Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux

    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních NG Amigách pak jdou provozovat systémy alespoň dva: linux a buď AmigaOS nebo MorphOS. Ano já vím, nezmínila jsem třeba ještě MacOS X nebo BSD Unix, ale ty už používám méně, takže se jim věnovat nebudeme.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 01-AOS-MOS-lnx.jpg
Počet zobrazení: 930
Velikost: 51,7 KB
ID: 166749

    Když budete chtít mít na počítači více systémů, narazíte především na problém s ovladači. Ne všechny systémy podporují všechny komponenty. Tenhle článek tedy bude takový přehled jaké jsou možnosti a jak to udělat.

    1. Grafické karty

    A protože grafické karty mají s kompatibilitou u různých systémů největší potíže, začneme tedy u nich. A nejdříve stručnou teorií, aby bylo vidět, proč neumí všichni všechno.

    Můžeme zjednodušeně říci, že na PPC počítačích má smysl používat pouze karty ATI / AMD s čipy Radeon. Ano, je podpora pro karty staré jako Voodoo nebo Permedia 2, ty ale na NG Amigách nikdo používat nebude. Linux má i podporu pro některé karty NVidia, ale MorphOS ani AmigaOS nikoli, takže těmi se také zabývat nebudeme.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 02-Architektura.jpg
Počet zobrazení: 695
Velikost: 76,1 KB
ID: 166750
    Přehled karet Radeon.

    Tabulka obsahuje grafické karty Radeon používané v AmigaNG. Karty mají různé architektury a do každé architektury patří několik grafických čipů. Dále pak mají karty generace ( jako Northern Islands ) a markeringová jména ( jako HD 7750 ). Generace a marketingová jména nejsou jednoznačně přiřazeny k architekturám a čipům, takže mohou být zavádějící. Úplné vysvětlení přesahuje rozsah tohoto článku, ale koho to zajímá nejdůležitější údaje najde zde: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/
    Prostě názvy by jednoznačně měli dělat inženýři. I tak to často bývá pěkný zmatek, ale pořád to není nic proti tomu, co s názvy dokáží udělat marketingoví manažeři - z názvu karty se nedá přímo odvodit ani generace, a z generace architektura jen velmi přibližně.
    I když z hlediska kompatibility je nejdůležitější údaj architektura, já v budu článku nejvíce používat názvy generací. Generace jsou sice nepřesné, přesahují do různých architektur, ale v běžně dostupných údajích na webu se vyskytují nejčastěji. Přeci jen, většina lidí ví co je karta Southern Islands nebo Polaris, ale skoro nikdo neví co je karta TeraScale 1.

    1.1 Grafické karty v AmigaOS

    AmigaOS sice ( kromě SDL ) bohužel nepodporuje nejvýkonnější 3.3V Universal AGP karty - R350 / Radeon 9800, ale zato ze všech tří systémů plně podporuje karty nejmodernější – Southern Islands a Polaris.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 03-AmigaOS4-3D-blockDiagram-2024.jpg
Počet zobrazení: 696
Velikost: 133,9 KB
ID: 166751
    Grafické ovladače AmigaOS 4.1FE

    Když srovnáme původní schema z roku 2021 ( www.amigaportal.cz/node/149415 ) s dnešním, zjistíme že u AmigaOS 4.1FE je vše při starém, tedy hardwarová podpora Warp3D a MiniGL pouze pro čipy R100 a R200. Co se v tomto schematu změnilo je komponenta Nova Bridge pro zpětnou kompatibilitu moderních karet.

    Komponenty AmigaOS 4.1FE
    Picasso96 - originální RTG ovladač, dnes je z něj využívána pouze funkce PIP ( Picture-in-picture );
    graphics.library - moderní RTG ovladadač, náhrada Picasso96;
    Warp3D - 3D API známé už z klasické Amigy;
    HW ovladače pro karty generace R100, R200, tedy Radeon 7000 až 9250. Kromě těchto jsou ovladače i pro starší čipy Avenger, Napalm, Permedia2;
    MiniGL – 3D API, částečná implementace OpenGL 1.3.

    Komponenty třetích stran
    WaZp3D - softwarová alternativa k Warp3D pro karty co nemají plnou HW podporu. SW i HW rendering;
    NovaBridge ( A-Eon ) - Tento software ( vývojář opět Hans de Ruyter ) umožňuje všechny staré aplikace psané pro Warp3D a MiniGL spustit na moderním API Warp3D Nova. Tedy zajišťuje zpětnou kompatibilitu moderních karet. Nahrazuje tak původní driver Warp3D-SI a wrapper MiniGL4GL4ES, funguje tedy na všech grafických kartách a počítačích podporujících Warp3D Nova. Je dodáván jako samostatný balíček, tedy není součást Enhanceru od A-Eon.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 04-Enhancer2.2-3D-blockDiagram-2024.jpg
Počet zobrazení: 693
Velikost: 123,0 KB
ID: 166752
    Grafické ovladače Enhancer 2.2

    Ovšem ve světě A-Eonu ( Warp3D Nova, OpenGLES ) došlo k dosti pěkným vylepšením. Aby nebylo schema moc složité, je tato část uvedena samostatně.

