Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Malé AmigyNG - díl I, Micro A1-C

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Malé AmigyNG - díl I, Micro A1-C

    Amigy NG jsou většinou klasické rozšiřitelné počítače určené k instalaci do toweru. O některých z nich jsem již psala. Máme ale také NG Amigy malé, s velikostí Mini-ITX či menší.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 00-MicroLogo.jpg
Počet zobrazení: 1891
Velikost: 35,3 KB
ID: 160453

    Proti větším sourozencům mají sice nevýhodu v malé možnosti rozšíření, ale na druhou stranu většinou nevyžadují složitější konfiguraci a vejdou se do malých skříní.
    Tím že malé AmigyNG jsou malé a nerozšiřitelné, tak o nich samozřejmě není tolik co napsat. Aby tedy nezůstaly úplně opomenuty, udělám o nich takovou minisérii. Články budou na mé zvyklosti docela krátké a ne moc technické, ale vynahradím si to v posledním díle, kde bude srovnání i s grafíky.

    Pro malé AmigyNG se hodí Mini-ITX skříně, moc hezké jsou například Checkmate, které dělá Steve Jones. Jejich design je v duchu klasické Amigy. Já je původně také chtěla hlavně pro Sama 440ep či Efiku, ale nebyl vyřešen přední panel s USB, tak jsem skončila u jiných. Uvidíme, podle všeho vypadá, že Checkmate Monitor přední USB sloty bude mít.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 01-Checkmate-mini.jpg
Počet zobrazení: 625
Velikost: 60,8 KB
ID: 160454

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 02-Checkmate-display.jpg
Počet zobrazení: 608
Velikost: 173,0 KB
ID: 160455
    Ano, i takto hezké mohou být

    Malé Amigy budu uvádět v pořadí jak přibývaly do našeho světa, tedy kdy byl k dispozici AmigaOS či MorphOS a vždy bude uveden také rok vzniku samotného hardwaru.

    Micro A1-C ( HW: 2004, AmigaOS: 2006 )

    1. Historie


    Jako první z malých byla na světě Micro A1-C.
    Tuto Amigu vyráběla firma Eyetech a byla od počátku určena pro AmigaOS. Micro A1-C vznikla sice již v roce 2004, ale plnohodnotný AmigaOS 4.0 byl k dispozici až na konci roku 2006, takže nejprve byla dodávána jen s linuxem a AmigaOS 4.0 Developer Pre-release. Původně se měla jmenovat AmigaOne Micro, ale protože nedošlo k dohodě o názvu s Amiga Inc., zůstalo jí nakonec jméno Micro A1-C. Ale i tak je to Amiga. One. To "C" znamená Consumer a měla být i varianta "I" Industrial, ta se ovšem nikdy nevyráběla.
    Uvádím sice že výrobce je firma Eyetech, ale není to úplně přesné. Pro Eyetech AmiguOne SE, XE i Micro A1-C vyráběla firma MAI Logic, jinak také výrobce Northbridge ArticiaS. Názvy produktů Mai Logic byly analogicky Teron CX, Teron PX a Teron Mini. A protože manuály pro SE, XE i Micro nejsou v některých bodech úplné, či obsahují drobné chyby, lze pro kontrolu použít i manuály motherboardů Teron.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 03-MicroA1-C.png
Počet zobrazení: 609
Velikost: 996,2 KB
ID: 160456
    Motherboard Micro A1-C s původním ( ne moc výkoným ) chladičem


    2. Specifikace


    Motherboard: Mini-ITX
    CPU: G3, PPC 750FX nebo 750GX, 800 MHz
    RAM: 256 MB SDRAM, 133 MHz
    GPU: Radeon 7000, 32 MB VRAM
    řadič HDD: 2x ATA 100, 4 zařízení
    Ethernet: 100 MbE
    USB: 2x+2x 1.1
    Rozšiřující slot: 1x PCI 33 MHz

