Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Programování EPROM na PC podruhé

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Programování EPROM na PC podruhé

    Součástí update AmigaOS 3.2.1 je i nová verze romek (47.102). Protože mám víc amig a nechci neustále někoho uhánět s přeprogramováváním, pořídil jsem vhodné vybavení a pustil se do programování EPROMek sám. Je to vlastně velmi jednoduché, zde jsou mé postřehy, které si můžete případně porovnat s Freddyho postupem.
    USB programátor TL866II Plus - Amiga
    USB programátor TL866II Plus, adaptér Tl866 plus, EPROM AM27C400. Vše připraveno!

    Co jsem pořídil: (vše z eBay)
    • USB programátor TL866II Plus
    • Tl866 plus adaptér pro programování EPROMek 27c322 27c160 27c800 27c400
    • EPROMky 27C400
    • Software XGecu Universal Programmer
    • Ultrafialové světlo na mazání EPROMek
    Programátor TL866II Plus kupodivu napřímo EPROMky do amigy nahrávat neumí. Je potřeba do něj vložit adaptér, a teprve přes něj k EPROMkám přistupovat (tedy převážně na ně zapisovat, nebo z nich obsah číst a pak jej ukládat na disk). Datový přenos i napájení je řešeno jedním usb kabelem (koncovky usb-a / usb-b), programátor nemá samostatné napájení.

    Adaptér TL866 je potřeba pro programování konkrétního typu EPROMky správně najumprovat. Pro programování 27C400 je potřeba první přepínač nastavit na polohu other a všechny tři DIP přepínače do polohy ON. Pro programování jiných typů EPROM je potřeba změnit nastavení, viz obrázek níže nebo stránky projektu.

    Nastavení jumperů adaptéru Tl866
    Varianty nastavení DIP přepínačů pro programování 27C322, 27C160, 27C800 a 27C400

    EPROMky jsem bez nějakého většího zjišťování pořídil na eBay, zdá se, že s mnou pořízenými nejsou žádné potíže. Jsou funkční, několikrát jsem je již smazal a úspěšně na ně nahrál nový obsah. Pořídil jsem AM27C400-120DC.

    EPROM AM27C400-120DC - Amiga 4000
    EPROM AM27C400

    Pro zapisování obsahu používám software Xgpro ve verzi 12.01, který zmiňuje malá informační kartička uvnitř krabice programátoru TL866II Plus. Software je pravděpodobně jenom pro Windows a stahuje se z nějakého pochybného asijského úložiště. Po instalaci a prvním spuštění jsem pro jistotu stáhl nejnovější verzi (Help | Update On Line).

    Xgpro - XGecu Universal Programmer
    Xgpro - XGecu Universal Programmer

    Programování

    Proces programování probíhá následovně:

    1. výběr typu čipu, na který se bude zapisovat. V mém případě do vyhledávání zadávám am27c400 a protože mám EPROMky od AMD, volím AM27C4096 @DIP40.

    2. v Options vypínám Check ID. Pin Detect nechávám zapnutý, hodí se to, pokud bych EPROMku do patice vložil špatně (obráceně, nebo bych ji posunul).

    3. v IC Config Information volím VPP Voltage 13.00, VCC Verify 5.00V, VDD Write 6.50 V a Puls Delay 100µs.

    Xgpro - XGecu Universal Programmer - nastavení
    Xgpro - XGecu Universal Programmer - výběr čipu a nastavení před programováváním

    Podle manuálu by VPP Voltage mělo být nastaveno na 12.75V +-0.25V. Software Xgpro hodnotu 12.75V kupodivu nastavit neumožňuje, ale 12.50V a 13V ano. Pro úspěšné naprogramování EMPROMky je asi jedno, jestli bude VPP Voltage na 12.50, nebo 13V. U mě je výsledek programování s oběma hodnotami stejný, tedy v obou případech EPROMku úspěšně naplním daty.

    4. vložím EPROMku správným způsobem do redukce (viz zcela první obrázek v článku) a ověřím, jestli je opravdu prázdná (ikona Check, nebo nabídka Device, Blank Check)

    Xgpro - kontrola, zda je EPROM prázdná.
    Xgpro - kontrola, zda je EPROM prázdná.

    5. pokud je EPROMka prázdná, nahrávám do Xgpro binárku pro požadovanou amigu (ikona Load, nebo nabídka File, Load File)

    Xgpro - výběr obsahu. Do EPROMEK se nahrávají pouze soubory s koncovkou bin.
    Xgpro - výběr obsahu. Do EPROMEK se nahrávají pouze soubory s koncovkou bin.

    6. Po nahrání požadovaného souboru do Xgpro spouštím samotné programování ikonou Prog., nebo z nabídky Device volbou Program a tam tlačítko Program spustí samotný zápis do EPROMky. Během zápisu na programátoru svítí oranžová dioda RUN.