    Enhancer Software 2.2 ( A-Eon )
    Kromě spousty změn v utilitách nás hlavně zajímá že Enhancer upgradoval knihovny Warp3DNova a OpenGLES, ovladače nyní umožňují využít celou grafickou paměť karet, nejen 256 MB. Nejdůležitější změny jsou:
    VA.library ( video acceleration ) - přibyla podpora Radeon Southern Islands karet;
    RadeonRX - přibyla podpora GART ( graphics address remapping table, tj. rychlejší DMA přenos z/do videopaměti, včetně přenosu textur a polygonů, tedy i rychlejší 3D ) a DPM ( dynamický power management );
    RadeonHD v3.7 podporuje karty X1300 - X 1950 a HD 4000 až HD 7xxx, R7, R9 ( R500 -Southern Islands ). Tento ovladač podporu VA a GART sice nemá, ale podporuje 64-bit VRAM a má optimalizace pro SPE-FPU, tedy pro očekávaný Tabor A1222+.

    RadeonHD v5 ( A-Eon )
    Je dodáván mimo Enhancer jako samostatný ovladač aby se vrátily náklady na vývoj.
    Podporuje již pouze karty Southern Islands a je ve třech verzích, optimalizovaných pro počítače AmigaOne X1000, Sam460ex / cr / LE a AmigaOne X5000. Tento ovladač již podporuje VA a GART.
    Je možné, že podporuje i starší Sam440ep-flex. Oficiálně ne, ale dle Hanse by to fungovat mohlo, protože procesory AMCC 440ep a AMCC460ex jsou dosti podobné. Asi to někdy vyzkouším.
    GL4ES - OpenGL 2.x / 1.5 to GL ES 2.0 / 1.1 translation library, omezená podpora OpenGL 3.x. Hlavní vývojář je kas1e, který je jinak velmi aktivní i při portování her.

    1.2 Grafické karty v MorphOS


    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 05-MorphOS-3D-blockDiagram.jpg
Počet zobrazení: 692
Velikost: 143,4 KB
ID: 166753
    Grafické ovladače MorphOS 3.18

    Rave - Rendering Acceleration Virtual Engine, low-level API, HW akcelerace 2D;
    TinyGL - 3D HW akcelerované API, výběr z OpenGL a Mesa funkcí;
    GOA - reimplementace AmigaOS 3.x Warp3D a Warp3DPPC. Pouze z důvodů kompatibility s AmigaOS 3.x aplikacemi, MorphOS nativní programy toto API nepoužívají;
    WaZp3D - Softwarová / HW compositing alternativa k Warp3D ( tedy GOA ). Důvod proč jej použít je ten, že je často rychlejší než GOA. Ale opět, použití je jen z důvodů kompatibility s AmigaOS 3.x aplikacemi.

    Toto schema je aktuální stav, jak je v MorphOSu již celkem dlouho. Může to být nepřesné, dokumentace MorphOS je v tomto celkem skoupá. Nehledě na přesnost schematu je pro nás důležité že MorphOS má 2D HW podporu až do Northern Islands, ale 3D podporu pouze do R500.

    Nicméně, nyní pracuje bigfoot ( Mark Olsen ) na projektu TinyGL: FBO, Shaders and futur improvements ( https://tinygl.molsen.co.za/ ), tedy upgradu stávajících TinyGL driverů a rozšíření podpory 3D pro všechny 2D podporované karty, tedy až do TeraScale 2 / Northern Island. Tohle když se povede, tak to bude velký skok dopředu.

    1.3 Grafické karty v linuxu

    Tento odstavec se týká všech distribucí PowerPC Big Endian linuxu. Obecně vzato, linux PPC BE plně podporuje pouze karty do TeraScale 3 / Northern Island. Proč tomu tak je, vyplývá ze schematu:

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 06-Linux_AMD_graphics_stack.svg.jpg
Počet zobrazení: 696
Velikost: 229,0 KB
ID: 166754
    Schema je sice staré, ale pro naše účely stačí.

    kernel:
    - na PPC BE funguje dobře Radeon DRM ( Direct Rendering Manager ) až do architektury CGN 2;
    - Amdgpu DRM podporující novější architektury existuje v nějaké rané experimentální verzi i pro PPC BE, ale má chyby a není již déle podporován.
    - fglrx a amdkfd na PPC BE vůbec neexistují;

    Mesa HW drivery:
    - Mesa 3D drivery fungují na PPC BE až do r600 / TeraScale 3 / Northern Island;
    - pro PPC BE driver radeonsi ( tedy pro karty až CGN 2 ) platí totéž jako pro Amdgpu - ranná experimentální verze má chyby.
    Tedy kdyby někdo dokázal opravit jednu komponentu - Mesa HW driver raseonsi - měli bychom plnou podporu až do CGN 2.

