Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Reamiga 3000

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Reamiga 3000

    Kdysi dávno, někdy v roce 2000 jsem pořídil amigu 3000, totálně sežraná deska od baterky, ale pěkný zachovalý case. Opravu jsem po pár týdnech drátování vzdal a odložil celý stroj do skříně na později. Někdy v čevnu 2019, jsem koupil od Chuckyho jednu desku z první serie na Reamigu 3000. Osud ji postihl stejný, jako amigu ve skříni, nebyl čas, tak putovala za ní do skříně. Nicméně letos ke konci roku jsem se do toho konečně pustil. To, že Chucky mezitím na svých stránkách udělal moc pěkný a podrobný návod, včetně videonávodu na youtube jsem zjistil, až když jsem měl plně osazenou desku a řešil, proč to nejede. Stálo mě to oživování asi trochu více času, než kdybych jel podle návodu, ale deska už je plně funkční a v casu.

    Protože jsem před vánocemi slíbil, že vám sem napíši nějaká moudra a postřehy ze stavby, tak se vynasnažím v tomto článku.
    Reamiga 3000 Rev. 9.4 je vlastně poslední revize základní desky amigy 3000 9.3 vylepšená o zapojení INT2, takže při použití turbokarty s scsi řadičem se tento mod nemusí dodělávat. Jinak je to až na dvě smd LED (power a hdd ) totožná kopie. Další varianta je Reamiga 3000TH , která vznikla až několik měsíců po té.

    Když už se rozhodnete reamigu 3000 stavět, jakou variantu vybrat? Já na výběr neměl, desku už jsem měl ve skříni, ale určitě bych doporučil vybrat 3000TH. Největší výhoda je záměna zipp za simm a vypuštění EMI filtrů, takže ušetříte práci a docela dost peněz za EMI a ZIPP paměti, nemluvě o tom, jak se špatně shání.

    A komu je to určené ? Vzhledem k tomu, jak podrobný návod Chucky udělal, tak si troufnu říct, že to zvládne i člověk, který umí pájet a není zrovna hardware guru. Pointa je držet se návodu a tvořit po částech, funkčních celcích, kde se dají případné chyby najít.
    U mě to byla trochu jiná pohádka, osadil jsem vše najednou a při prvním zapnutí, čekal, že to hned naskočí. Nenaskočilo, zahulilo se z 7407 a nedělalo nic. Po prvotním ohledání škod, kdy vzal za své i scsi čip, jsem pak týden hledal jak je možné, že se mě tam vzalo -12V a přitom tam logicky vůbec podle schématu němělo to napětí být. Číňan udělal při výrobě desky chybu a jedna ploška z EMI filtru byla propojená s kolem vedoucí cestičkou s oněmi -12V. Vzhledem k tomu, že moje deska je černá a lak kvalitní, nebylo to vůbec vidět. Po opravě další pokus, zase černá obrazovka a na seriál portu s diagrom nic. Pro toho, kdo to nezaregistroval tak diagrom má jednu velkou výrobu. Umí posílat data na sériový port a když propojíte amigu s PC laplinkem, pustíte terminál (Putty) tak máte výstup stejný jako když připojíte monitor na videovýstup, aniž by jste ho potřebovali. Tahle vychytávka je dobrá hlavně pro opravy. Ale zpět k mé zatím mrtvé desce. Po týdnu měření a studování schemat, jsem sám sebe přesvědčil, že chyba bude v CPU (byl z Číny) fake, zkusil jsem další od jiného číňana a zase fake. Třetí už jsem tam ani neletoval a rovnou ho projel měřákem a zase fake. Z toho pramení, nekupovat čipy od číňanů na ebay. Nechtělo se mi používat CPU z původní desky, protože mu nějaký dobrák, předchozí majitel ulomil jednu krajní nožičku, nicméně štěstí v neštěstí bylo, že jednu z pár, které nejsou zapojeny. Po naletování deska ožila. Další trampoty nastaly po osazení fastram, první 4MB nenabíhaly. Zase měření a testování, jeden socket na zipp neměl zem. Po opravě naběhlo i plných 16MB paměti. Další kapitola byla rozchození vga výstupu (scandoubleru a flickerfixeru). To už zas takový problém nebyl, chvilka práce s osciloskopem odhalila chybějící frekvenci a po skouknutí schemat už jen stačilo vyměnit 74f163 a obraz naběhl, po doladění perfektní a čistý.
    Co dodat, další amiga se vrátila ze šrotu do funkčního stavu.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 1.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 162,2 KB ID: 147047




    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 2.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 161,1 KB ID: 147048




    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 3.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 75,8 KB ID: 147049




    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 4.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 121,5 KB ID: 147050

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 5.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 73,6 KB ID: 147051


    Tak první zkušenosti z provozu ukázaly, že projekt reamigy je stále živý, až moc živý. Já měl trochu nevýhodnou startovací pozici,
    protože dárce orgánu byl nefunkční šrot s nejasnou historií. Protože, jsem úplně netušil, které ic jsou funkční a které ne, osadil jsem je na patice. A v tom je ten zakopaný pes. Vzhledem k velikosti desky, použití již použitých a oletovaných ic a také toho, že amiga 3000 využívá hodně ic co jsou dlouhý jak týden před výplatou, se ukázalo, že různé vibrace - převoz autem a také i jen zasouvání třeba scsi kabelu ji úplně nesvědčí. Vzhledem k tomu, že rozdeklování tohohle casu a dotlačení ic do patic je docela opruz, rozhodl jsem se patice krom pár ic, které ze zkušenosti často odchází sundat a ic připájet přímo do desky. Vlastně se tak zase o kus víc deska přiblíží originálu. Tak rada pro případné stavitele zní, čím méně patic tím lépe.
    Naposledy upravil drake; 07.01.2021, 22:33:23.

    • drake
      #8
      drake komentoval
      Editace komentáře
      Hodin to byla docela dost, radši jsem to nepočítal Jinak to ustřižené trafo, to má zvláštní význam je to poznat na té druhé fotce

    • trafo
      #9
      trafo komentoval
      Editace komentáře
      Skvělá práce.

    • Sindlarv
      #10
      Sindlarv komentoval
      Editace komentáře
      Hezky sepsáno a uděláno. Díky, že ses podělil o zážitky! Navíc, po letech zase vidím výstup z diagrom... to je nostalgie! Ten jsem snad naposledy viděl někdy u Ivoše Janáčka ještě v Permonu
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) joystick (4) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) terrible fire (4) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X