Oproti PMD 85 na škole si zas tak moc nebylo na co stěžovat. Ale člověk s rostoucím věkem a vývojem počítačů i politiky kolem (pá pá komunismus) začal koukat po pokročilejší technice. Logická volba se tehdy zdálo, po pádu režimu již dostupnější, ATARI 1040 ST nebo dokonce ne zas o tolik dražší 1040 STE, koukali jsme na ně u souseda kamioňáka v katalozích západoněmeckých obchodních domů a záhy se objevili inzeráty i v Ceskoslovensku. No kamarád vyměnil své ATARI 800XL i s příslušenstvím za AMIGU 500 s tím, že tohle je skutečný pokračovatel linie 8mi bitových ATARI. I když už tehdy jsem věděl, že má pravdu, nakonec zasáhli zanedlouho rodiče a vše dopadlo úplně jinak.

    2. První PC: 386DX40, ne ATARI (ani AMIGA) nebude. Půjdete oba na střední školy, když dáme všechny peníze dohromady, bude i na "solidní pracovní počítač" = PC... Byla to zánovní 386 po firmě. Bonus byl příplatkový 2x větší disk. Místo 120MB měl 240MB, ano MB! 40MHz a 4MB, VGA monitor 14", taková dobová klasika. 2 roky od novoty ta mašina ztratila téměř polovinu ceny a i tak se rodičům 34 000,- zdálo dost. Levnější perspektivní PC jsme ale nesehnali. 286 už zastarávaly a 486 stály raketu. Rodinný vůz Š 120 L stál nový před 8mi lety 56 000,-... ano, první polovina devadesátek, tak to nakonec rodinný rozpočet a naše vkladní knížky dali dohromady. Bylo to hrozné zařízení, vůbec to nemělo zvuk, ale rychlé to bylo a Tseng s 1MB paměti byla dobrá grafika. První brigády a 8mi bitová zvukovka byla v něm. DOOM na tom vypadal fakt dobře. Jako student elektroniky jsem brzo PC rozebral a pochopil, jak je to docela chytře (a někdy i blbě) udělaná skládačka. Kamarád s AMIGOU si sehnal novější A1200, ale už bylo jasné, že tato éra končí. U něho doma se objevila deska z procesorem 486DX25. Netrvalo dlouho a 486DX2/66 (@80) se 4MB RAM se zabydlela i u nás doma... pak už to šlo docela rychle, tedy než jsem musel na vojnu. Ale ještě se stihlo Pentium 75 s královskými 16MB RAM, to si ale už užíval brácha. Pro ilustraci, dalších 4MB u té 486 stálo 4000,-, což byl slušný měsíční plat. Ale se 4MB to bylo fakt jenom na DOSové hry. Do počítačů tekli téměř všechny naše výdělky z brigád. Na vysoký škole mne sice elektronika bavila ale matika mi zlomila vaz a zatoužila po mně armáda. Po vojně jsem se dostal k Celeronu Mendocinu, který jsem složil ze zbytků co jsem našel po firmě kde jsem tehdy pracoval, měl jsem to povoleno, ale to byla krátká epizoda Win 98SE... 2 roky a na přelomu milénia jsem se zvedl, směr Praha.

    3. Hromada PC od PIII, P4 až po Core2Duo a Core2Quad, pracoval jsem v Praze jako IT technik. Jasně, rovnou u zdroje. A mým koníčkem se staly staré mercedesy. Proti Š120, bylo i staré "piáno" (Model Třídy E z přelomu 70/80 let) luxusní limuzína. Dokonce jsem se stal tajemníkem Mercedes-Benz klubu. Po 4 letech jsem to však vzdal a třískl za nimi dveřmi. Spolky, čertovy volky... A začal si uklízet život, i změnil práci. Člověk trávil hodně času prací na různých akcích a chtěl ho trávit spíše s opačným pohlavím... Počítače? Ale jo, objevilo se u mne pěkné ATARI MEGA ST s turbo kartou 16MHz s 16MB cache a harddiskem... Dostal jsem se i k nějakému MacIntoshi LC, ale ten jsem poslal záhy do světa... a nakonec jsem zkončil jako produkt manager v automotive, a s rodinou, 2 děti, hypotéka na krku, starší barák na krku... no asi jako většina. Nestěžuji si, jenom člověk něco nabyde, a o něco i přijde. Mládí v prdeli a důchod daleko... Koníčky se mi daří rozvíjet, akorát akce se starými mercedesy jsem vyměnil za pobyt ve vzduchu... pilot pro radost.