    Z současných distribucí linuxu máme možnost používat moderní Debian SID ( Unstable ), kterou udržuje John Paul Adrian Glaubitz. Současný custom kernel pro naše X1000 a X5000 udržuje Christian Zigotzky ( xeno74 ) a podílí se i na driverech pro Mesa 3D. Takže jim dílky moc, stejně jako dalším co se účastní.
    Starší AmigaNG počítače jako AmigaOne, Pegasos 2 či Sam jsou odkázány obvykle na poslední distribuci která oficiálně plně podporovala PPC BE - tedy Debian 8 nebo Ubuntu 16.04. U Efiky je to dokonce pouze Debian 5 - Lenny.

    Nicméně výhoda linuxu je, že podporuje prakticky všechny karty příslušné architektury včetně FireGL/Pro... modifikací, kdežto AmigaOS i MorphOS mají výběr karet i v rámci architektur omezený. Linux dále podporuje HW dekódování videa na všech kompatibilních kartách, AmigaOS pouze u karet Southern Island a Polaris a MorphOS vůbec ( overlay či yuv urychlují vlastní zobrazení videa, ale nedělají dekódování ).

    1.4 Jak tedy na to

    Je hezké že víme jaké je u našich tří operačních systémů situace. Ale teď co s tím? Takto vypadá aktualizace tabulky Architektur:

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 07-Architektura-Systemy.jpg
Počet zobrazení: 696
Velikost: 116,0 KB
ID: 166755
    Tabulka pomůže pro rychlou orientaci v kartách a ovladačích. Pozor: tyto údaje slouží pouze jako pomůcka pro výběr. Pokud si někdo koupí kartu z této tabulky a ta mu pak nefunguje, na mě si prosím nestěžujte.

    Z tabulky velmi rychle zjistíte, že ideální karta pro všechny tři operační systémy prostě neexistuje. Pokud máme modernější počítač s hodně PCIe linkami jako Powermac G5, X1000 či X5000, jako nejlepší se jeví osadit karty dvě. Typicky u X5000 a X1000 dáme kartu Southern Islands / Polaris pro AmigaOS a druhou Northern Islands pro linux či MorphOS.
    Pokud máme počítač kde nelze efektivně zapojit více grafických karet, musíme dát prostě jednomu systému přednost, a podle toho osadit kartu.
    Například Pegasos 2 bude mít Radeon 9000 Pro ( ideální pro AmigaOS ) nebo Radeon 9800 Pro ( ideální pro linux a MorphOS ).
    Sam460 bude mít Polaris pro AmigaOS nebo Northern Island pro MorphOS + linux. Pro všechny tři systémy současně může mít Sam460 kartu R500 ( X1950 ), ale AmigaOS bude bez Warp3DNova.

    1.5 Firmware

    Ve skutečnosti je situace ještě složitější. Kartu totiž kromě operačního systému musí podporovat i firmware počítače. Tj. firmware musí být schopen alespoň kartu rozpoznat a inicializovat. Pokud používáme více operačních systémů je velmi vhodné mít i grafický výstup z firmware, abychom mohli výběr OS vůbec provést.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 08-KompatibilitaFirmware.jpg
Počet zobrazení: 698
Velikost: 82,7 KB
ID: 166756
    Tabulka obsahuje údaje o posledních podporovaných architekturách v jednotlivých firmwarech a operačních systémech.

    Poznámky k tabulce:
    AmigaOne XE / SE - s PCI - PCIe bridgem lze sice použít i CGN 1 karty, ale ovladače již nejsou laděny s XE a mnoho aplikací nefunguje;
    Micro A1-C - teoreticky platí sice totéž co u XE, ale v praxi Micro s většinou externích karet odmítá spolupracovat;
    Sam440ep - sice podporuje karty až do CGN 1, ale v praxi se externí karta nevyplatí, je totiž připojena v PCI 33 MHz slotu a je tedy velmi pomalá;
    Sam440ep-flex - s PCI - PCIe bridgem v PCI 66 MHz slotu fungují Southern Islands karty výborně;
    AmigaOne X1000 - CGN4 sice nemá výstup z firmwaru, ale karta je inicializována a v systému lze použít.