    3. Mé dojmy


    Micro je vlastně levná kompaktní varianta plnohodnotné AmigaOne XE. Má stejný Northbridge (ArticiaS) i Southbridge (VIA 82C686) a tedy i některé nectnosti jako její starší a větší sestřička XE. Chyba v cache coherency je také opravena softwarově - mazáním cache, čili zpomalením. Micro má ale již opravenu chybu v DMA přenosu u ATA řadičů ( DMA-fix, jak se někdy dodatečně dělala u XE ) i chybu v USB - byly doplněny chybějící rezistory a tak je výměna USB zařízení detekována správně.
    Ve své době byla Micro dostatečně výkonná a výkon CPU G3 / 800 MHz je pro AmigaOS 4 dostačující i dnes. Trochu nám může vadit, že nemá VMX ( AltiVec ), takže aplikace jako mplayer, lame či ffmpeg jsou ve srovnání s procesory G4 na stejné frekvenci pomalejší. Ale Micro zvládá v pohodě i náročnější AmigaOS hry, nedostatek výkonu pocítíte kromě filmů pouze při prohlížení webu. Nicméně na moderní ne-Amigácké stránky je dnes trochu pomalý i Powermac G5 Quad.
    Největší slabinou Micro není procesor ani dnes již zastaralé periferie, ale její integrovaná grafická karta. Ta byla ve své době dostatečně výkonná, jenže má z dnešního pohledu několik vad.
    Karta je typu Radeon 7000, tedy s grafický čipem generace R100. Tyto čipy jsou pomalé na compositing, 3D renderování není moc kvalitní a paměť má jen 64-bitovou sběrnici.
    Nejhorší ale je, že má jen 32 MB VRAM. V té době to bylo sice obvyklé, ale dnes už je to opravdu málo. Člověk tady s videopamětí pořád bojuje. Na rozlišení FullHD 1920 x 1080 / 32 prostě zapomeňte. Já používám rozlišení Workbenche 1280 x 1024 / 16, které je ještě celkem komfortní a současně ponechá volných 25 MB VRAM pro další obrazovky.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 03a-Micro-A1-C-SySMon-system.jpg
Počet zobrazení: 622
Velikost: 215,3 KB
ID: 160457
    Takto ukazuje Ranger mojí Micro


    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 04-Micro-A1-C-Screen.jpg
Počet zobrazení: 606
Velikost: 341,0 KB
ID: 160458
    A takto vypadá Workbench

    Třeba takový Blender se pohybuje vždycky v červeném - sežere přes 90% VRAM, takže jste nervózní jestli výpočet doběhne až do konce. A kdybyste si chtěli, zatímco Blender pracuje, pustit jinou aplikaci na samostatné obrazovce, to Vám prostě nedovolí.
    Ale rychlá je na svůj věk dostatečně - moderní hra Tower 57 zde má 28 FPS a je v pohodě hratelná. Tedy hrála jsem jen začátek, takže nevím jestli třeba někde před koncem nedojde VRAM, ale výkon stačí.
    SDL je také dostatečně rychlé, tedy i E-UAE a DOSBox jsou rychlé, plynulé a krásně použitelné.

    Jinak co o ní říci dalšího - Micro A1-C je Amiga, tedy přítelkyně. V tom dobrém i v tom horším smyslu. Vyžaduje péči a bývá trošku nestabilní. Myslím že to nebyl jen tento můj kousek, ale podle názorů na fórech je to celkem časté. Tedy kdybych měla citovat z Amigans.net, tak: "It's about as stable as plate of Jelly in an earthquake. About as reliable as C64 power supply." No C64 jsem neměla, ale podle první části si dovedu udělat docela dobrou představu, co tím autor myslel.
    Částečně s tím i souhlasím - koupila jsem Micro jako nefunkční na díly a zpočátku byla opravdu stabilní jak se uvádí v citátu - padala víc než běžela. Pak jsem vyměnila zdroj, lépe usadila CPU modul a nadále padal vlastně jen nejnovější webový prohlížeč Odyssey, takže jsem musela používat starší alternativy jako třeba OWB. Nakonec po osazení SATA a nových pamětí Micro nepadá, je spokojená a já také.
    Takže pokud nelitujte námahy a přítelkyni se věnujete, koupíte jí nové paměti, pohrajete si s řádným usazením CPU konektoru a nastavením VCore, odmění se Vám výkonností i stabilitou.

    Jediné co na Micro nebudete moci použít, to je moderní PCIe karta Southern Island či Polaris. A tedy nám zůstanou nedostupné moderní OGLES a Warp3DNova aplikace.

    4. Možnosti upgradu a oveclockingu


    Budu se opakovat, ale Mini je opravdu zpočátku náladová. Je vidět, že je to nejmladší sestřička a je tedy trochu rozmazlená. Můžete jí buď hned zavrhnout, anebo jí věnovat hodně času a pozornosti aby se srovnala. Jednotlivé prvky zkoušejte postupně a pečlivě. Pokud něco nepotřebujete - jako třeba některé USB porty - raději to v U-Bootu zakažte. Uvidíte že s vhodným výběrem komponentů bude nakonec šlapat jako hodinky.