    Xgpro - programování úspěšně proběhlo.
    Xgpro - programování úspěšně proběhlo.

    Proces programování trvá cca 2 minuty, v případě potřeby zápisu další EPROM stačí zopakovat vše od vložení EPROM, ověření, zda je prázdná až programování samotné, tedy kroky 4 až 7.

    EPROMky lze do redukce vkládat nebo je z redukce odebírat kdykoli, když na ně programátor nezapisuje nebo z nich nečte. Není potřeba programátor odpojovat od usb, vypnout jej nelze, vypínač programátor nemá.

    7. Po zápisu lze pro jistotu ověřit, zda se obsah nahrál (ikona Read, nebo Nabídka Device, Read).

    Xgpro - načtení obsahu z EPROM.
    Xgpro - načtení obsahu z EPROM.

    Pokud programování proběhlo úspěšně, lze následně viditelný prostor čipu přelepit samolepkou (aby na čip nepůsobilo ultrafialové světlo) a celý šváb vložit správně do amigy a začít ji nechat bootovat. Já jich zatím naprogramoval asi 20 a vše se podařilo bezvadně.

    Funkční Kickstart 47.102 pro Amigu 4000
    Takto vypadá výsledek v mé Amize 4000.

    Čtení

    Obsah čipu se dá přečíst přímo na amize GrabKickem, amigu kvůli tomu rozebírat nemusíte. Nicméně pokud máme čipy z amigy venku, lze je vložit do programátoru a ikonou Read, nebo z nabídky Device, Read čip načíst a obsah uložit ikonou Save nebo z nabídky File volbou Save.

    Mazání

    Obsah EPROMek lze smazat ultrafialovým světlem. Pravděpodobně je spoustu způsobů, jak to provést, já si proto pořídil následující krabičku. EPROMky do krabice stačí dát na cca 15 minut a pak ověřit v Xgpro, zda jsou opravdu prázdné.

    UV "mazačka" EPROMek, obsah čipů je smazán za cca 15 minut.
    UV "mazačka" EPROMek, obsah čipů je smazán za cca 15 minut.

    Poznámky na závěr

    S rozchozením programátoru jsem kupodivu strávil dost času. Přestože jsem vše správně zapojil a několikrát vyzkoušel, a fungovalo mi bezvadně čtení, skutečné programování mi vždy na začátku hodilo chybu zápisu a já musel EPROMku na 15 minut mazat v UV lampě. Problémem bylo nedostatečné napájení. Kupodivu pomohlo dát programátor do jiného usb konektoru! Pokud byste měli se zápisem podobné potíže, zkuste tedy programátor ve více usb portech, ideálně v usb 3.

    Při mazaní UV lampou musí být plocha nad čipem zcela čistá, jinak se smazání nezdaří ani např. po hodině. Takže jakékoli nečistoty např. z lepidla stínícího proužku musí všechny pryč.

    Pokud by to někomu vyhovovalo, software Xgpro lze přepnout do češtiny, je to docela dobře lokalizováno.
    Xgpro je částečně lokalizován do češtiny.
    Xgpro je částečně lokalizován do češtiny.


    Kam patří která binárka?
    Naprogramované EPROMky s obsahem HI patří v těchto amigách do těchto pozic: Amiga 1200:U6A, Amiga 4000:U175, Amiga 4000T:U175, Amiga 3000:U181
    Naprogramované EPROMky s obsahem LO patří v těchto amigách do těchto pozic: Amiga 1200:U6B, Amiga 4000:U176, Amiga 4000T:U176, Amiga 3000:U180

    • Prisko
      #7
      Prisko komentoval
      Editace komentáře
      Tak už druhý vynikající návod na vypalování epromek. S nadšením jsem si chtěl taky něco objednat, ale ono je to všechno jen z Číny? Jak to vůbec teď funguje? Pořád se po objednání musí na všechno čekat skoro dva měsíce?

    • Doda
      #8
      Doda komentoval
      Editace komentáře
      Autorem citovaného textu je sailor
      A otázka od neznalé: EPROM musí být prázdná, protože programátor zapisuje jen jedničky?
      Ano, EPROM musi byt pred programovanim smazana UV svetlem, vsechny bunky pak obsahuji hodnotu 1 a programator je umi zmenit na 0. Zpet na 1 to lze pouze UVckem. EEPROM se chova podobne, jen je mazatelna elekticky (EE na zacatku je Electrically Erasable), coz probehne v programatoru pred programovacim cyklem a trva to kratce, kdezto mazani UVckem desitky minut. Pak jsou jeste pouzitelne pameti PROM, ktere lze zapsat pouze jednou. Trvale.

    • Solaris104
      #9
      Solaris104 komentoval
      Editace komentáře
      Některé PROM jdou mazat rentgenem
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) terrible fire (4) whdload (4) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X