    Efika 5200b - v praxi stačí low-profile karty R200, pomalý CPU rychlejší kartu nevyužije;
    Powermac G4 / G5 - zde je situace obecně komplikovaná, tj. nejhorší. Firmware karet je proprietální, takže OOTB funguje jen velmi omezené množství karet. Apple dělal maximum pro to, abyste si museli komponenty kupovat jen od něj. (Ne)kompatibilita Powermaců by vydala za celý další článek.

    Pegasos 2 - lze výjimečně připojit i některé TeraScale karty, ale opět jen v PCI 33 MHz slotu. Nicméně na amigans.net se řeší použití jiného firmwaru a AGP slot v Pegasu 2 je ve skutečnosti PCI 66 MHz, takže zde můžeme být ještě v budoucnu příjemně překvapeni;
    Sam460ex / cr / LE - CGN4 nemá výstup z firmwaru, ale karta je inicializována a v systému lze použít.

    Takže vidíte, že mít více operačních systémů na AmigaNG není úplně jednoduché a proto byla kapitola poměrně dlouhá.


    2. Diskové řadiče

    I když problematika grafických karet je asi nejsložitější, na nekompatibilitu narazíme i u diskových řadičů.
    Dá se říci, že řadiče na motherboardu podporují všechny systémy. Jenže například Sam460cr/LE nemá řadič žádný a počítače první NG generace mají pouze IDE/PATA. Takže někdy se bez řadiče na kartě neobejdeme.

    2.1 Diskové řadiče v AmigaOS

    AmigaOS podporuje i některé PCI IDE řadiče, těmi se ale zabývat již nebudeme. Jejich použití bylo účelné v počátcích existence AmigaOne SE/XE, kdy umožňovaly ( na rozdíl od interního řadiče ) DMA přenos dat. Zrovna tak nás nebudou zajímat řadiče Ultra SCSI. Dnes se podíváme na řadiče modernější.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 09-SATAI.jpg
Počet zobrazení: 689
Velikost: 38,3 KB
ID: 166757
    SiI 3512 SATA I řadič mám například v Micro A1-C jako náhradu interního IDE.

    SATA I ( 150 MB/s )
    AmigaOS podporuje řadiče SiI 3112, 3114 a 3512, všechny jsou pro PCI 66 MHz sběrnici ( 266 MB/s ). U starších systémů ( AmigaOne SE / XE, Micro A1-C, Pegasos 1 a 2 ) je ale musíme osadit do PCI 33 MHz ( 133 MB/s ).

    SATA II ( 300 MB/s )
    Bohužel, žádná SATA II karta není s AmigaOS kompatibilní. Podporovány jsou pouze interní SATA II řadiče v X1000, Sam460ex, X5000 a A1222.

    NVME
    Ano, na AmigaOS lze využívat i tuto moderní technologii. Přímo v AmigaOS 4.1FE sice ovladač není, ale existuje ovladač nvme.device, který vytvořil Harald Kanning ( geennaam ). I když ovladač není v systému, můžeme z něj bootovat - jednoduše jej přidáme do adresáře /Kickstart.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 10-NVME-x1000.jpg
Počet zobrazení: 690
Velikost: 28,5 KB
ID: 166758
    Přestože ani nové AmigaNG nemají M.2 sloty, NVME připojíme snadno a bez latence s PCIe - M.2 adaptétem. Tento PCIe x4 adaptér můžeme použít v AmigaOne X1000 a X5000, typ PCIe x1 pak v Sam460.

    Jak víte, NVME využívá až čtyři PCIe linky. Nejvyšší teoretické rychlosti můžeme dosáhnout na X5000 ( 2 GB/s, PCIe v 2.0, 4 linky ) a X1000 ( 1 GB/s, PCIe v 1.0, 4 linky ), Sam460 pak bude mít maximálně 250 MB/s ( PCIe v 1.0, 1 linka ). Podobnou rychlost bychom teoreticky mohli dosáhnout i na starších počítačích v PCI 66 MHz slotu s převodníkem.
    Jinak samozřejmě toto jsou teoretické maximální propustnosti sběrnic. Lze se k nim přiblížit při přenosu velkých bloků. Ale největší omezení kladou naše filesystémy, u kterých se s takovou rychlostí prostě nepočítá. SFS 02 na X1000 má maximální rychlost čtení a 488 MiB/s a NGFS na X5000 1.1 GiB/s. NGFS ovšem v AmigaOS ještě není uvolněn, mají jej k dispozici pouze majitelé X5000 a A1222. Ale i tak - NVME driver je prostě skvělý. Díky @geennaam!

