Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

MorphOS on AMD64

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    #31
    Autorem citovaného textu je logout Přejít na původní příspěvek
    Apple byl ten, kdo ARM z desktopu přetáhl do mobilního segmentu
    Zajimalo by me, jestli jsi myslel Apple Newton, nebo neco jineho.

    Autorem citovaného textu je logout Přejít na původní příspěvek
    Co se výkonu týká, tak M1 je výborný procesor na nováčka v oblasti CPU, rozhodně se neuvedli vůbec špatně. Jinak je to ale procesor určený do low-power zařízení spíše spodní části spektra a nejvíc vyniká proti tomu šrotu, který v této oblasti Apple montoval dosud.
    Apple rozhodne neni novackem v oblasti procesoru. Apple se zabyval procesory uz od roku 1991 - AIM, PowerPC.
    V roce 2008 koupili P.A.Semi, kteri navrhovali velmi slusne PowerPC processory, a jen pro zajimavost, zakladatel P.A.Semi predtim designoval StrongARM procesory.
    V roce 2010 koupili Intrinsity, ti se take zabyvali ARM processory.

    Uz v roce 2013 behali internetem nepotvrzene zpravy, ze Apple planuje utek od Intelu. Myslim si, ze na vlastni implementaci pracovali mnoho let. M1 neni zadny zazrak, ale tezi ze spousty integrovanych specializovanych casti a integrovane pameti. To je super pro low-power pocitace, ale pro vykonnejsi to podle me budou muset prekopat a pak se uvidi, jak to poslape.

    Komentovat


      #32
      Autorem citovaného textu je ExiE Přejít na původní příspěvek
      Zajimalo by me, jestli jsi myslel Apple Newton, nebo neco jineho.
      Ano, Newton - Apple a tuším LSI dohromady tehdy z ARMu udělali velmi slušný procesor pro PDA, ovšem ani se nemuseli snažit - příslovečná energetická efektivita byla už u těch desktopových.

      Autorem citovaného textu je ExiE Přejít na původní příspěvek
      Apple rozhodne neni novackem v oblasti procesoru.
      M1 je první desktopový procesor, který Apple vydal na trh, je to tedy nováček. Jinak jsem to nemyslel. V AIM alianci na počátku vývoje Motorola dodala sběrnici, IBM jádro/instrukční sadu a Apple to jen použil. V průběhu let pak spolupracovali na čipsetech, ovlivňovali tvorbu power-save režimů u PowerPC procesorů, ale že by někdy navrhli komplet celé CPU, tak daleko to nikdy nebylo. Všechny ty společnosti, které koupili jim jistě pomohly a to, že si roky dělají stejným způsobem CPU pro i-devices, jistě také, ale M1 je jejich první kompletní celý a hotový desktopový procesor.

      Komentovat

      Zpracovávám...
      X