Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Athanor 2 - The Legend of the Birdmen

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Athanor 2 - The Legend of the Birdmen

    Pořídil jsem si novou point-n-click adventuru na Amigu, která vyšla pouze v krabičce (důvod níže) a která pochází od jednoho z bývalých členů tvůrčího týmu Cryo. Cryo na Amigu udělalo jen tři hry – kromě zběsilé logické Extase to bylo KGB a především Dune. Kdo Dune někdy hrál, dá mi asi za pravdu, že je to hra velice výrazná a dost odlišná od klasického pojetí point-n-click. Hrajeme jí z vlastního pohledu a hlavní důraz je kladen na interakci s postavami. Athanor 2 je Duně stylem trochu podobný, další podobná hra je asi Maupiti Island.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: athanor_2_-_legend_of_the_birdmen_01.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 28,5 KB ID: 152971

    Athanor 2 je pokračování hry Athanor, která vyšla před pár lety na osmibity. Hlavní hrdina se pohybuje v prostředí cca v 17. století a prochází dobrodružstvím, jehož podstata od začátku není úplně zřejmá. Celé je to o tom, že se někdo ztratil a z nějakého důvodu je potřeba ho najít. Veškeré obrazovky jsou statické, nejsou tu žádné akční pasáže a v podstatě ani žádné animace. Ovládá se myší, některé části jdou hrát alternativně i klávesami. Jak hrou postupně procházíte, odkrývají se vám různé nápovědy a několikrát narazíte na puzzly. Ty jsou dvojího druhu – některé se dají vyřešit logickou úvahou, případně klikací šikovností, ale pak jsou tu ještě takové, které vyřešíte jen fyzickou interakcí s předměty, které jsou součástí krabičky originálního balení. Jsou tu čtyři věci v obálce – dvě známky z pálené hlíny, lahvička s pískem a kovová figurka chobotnice. Pak je tu ještě pytlíček s kovovým klíčkem a dvě kartičky s hádankami. Tyhle všechny předměty pro hraní nějakým způsobem musíte použít, jinak se nedostanete dál. Prozradím, že ke slovu přijdou třeba i kuchyňské váhy! Spoustu dalších důležitých informací obsahuje manuál, bez něj je velmi těžké přijít třeba na podstatu a ovládání některých puzzlů. Tolik k tomu, proč hru nejde koupit jako download.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: athanor_2_-_legend_of_the_birdmen_04.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 12,6 KB ID: 152972

    Co se týká provedení – grafika je jedním slovem krásná. Je nakreslená tužkou, pak naskenovaná a na Amize dobarvovaná (s použitím grafického tabletu). Hudba je taky celkem povedená, je tu několik hudebních motivů pro různé lokace. Trochu podivně působí hodně dlouhá pauza, když hudba dohraje a má se opakovat. To pak je klidně několik minut ticho. Zvuků je tu jen pár. No ale abych jen nechválil... opravdu hrozný je způsob prozkoumávání obrazovky, nechvalně známý jako pixelhunt. V jednotlivých lokacích nejsou klikatelné předměty nijak zvýrazněné, jsou prostě součástí obrazu a neprojeví se ani po najetí myší. Musíte prostě klikat a klikat a klikat po celé obrazovce a čekat, kdy se vám při nějakém kliku napíše něco nového. To je sice oldschool, ale na facku. Několikrát jsem musel autora hry žádat o radu, protože jsem už prostě nevěděl, co jsem mohl přehlédnout. Athanor 2 jsem dohrál odhadem asi za šest hodin čistého času.

    Hovno

    ​Hovno

    Zážitek ze hry byl takový zvláštní, skoro bych řekl poetický. Interakce s fyzickými předměty bylo něco, co jsem doteď nezažil a myslím, že pokud ze hry někdo bude opravdu nadšený, bude to Dave DeSade, který má originální přístup v oblibě. Athanor 2 jde bezproblémově nainstalovat na harddisk a stojí nemalých 39 Eur, je v tom ovšem i poštovné se sledováním v rámci EU.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: Athanor_2_box.jpg Počet zobrazení: 0 Velikost: 180,6 KB ID: 152974


    Stránka autorů: http://www.safargames.fr/
    Naposledy upravil Predseda; 18.11.2021, 18:03:30.

    • sailor
      #10
      sailor komentoval
      Editace komentáře
      Asi to zkusím. S tím napsáním. A kdyby to byl problém, tak bych Vás někoho ochotného požádala o převod na .adf.
      Ale nechám si to až po Ježíšku.

    • Predseda
      #11
      Predseda komentoval
      Editace komentáře
      Převod na ADF je to nejmenší, diskety jsou DOSové.

    • Predseda
      #12
      Predseda komentoval
      Editace komentáře
      Dneska autor pustil jednu zajímavou informaci: když hru dohrajete, tak stisknutím F5 v závěrečném outru se začne přehrávat outro hudba z ST verze, která je odlišná. Prý jim zbylo místo na disku
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a500 (4) a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) bytefest (4) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X