    4. Doba Covid-ová. Hromada času doma, hlavně se nezbláznit a něčím se zaměstnat. Barák se pořešil, dílna se pořešila, a tak mám i kam utéct, když mám rodiny dost. ATARI už mám hned několik: 520ST+, MEGA ST (jiné - musím dát dohromady), 1040STe. A momentálně dávám, jako top model sbírky, dohromady MEGA STe. Ne, TT ani Falcon se nekonají, ty už stojí dnes majlant. Na úrovni vybavených AMIG 3000 a 4000. Bloumám už dlouho po Aukru, inzerci i EBAYi a jednou si takhle říkám, hele, co nějaká ta AMIGa... vytipoval jsem si 500+, 2000, 600 a 1200. Jasně AGA by byla top, 2000 jsou ale docela levný i se dají sehnat s nějakou výbavou, 500+ je ECS+ čipset (téměř vyšla) a 600ku nikdo nebude chtít, je jich málo, ale je malá/šikovná a umí HDD... No tak jednou na EBAYi... no, ta 600ka vyšla... já samozřejmě hned začal tunit. Doplníme HDD, aha mysli na nějaké to WHDL... takže chip RAM taky, a ono by to chtělo i ten procák - ty FastRAM karty stojí téměř jako levné akcelerátory... Dnes už ta 600ka tak levná není! I klávesnice je nová, proběhl retrobright, nemám rád zažloutlý HW... recap, nový zdroj. Starý neutáhl ani tu Fúrii. Myš, nový OS. Ten byl vždy o něco napřed před GEMem u ATARI ST. Docela sofistikovaný OS.

    Takže jak vidíte, žádný kovaný AMIGISTA nejsem, ale snad to dnes už není na závadu, doba vojen C64 vs Atari XE, AMIGA vs ST už je dávno pryč. S odstupem času, je docela zábavné se rochnit historií, jak nakonec obě tyto značky měli k sobě blízko (a daleko zároveň), jak se střídali majitelé i fluktuovali konstruktéři. Já to nakonec s programováním daleko nedotáhl, ale o to více jsem se věnoval elektronice a mám tudíž blíže k tomu "železu". A když my jako produktovému managerovi chybí pocit nějaké fyzické - viditelné - práce a mám dost tabulek i prezentací, vytáhnu v garáži z regálu nějaký ten projekt a popostrčím ho dále.

    Mario
    Naposledy upravil mariomegast; 06.02.2024, 22:58:40.

    #2
    Ještě mne lehce lízli střižny Casablanka, ale jenom lehce, věnoval se jim hlavně kolega. Casablanky byly založeny na architektuře AMIGy a co si pamatuji, tepala v nich 68040ka.

    Těch PC jsem dokonce několik postavil, několik stovek! V době PIII a P4 jsem se kromě jiného (opravy a instalace PC, síťařina, správa jednoduchých serverů) pracovně staral i o jejich zakázkovou stavbu pro zákazníky. Pro širokou rodinu to vlastně dělám dodnes. Ale nejhlouběji jsem byl v SW v dobách Win 2000, Win 2000 server, Win XP a Win7.

    Komentovat


      #3
      MAGA - Make Amiga Great Again!

      "Jednou Amigista, vždycky Amigista." (blackgoat, 2023)

      Komentovat


        #4
        aaaa další hatarista... vítej, Amize a pařbě zdar
        pařba a flink chtěj celýho člověka...

        Komentovat


          #5
          Je to tak kluci, dlouho jsem bral jako křivdu, že podstatně lepší procesory Motorola 68000 se proti Intelu x86 neprosadili. Jo, něco jsem se v dobách 8 a 16 bitů i napařil. I dnes si občas k něčemu sednu. Už tehdy bylo nakonec docela jedno jakou to mělo značku, hlavně že to bylo! A vždy mne také zajímalo, co je "pod tím". Vždyť 68000 ztřískalo XT i s V30 jak nic, výkonem pokukovalo i po pomalejší 386ce SX. A ta CGA grafika! Tu i v této oblasti ne zrovna velkoryse vybavené ATARI ST strčilo do klobouku. Až výkonnější modely 286 a to ještě s VGA kartou se dali postavit nad Amigu 500. Pomalé 286 6-12MHz s EGA grafikou se tak té AMize 500 nebo třeba ST cca rovnaly. Procesor 68030 se Motorole obzvláště povedl, měl na takt navrch nad dobovou 386DX, byť ty architektury se blbě srovnávají. Jenže pak přišla 486 (a standard SVGA). Teoreticky 68040 výkonově stíhala, jenže přišla pozdě a Intel rychle přišel s vysoce taktovanými modely DX2 a DX4. V době Pentia už bylo jasné, že nekončí jenom ATARI a AMIGA. I APPLE jenom pomalu taktovanou 68060ku přeskočilo. Epizoda s rodinou Power PC sice trvala nějakých 10 let, ale APPLE už byl prakticky jediný významný producent počítačů, co tyto procesory využíval. Dnes, jako zaměstnanec marketingu (byť nepřímo) a dospělý člověk (minimálně podle obrazu v zrcadle), už vím, že svět se ne vždy řídí tím, co je nejlepší. Často vyhrává technologie dostupnější, nejlevnější a snadno rozšiřitelná. Za mých studií byl jasný příklad videoformát VHS. Taková hrůza, ošizené kde to šlo, srovnání s Betou nebo Video 2000 bylo kruté, ale bylo to levné! A tak se snažím nějaké ty dobové zajímavé strojky udržet při životě jako důkaz, že to šlo udělat i jinak. O víkendu zase sednu na chvilku i k 600ce, podle mne nedoceněný šikovný malý domácí počítač. A také jeden příklad chaotického Commodore Marketingu. MAGA!

          Komentovat


            #6
            Vítej! 8bit Atari dělali stejní lidé, kteří pak vytvořili Amigu, takže jsme vlastně jedna velká počítačová rodina.

            Komentovat

            Zpracovávám...
            X