    Co udělejte určitě:


    4.1 Větší paměť


    Micro byla z výroby osazena 256 MB paměti. To už je dnes málo, doporučuji osadit alespoň 512 MB nebo lépe 1 GB. Pokud nebudete mít rychlejší CPU, celkem vystačíte i s těmi 512 MB. V AmigaOS 4 navíc můžeme využít SWAP oddíl na disku o velikosti až 2 GB.
    Manuál Micro A1-C uvádí že paměť může být až 2 GB, nicméně myslím že je to drobná chybka. Northbridge ArticiaS 2 GB sice podporuje, ale maximálně dva 1 GB SDRAM moduly. A protože Micro má vyveden jen jeden konektor pro RAM modul, tak je maximum 1 GB.
    Zkoušela jsem samozřejmě pro jistotu i jeden 2 GB modul, ovšem samozřejmě nefungoval.
    Tedy je možné ( geometrii pamětí moc nerozumím ) že by třeba 2 GB modul se dvěma banky fungovat mohl. Kdo ví, nevím kolik jich měl ten můj.

    Moduly jsou PC133 SO-DIMM a teoreticky mohou být obyčejné, ze starého notebooku, kterých je všude dost.
    Jenomže Micro je na paměťové moduly opravdu velmi vybíravá a citlivá. Většina nestability je způsobena právě jimi. Ve skutečnosti tedy spíše Northbridgem, jenže ten nevyměníme.
    Takže velmi doporučuji použít REG ( Registered ) moduly - ty umožní fungovat i při nižším nebo nestabilním napětí na Northbridgi. Nejčastěji jsou REG moduly také ECC ( Error Correction Code ). Takové můžeme v pohodě použít, i když ECC pro nás tak důležité není.
    Tyto moduly jsou ovšem relativně drahé a hůř se shánějí. Vhodné najdeme například ve starých routerech Cisco, paměti pro ně se stále prodávají.
    Určitě funguje 1 GB modul "MEM-MSFC3-1GB Memory Cisco For MSFC3, 2A, SUP720" s paměťovými čipy Infineon nebo Quimonda. Funkčnost byla opakovaně potvrzena na a1k.org. Při shánění to budete mít těžké, tyto typy byly dodávány s velmi různými čipy, takže je třeba se před koupí přesvědčit, že fotka na webu prodejce je skutečná a ne jen orientační. Například tytéž moduly s paměťmi Samsung nefungují.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 05-RAM-1GB-UPR.jpg
Počet zobrazení: 615
Velikost: 197,1 KB
ID: 160459
    Já mám tento modul s čipy Quimonda a funguje stabilně bez chyb

    Tedy ještě že jsem se rozhodla vyfotit tuto paměť přímo v Micro. Neměla bych to na sebe prozrazovat, ale když jsem otevřela Amigu na focení, všimla jsem si že neběží ventilátor na CPU. Nezapojila jsem při posledních změnách zpět konektor ventilátoru. Ještě že jsou tyto G3 tak odolné, 105°C pracovní maximum. Ehm... Takovouhle botu jsem snad ještě nikdy neudělala. Tedy v oblasti počítačů, v běžném životě by se našly i horší.

    Modulů jsem vyzkoušela šest, dva obyčejné, dva ECC a dva ECC REG ( z toho ten jeden 2GB ).
    Jeden obyčejný + jeden ECC nefungovaly vůbec, zbylé dva byly nestabilní. A jen s tím 1 GB ECC REG od Cisca byla Amiga opravdu stabilní při všech testech.
    Nejen že je víc než vhodné použít REG paměti - jako má můj poslední modul - ale je tu i další kritérium. Řadič paměti ArticieS neumí všechny geometrie pamětí, ale pouze tyto:

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 06-ArticiaS-RAM-Format.jpg
Počet zobrazení: 616
Velikost: 106,0 KB
ID: 160460
    Tabulka je z druhé ruky z Amigaworld.net, bez záruky, originál jsem již nenašla. Hvězdičky znamenají bůhvíco, ale nechala jsem je tam

    Pokud tedy rozumíte geometrii pamětí a jste schopni si to podle označení paměťových čipů dohledat, můžete jít i na jisto. Já mám zrovna ve všech těch řádcích, sloupcích, rancích a bancích trochu guláš, tak jsem šla metodou pokus-omyl. A navíc jsem tabulku našla stejně až poté, co jsem už správnou paměť objevila.

    4.2 PCI 33 MHz konektor a co do něj


    Zde by se jako ideální nabízelo osadit novější grafickou kartu s více VRAM. Jenže to se vám, stejně jako mě, pravděpodobně nepovede. Povedlo se to pouze v ojedinělých případech, ale za cenu vypnutí DMA u IDE a zakázání USB. To nechcete.
    Micro je v osazení karet velmi, velmi vybíravá. Ještě více než její starší sestra XE. Pravděpodobně je to tím, že má proveden DMA-fix již z výroby a tento fix má právě nepříjemné vedlejší efekty v (ne)kompatibilitě PCI karet.