    Bohužel ale ti, co budou chtít nvme.driver využívat si budou muset ještě počkat. Geennaam uveřejnil první verze ovladače na os4depot.net, ale protože byly kolem distribuce nějaké nejasnosti a nejspíše i nedorozumění, ovladač byl stažen. V současné době geennaam hledá nějaké jiné řešení jak ovladače distribuovat. Přiznám se že sama všechny podrobnosti neznám a ani je nechci zjišťovat, tím méně zde uvádět. Vím jen, že geennaam je velmi dobrý vývojář a pro AmigaNG svět udělal hodně. Celá situace mě velmi mrzí. Prostě se necháme překvapit a budeme mu i sobě držet palce, aby to mělo dobré řešení.

    A znovu se opakuji - rozšiřitelné počítače jsou prostě lepší. I když Mac Mini G4 či iMac G5 byly výborné počítače, už do nich po letech nic nového nedoplníte. Kdežto do X1000, Sam460 a dokonce i do Pegase 2 doplníte dnes NVME v pohodě.

    2.2 Diskové řadiče v MorphOS

    SATA I ( 150 MB/s )
    Zde je situace stejná jako u AmigaOS - MorphOS podporuje PCI řadiče SiI 3112, 3114 a 3512.

    SATA II ( 300 MB/s )
    Tady je situace lepší než u AmigaOS - Morphos plně podporuje PCIe SATA 2 řadič SiI 3132.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 11-Sii3132.jpg
Počet zobrazení: 691
Velikost: 20,3 KB
ID: 166759
    PCIe x1 SATA II řadič SiI 3132

    Dále máme k dispozici 3rd-party driver pro PCI SATA II řadiče Promise PDC20718, PDC40775 a PDC40779 ( aminet.net ). Nelze z nich bootovat ( boot.img jej nerozpozná ) a musíte tedy spustit systém jinde a provést "mount". Teoreticky je možné po startu udělat assign SYS: na Promise SATA II disk, ale nezkoušela jsem to. Ostatní disky jako Work: můžete samozřejmě využívat bez omezení. Tento řadič jsem testovala na Pegasu 2 a je rychlejší než řadiče SATA I dokonce i na PCI 33 MHz sběrnici ( 133 MB/s ). Jediný důvod proč jej v Pegasu nemám je nedostatek PCI slotů.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 12-Promise.jpg
Počet zobrazení: 695
Velikost: 36,7 KB
ID: 166760
    Na Pegasu 2 funguje i tento SATA II Promise PDC40718, přestože není v seznamu kompatibilních.


    NVME
    Toto zatím MorphOS neumí.

    2.3 Diskové řadiče v linuxu

    Tady je situace jednoduchá, linux podporuje všechny výše uvedené externí řadiče a velké množství dalších. Řadiče NVME nefungují pouze na starších custom kernelech ( Pegasos 2, Efika, AmigaOne,... ). Moderní mainstream kernely pro Powermac i custom kernely pro X1000 a X5000, které udržuje xeno74 podporu NVME mají.

    2.4 Jak na to

    S řadiči disků si moc lámat hlavu nemusíte. Pokud nám z nějakých důvodů nestačí řadič na motherboardu, můžeme pro všechny systémy použít SATA I řadiče SiI 3x1x. A pokud chceme jeden ze systémů vyladit na rychlost, zvolíme SiI 3132 u MorphOSu a NVME na AmigaOSu. Přesto ale vždy nestačí nový řadič pouze osadit a zapnout počítač.

    2.5 Firmware a bootovací proces

    Různé AmigaNG počítače mají různé firmwary – SmartFirmware, OpenFirmware, CFE a U-Boot. A různé operační systémy mají navíc rozdílný bootovací proces. A problém je v tom, že firmware často nezná modernější filesystémy jako NGFS či ext4 ani novější řadiče jako SATA či NVME. My je ale přesto chceme použít.
    Tato kapitola by také vydala na celý dlouhý článek, proto jen velmi stručně:

    Zjednodušeně jde o to, že firmware musí umět přečíst pouze kernel operačního systému a spustit jej. Nebo musí alespoň umět nalézt a spustit další bootloader ( který bývá na určitém bloku na disku nebo jako samostatný soubor ), a bootloader pak nalezne a spustí vlastní kernel.

    Odkazy na stručné informace o bootovacích procedurách:
    AmigaOS:
    https://wiki.amigaos.net/w/index.php?title=UserDoc:How_AmigaOS_Works&oldid=92 15#AmigaOS_boot_procedure
    MorphOS:
    https://library.morph.zone/index.php?title=Open_Firmware&oldid=4186#Booting_M orphOS
    linux:
    Press the power button on your system, and after few moments you see the Linux login prompt. Have you ever wondered what happens behind the scenes from the time you press the power button until the Linux login prompt appears? The following are the 6 high level stages of a typical Linux boot process. BIOS

    ( u linuxu je schema v části MBR a GRUB pro powerpc poněkud jiné, ale pro představu to stačí )

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 13-KompatibilitaFirmwareBoot.jpg
Počet zobrazení: 699
Velikost: 147,7 KB
ID: 166761
    Tabulka firmware kompatibilních řadičů a filesystémů. Tedy tato zařízení firmware vidí a tyto filesystémy dokáže přečíst. Otazníky jsou u počítačů které nemám vyzkoušené.

