Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Kde pro chod WinUAE získat kickstarty

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Kde pro chod WinUAE získat kickstarty

    Pro emulaci amigy ve WinUAE potřebujete obraz romky (kickstart) z původní amigy. Kickstart je základní část operačního systému amigy, která je načtena ihned po zapnutí počítače a následně další části operačního systému (workbenchi) a systémovým programům zpřístupňuje disketovou mechaniku, pevný disk a mnoho dalších podstatných komponent. Bez kickstartu emulátor (a ani reálná amiga) nebude fungovat. Kickstarty součástí WinUAE nejsou, protože se na ně stále vztahují autorská práva a není legální je volně šířit.

    Kickstart 3.0 v počítači Amiga 1200
    Kickstart 39.106 v Amize 1200

    Legálně je můžete koupit jako součást Amiga Forever. Amiga Forever je placený emulátor amigy od Cloanta, jehož součástí je množství zajímavého amiga software včetně legálních licencí kickstartů. V případě nákupu digitální verze (stojí cca 30€) je budete mít k dispozici ihned po zaplacení.

    Klikni pro plné zobrazení obrázkuJméno: AmigaForever.pngPočet zobrazení: 253Velikost: 73,2 KBID: 145129
    Emulátor AmigaForever

    Další způsob získání kickstartů je přes utilitu GrabKick. Tou můžete grabnout do souboru kickstart ze skutečné amigy. Tu musíte samozřejmě vlastnit.

    Kickstarty se nicméně povalují i na nejrůznějších webových úložištích (např. ulož.to) a torrentech. Takto získané kickstarty však nelze považovat za legální. Ve skutečnosti vás za to asi nebude nikdo popotahovat, ale z takto získaných kickstartů určitě nebudete mít dobrý pocit. Pokud je opravdu stahujete, nezapomeňte je rozbalit. Emulátor kickstarty v kontejnerech zip, rar, lha atd. neumí zpracovat.

    Pro smysluplné používání emulátoru nebudete potřebovat všechny kickstarty, ale pravděpodobně jen verze 1.3 a 3.1 (A500 a A1200). Jestli jich budete mít více, ničemu to ovšem nevadí a můžete emulovat množství amig od Amigy 1000, přes CD32 až po Amigu 4000.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: WinUAE_02.png Počet zobrazení: 261 Velikost: 128,2 KB ID: 145130
    Kickstarty pro emulátor amigy

    Namapování kickstartů
    Získané kickstarty nakopírujte na jakékoli místo v počítači a namapujte do WinUAE. Já kickstarty vložím do umístění C:\Users\Public\Documents\Amiga Files\WinUAE, kde vytvořím adresář Kickstarts a umístím do něj všechny romky.

    Mapování proběhne přes část Paths a položku System ROMs viz obrázek.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: WinUAE_04.png Počet zobrazení: 257 Velikost: 60,7 KB ID: 145131
    Je potřeba emulátoru ukázat, kde se kickstarty v počítači nachází.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: winuae-kicstarts.png Počet zobrazení: 247 Velikost: 14,1 KB ID: 145132
    Po načtení kickstartů emulátor „ukáže“, které kickstarty opravdu načetl. Může jich být zobrazeno více, i méně.

    To je ohledně kickstartů pro běh emulátoru vše podstatné, nyní můžete pokračovat v dalším nastavování emulátoru.
      Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

    Nejnovější články

    Sbalit

    • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
      vytvořil sailor
      Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

      Na všech ostatních...
      10.03.2024, 10:26:13

    Nové komentáře v článcích

    Sbalit

    Populární tagy v článcích

    Sbalit

    a500 (4) a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) hra (4) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
    Zpracovávám...
    X