    Celkem v pohodě můžete osadit SATA řadič. Já mám v Micro SiI 3112, ale fungovaly mi i 3512 a 3114. Znatelně větší rychlost disků než má interní IDE ale čekejte až od frekvencí CPU 1 GHz a výše. Můj dojem ale je, že použití SATA řadiče zlepšuje stabilitu Micro, v případě když nemáte REG RAM.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku

Jméno: 07-SATA-UPR.jpg
Počet zobrazení: 620
Velikost: 310,2 KB
ID: 160461
    Takto vypadá moje Micro. PCI slot: SiI 3112+SATA SSD, primary IDE: CF card s moduly kernelu, secondary IDE: převodník+SATA DVD. A nahoře výkonnější chladič s již běžícím ;-) ventilátorem

    Můžete osadit i USB 2.0 či 1 GbE NIC kartu. Mě žádné nefungovaly, ale obecně je dost případů kdy to fungovalo. Jen musíte vybrat takovou co Micro neodmítne. A pokud najdete fungující 1 GbE kartu, i s 800 MHz procesorem dosáhnete rychlosti 140 Mbps, tedy o 50% více než s interní.
    Další spíš teoretické možnosti jsou zvuková karta či WiFi karta. Ta druhá ovšem jen s čipsety Prism2, což je 802.11b ( 11 Mbps ), nebo Atheros 802.11g ( max. 54 Mbps, reálně 25 Mbps ) a je výrazně pomalejší než interní síťový NIC. Novější normy zatím AmigaOS nepodporuje.

    Co můžeme udělat s trochou pečlivosti:


    4.3 Výměna a přetaktování procesoru


    CPU je na procesorové desce s MegArray konektorem, takže jej lze vyměnit i za CPU modul G4 pro AmigaOne XE. Eyetech dělal moduly G4 800 a 933 MHz a ACube pak nabízel upgrady na G4 1.0 GHz a 1.267 GHz. Na tom je nejtěžší příslušné moduly někde sehnat.

    Nebo můžeme originálně dodávaná CPU přetaktovat. V manuálu jsou potřebné údaje pro změnu frekvence i VCore a oboje se nastavuje pomocí dip-switchů. Jen předtím než začnete sejměte z CPU chladič, podívejte se na přesný kód na CPU a v příslušném datasheetu najděte VCore i maximální teplotu. Nedá se to předem určit, liší se to i v rámci jednoho typu.
    750FX můžeme teoreticky přetaktovat až do 900 MHz a 750GX do 1 GHz. Nicméně to často nejde kvůli nestabilitě Micro. Já sice měla 750FX přetaktováno na 866 a 933 MHz, ale po půl roce jsem se vrátila na původních 800 MHz právě z důvodu náhodných, i když málo častých zaseknutí. Možná teď, když už mám fungující ECC REG RAM, mohla bych přetaktování zkusit znovu, ale zatím to nechám na 800 MHz, jsem ráda že je Mini hezky vyladěná. Možná někdy až se budu dlouho nudit.

    5. Závěr


    Naše Micro je prostě krásná a rychlá když chce, ale často bývá náladová a postaví si hlavu. A na moderní věci jako Warp3D Nova či OpenGLES hry ji už nikdo nepřemluví.
    Když jí ale věnujete dostatečnou péči a čas, Micro A1-C je pak velmi dobrá společnice do před-Enhancerovské éry a užijete si s ní spoustu radosti.


    V příštím dílu uvidíme: Sam440ep

    Obrázky převzaty z:
    checkmate1500.com se svolením Steva
    amigaos.net

    • sailor
      #5
      sailor komentoval
      Editace komentáře
      @pavlor
      to jsem ráda že na tom byl někdo ještě hůře
      já jsem sice škrábala ale také jsem hezky kreslila, takže považuji za nespravedlivé že mi obrázky v sešitech tu známku nezlepšily

      Dneska se řekne že dítě je disgrafik a je to vyřešeno. A fakt je, že když chci aby to mě někdo přečetl, píšu tiskacími.

    • Stano
      #6
      Stano komentoval
      Editace komentáře
      Ďakujem za krásny článok. ITX (prípadne ešte mATX), Mac Mini a pod. sú moje obľúbené formáty. Aj preto mám ešte stále občasné nutkanie nejakú takúto mini-NG Amigu kúpiť Svojho času sa mi naozaj veľmi páčila Sam440ep - a dodnes ma to úplne neprešlo

    • sailor
      #7
      sailor komentoval
      Editace komentáře
      Ještě na doplnění - blokové schema Micro A1-C: https://img39.rajce.idnes.cz/d3903/1...ockDiagram.jpg

      Zapoměla jsem ho někam do článku zamontovat.
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) party (4) pfs3 (8) resetkání (5) rozhovory (4) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X