    Když se do tabulky podíváte, zjistíte že například Pegasos 2 přímo ze SATA řadiče nenabootuje. A X1000 z NVME také ne. To ale není potřeba. My musíme pouze zajistit aby všechny bootloadery a kernely byly na některém médiu uvedeném v tabulce. Jedná se o tyto soubory:

    AmigaOS: amigaboot.of, adresář /kickstart
    MorphOS: boot.img
    linux: vmlinux nebo uimage ( nebo yaboot či grub u Powermac )
    V případě firmwaru U-Boot je navíc nutné mít na disku přístupném z firmware nainstalován bootloader ( slb_v2, Parthenope, Hyperbootloader ).

    Pokud tedy chceme u Pegase 2 mít disky na SATA řadiči - a to chceme - tak musíme mít nejprve na interním IDE řadiči ( stačí zde mít CF card ) malý FFS oddíl, který obsahuje výše uvedené kernely a loadery.
    Firmware na ně vidí a může je načíst a spustit - po načtení kernelu pak už může být adresář System: třeba na SATA SSD / SFS 2 a linux root na SATA SSD / ext4.

    Toto řešení ( s kernelem / bootloaderem na zvláštním oddílu ) je univerzální řešení pro všechny systémy i počítače, nejen pro Powerpc. Tímto způsobem se Vám většinou na PC nainstaluje defaultní instalace Ubuntu či Windows. Jediný rozdíl je v tom, že my si to musíme na powerpc udělat z části ručně.

    2.6 Malá disková rada

    Když máte v počítači více operačních systémů, nikdy nekombinujte na jednom disku nástroje pro vytvoření oddílů ( MediaToolbox, HDConfig, Gparted, ... ). Na vytvoření oddílů používejte pouze jediný nástroj a hotové oddíly pak naformátujte v systému kde je používáte. Například na Pegasu 2 používám pouze HDConfig a na X1000 jen MediaToolbox.
    Teoreticky by to nemělo vadit - všechny nástroje by měly dělat totéž. Ale v praxi tomu tak není - více nástrojů na jednom disku může způsobit pěkný maglajz. Některé oddíly pak nejsou vidět či mají jiné pořadí v jiných systémech.
    Tedy asi se mi nestalo, že by byl problém s použitím dvojice MediaToolbox a HDConfig. Ale pokud si disk rozdělíte pod MacOS X a pak měníte oddíly jinde, poměrně brzy zjistíte že to nebyl dobrý nápad.


    3. Řadiče zvuku

    Zde již obvykle moc problémů nenastane, protože firmware nás trápit nemusí a řadiče zvuku na motherboardech jsou podporovány všemi systémy. Ale například některé AmigaOne XE a všechny Sam460cr / LE řadiče zvuku na motherboardu nemají. A někdy také chceme mít zvukovou kartu kvůli vyšší kvalitě.

    Karty kompatibilní se všemi systémy jsou tyto:
    PCI SoundBlaster Live! (emu10kx)
    PCI / PCIe C-Media CMI8738
    PCI / PCIe Envy24HT
    Poslední dva řadiče jsou ve skutečnost PCI, ale existují verze karet obsahující i PCI - PCIe bridge, takže je lze zapojit do PCIe slotu.

    AmigaOS podporuje ještě mnoho starších PCI karet, ale to nám s kompatibilitou moc nepomůže. Jedna věc, kterou ale zmíním je:
    HD audio AHI driver
    Tento driver umožňuje na AmigaOS použít množství moderních HD audio ( Azalia ) PCIe karet jako například Soundblaster Audigy FX2. Autorem je opět geennaam. Bohužel, distribuce driveru je ve stejném stavu jako v případě NVME.
    Linux samozřejmě HD audio i mnoho dalších zde neuvedených karet podporuje.


    4. A nakonec výběr systému

    V počítači je pak samozřejmě nutné nakonfigurovat i bootovací menu, abychom si mohli operační systém pohodlně vybrat. To je opět u každého firmwaru jiné. Nicméně pokud zvládnete instalaci všech systémů, vytvořit menu je již jednodušší úloha.

    4.1 U-Boot

    U-Boot je nejběžnější firmware pro AmigaNG. Jeho různé verze naleznete v AmigaOne SE/XE, Micro A1-C, Sam440ep, Sam440ep-flex, Sam 460ex / cr / LE a i v posledních X5000 a A1222+.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 14-menuXE.jpg
Počet zobrazení: 701
Velikost: 183,6 KB
ID: 166762
    AmigaOne XE, U-Boot a SLB bootmenu.

    Po instalaci AmigaOS a linuxu SLB bootloader automaticky menu zobrazí, nemusíte nic vytvářet. Pouze pokud máte na Sam460 nainstalován i MorphOS, máte dvě menu za sebou - nejprve v Hyperbootloaderu vyberete jestli spustit MorphOS nebo pokračovat do SLB a pak případně následuje SLB menu.
    A1222 ani X5000 nemám vyzkoušené, tak to zde může být trochu odlišně.
    Tento firmware má hodně dobrých nástrojů ( například v něm lze modifikovat PCI inicializaci ), ale bohužel v něm nelze přímo z příkazové řádky spustit kernel - vždy musíte spustit SLB či jiný bootloader. Takže to trochu znepříjemňuje testování různých disků a konfigurací.

    4.2 Smart Firmware

    Smart Firmware nalezneme v počítačích Pegasos 1, Pegasos 2 a Efika 5200b.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 15-menuPegas2.jpg
Počet zobrazení: 699
Velikost: 165,5 KB
ID: 166763
    SmartFirmware a bootovací menu na Pegasu 2.

    Osobně mám tento firmware nejraději, je logický, intuitivní a na nastavení nejméně pracný. Bootovací menu se nejlépe vytváří programem bootscript v MorphOSu - stačí zadat požadované možnosti do textového souboru. To vám umožní například mít na výběr ten samý systém, ale s různými úrovněmi debug výstupu, což se s ostatními firmwary dělá dost těžce.

    4.3 CFE - Common Firmware Environment

    Tento firmware má pouze AmigaOne X1000.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 16-menuX1000.jpg
Počet zobrazení: 703
Velikost: 199,4 KB
ID: 166764
    AmigaOne X1000 a CFE bootmenu.

    Menu se vytváří pomocí proměnných ve firmware MENU_n_LABEL a MENU_n_COMMAND, kam jednoduše zapíšete název a co se má spustit.

    4.4 Open Firmware

    Mají jej všechny Powermacy.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 17-menuPMac.jpg
Počet zobrazení: 703
Velikost: 175,4 KB
ID: 166765
    Na Powermacích s OpenFirmware vypadá grafické bootmenu nejlépe.

    Po instalaci všech systémů je grafické menu přístupné po startu stisknutím „Option“ ( „Alt“ ). Vytvoří se také automaticky. Nicméně Powermac se instaluje a konfiguruje nejpracněji ze všech. Tento firmware mi noc k srdci nepřirostl. Jinak Powermac může mít i textové bootmenu vytvořené v konfiguraci yaboot či grub, ale je to opět trochu pracné.

    4.5 A to je vše

    Provozovat na našem PPC hardwaru více operačních systémů tedy jde. A je to vlastně docela jednoduché když víme co děláme. A doufám že k tomu abychom věděli trochu přispěl i tento článek.



    • ghh
      #4
      ghh komentoval
      Editace komentáře
      Článek se mi taky líbí. Je tam opět všechno
      V PegII mám dva disky jeden Aos a druhý Mos. Občas mi jeden z nich nenaběhne (není vidět v OF).
      Jak máte nastavený boot flag a prioritu u disku(ů), nebo master-slave?

    • sailor
      #5
      sailor komentoval
      Editace komentáře
      @ghh
      oba disky máš zapojeny v interním ide?
      Obecně ( i když by to mělo být dle normy jedno ) je lepší dávat hdd jako master a cd jako slave, tj. třeba:
      1.IDE master = AmigaOS, slave=CD
      2.IDE master = MorphOS

      to že není disk vidět v OF je pitomé, to nevím jak opravit. Zkus dát v open firmware probe-all, jestli se pak neobjeví.

      na bootovací menu používáš bootscript?
      - prioritu nastav vyšší u AmigaOS
      - v parametrech u MorphOS nastav bootdevice(bd), něco jako
      boot ide:1.0 boot.img bd=DHMos0

      jinak jako úplně nejlepší mám vyskoušené dát do interního IDE jen CF kartu, na ní umístit boot.img, amigaboot.of a celý Kickstart/
      a pak skutečné disky dát do SATA řadiče, třeba SiI 3114.

    • ghh
      #6
      ghh komentoval
      Editace komentáře
      Oba disky mám na jednom kabelu (1) na interním IDE, CD mám na druhým. Ještě jsem asi nezkusil dát disky jak píšeš. Dřív mi to fungovalo v pohodě, ale už jsem zapoměl jak to bylo zapojený
      Způsob bootu mám vyřešen dobře, tam chyba není.
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55

Nové komentáře v článcích

Sbalit

  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    @stano
    promptně změřeno: všechny provozní režimy obou počítačů se pohybují mezi spotřebou BananaPro a Powermac G5 Quad. Takže bych to tipla na remízu
    16.04.2024, 18:31:46
  • Stano
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil Stano
    Ďakujem za ďalší pekný článok a prosím zmerať aj spotrebu zostavy v rôznych režimoch (idle, max. CPU, max. GPU, max. MAX )
    15.04.2024, 10:25:38
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    no, hlučnost....
    oba počítače mají jeden malý ventilátorek na CPU, asi tak stejně tichý nebo hlasitý. A1222+ má řízení otáček ventilátorů, ale já rozdíl v hluku neslyším.

    TDP obou CPU jsou tak malé, že by nebyl problém osadit pasivní chladič, či udělat tepelný most na kovovou case.
    Takže to může v obou případech být 0 dB(A).

    Hluk vyjde u obou spíš podle grafické karty a ta je také v obou případech stejná. Rozumná...
    15.04.2024, 08:37:33
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Tower57 a 1941 zrovna nejsou hry, které by 3D nějak důrazně využívaly... benchmark ukazuje pouze rychlejší integer výpočty (a patrně rychlejší paměť). Při porovnání obou strojů jsem měl na mysli ideální případ (tedy u A1222 nativní SPE kompilované aplikace/hry), až nějaké budou pro srovnání, budeme moudřejší. Mohl bych mít dotaz na hlučnost obou řešení (SAM460LE a A1222)?
    14.04.2024, 08:01:54
  • sailor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Samozřejmě že ve 3D hrách přeložených pro standardní powerpc bude A1222+ nutně pomalý. Navíc u klasických 3D FPS jako Quake se většinou musí vypnout i LTE Emulátor, takže je to zcela nepoužitelné.
    U 3D kde se nemusí LTE vypnout, jako třeba Spencer je to hratelné ( =24 FPS, Sam460 46=FPS )
    Ale co se týká her jiných, tak je na tom velice dobře. Zatím jen ochutnávka:

    Tower57: Sam460=51 FPS, A1222+ =71 FPS, 1941 Sam460=60 FPS, A1222+ =105 FPS....
    13.04.2024, 15:59:46
  • pavlor
    Odpověděl na Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil pavlor
    Upřímně řečeno, neveřím, že by A1222 porazila SAM460 v rychlosti 3D her (jako Quake, nebo Jedi Knight 2). Ty údajné výhody SPE FPU se zatím nikdy neodrazily v application benchmarcích (pod Linuxem). Ale klidně se nechám příjemně překvapit dalšími testy.
    12.04.2024, 17:09:25
  • sailor
    Sam460LE a A1222 Plus, duel velterových vah
    vytvořil sailor
    Dnes, na začátku roku 2024 zažíváme v AmigaNG světě neobvyklou situaci. Máme dva entry-level počítače ze kterých můžeme vybírat: v roce 2023 firma ACube uvedla novou verzi Sama460 - Sam460LE, a letos po dlouhé cestě plné peripetií firma AAA technology představila i A1222 Plus.
    Souběh hned dvou počítačů stejné kategorie je v AmigaNG světě něco naprosto neobvyklého, proto se často diskutuje který z nich je jaký a kdo je lepší.



    V tomto článku se podíváme jak to...
    09.04.2024, 10:18:55
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Oba disky mám na jednom kabelu (1) na interním IDE, CD mám na druhým. Ještě jsem asi nezkusil dát disky jak píšeš. Dřív mi to fungovalo v pohodě, ale už jsem zapoměl jak to bylo zapojený
    Způsob bootu mám vyřešen dobře, tam chyba není.
    09.04.2024, 01:23:11
  • sailor
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    @ghh
    oba disky máš zapojeny v interním ide?
    Obecně ( i když by to mělo být dle normy jedno ) je lepší dávat hdd jako master a cd jako slave, tj. třeba:
    1.IDE master = AmigaOS, slave=CD
    2.IDE master = MorphOS

    to že není disk vidět v OF je pitomé, to nevím jak opravit. Zkus dát v open firmware probe-all, jestli se pak neobjeví.

    na bootovací menu používáš bootscript?
    - prioritu nastav vyšší u AmigaOS
    - v parametrech...
    08.04.2024, 08:59:11
  • ghh
    Odpověděl na AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil ghh
    Článek se mi taky líbí. Je tam opět všechno
    V PegII mám dva disky jeden Aos a druhý Mos. Občas mi jeden z nich nenaběhne (není vidět v OF).
    Jak máte nastavený boot flag a prioritu u disku(ů), nebo master-slave?
    07.04.2024, 16:20:50

Populární tagy v článcích

Sbalit

a500 (4) a1200 (6) akce (16) amiga (18) apple (7) artway (5) bytefest (4) cybergraphx (5) demoscena (9) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (16) internet (7) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (12) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X