Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Knihovna skenů amiga časopisů

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Knihovna

    Knihovna amiga časopisů obsahuje skeny téměř všech časopisů, které u nás na toto téma vyšly. Časopisy jsou naskenovány ve vysokém rozlišení a jsou uloženy na Google Disku, kde jsou veřejně k dispozici pro kohokoli. Kromě skenů časopisů zde naleznete příručky, obrazy disket přidávaným k časopisům Amiga News a Amiga Review a cd obrazy.

    Jak prohlížet časopisy na Google Disku?
    Časopisy jsou uspořádány ve stromové struktuře. Proklikněte se tedy na konkrétní číslo a pro přechod na další stránky používejte kurzorové šipky (na klávesnici), případně šipky po stranách skenu (vhodné pro dotykové zařízení). Každý sken je možné zoomovat, na počítači nejsnadněji kolečkem na myši.

    Jak si začlenit knihovnu do svého soukromého Google Disku?
    Knihovna se nazývá AmigaČasopisy a je to normální sdílený adresář. Pokud máte účet u Google a používáte Disk, můžete si do něj celou knihovnu velmi jednoduše přidat. Pro přidání klikněte na Přidat na Disk a pak Otevřít na Disku. Tím se celá knihovna přidá do kořenového adresáře vašeho Google Disku. Odtud je možné ji přetažením přesunout do jiného adresáře, pokud byste ji chtěli mít jinde (např. v amiga věcech).

    Přidání knihovny do svého Google Disku
    Přidání knihovny do svého Google Disku

    Přidání knihovny na váš soukromý Disk Google je výborné především pro pohlížení na tabletu nebo telefonu. Pak máte knihovnu snadno po ruce všude, kde máte konektivitu. Za zmínku stojí, že přidání knihovny neukrojí kapacitu z vašeho soukromého Google Disku.

    OCR prohledávání
    Jestliže si knihovnu přidáte do svého Disku Google, můžete v ní využít vyhledávání. Google totiž umožňuje vyhledávat přímo ve skenech metodou OCR. Je to stejné jako běžné vyhledávání na Disku Google. Při vyhledávání lze specifikovat, že se mají prohledávat např. jen obrázky. Vyhledávání je možné pouze po přihlášení pod svým Google účtem.

    Vyhledávání
    Vyhledávání

    Jak knihovnu odebrat?
    Pokud by vám z jakéhokoli důvodu knihovna ve vašem Disku Google překážela, lze ji vybrat a hodit ji do koše nebo smazat přes Delete. Tím ji ze svého Google disku odeberete. Na původním umístění stále zůstává, tedy pokud byste změnili názor a chtěli ji příště znovu přidat, můžete.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: rmb-smazat.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 112,1 KB ID: 145099

    Jak si knihovnu stáhnout k sobě do počítače
    Knihovnu je možné stáhnout i do vašeho počítače a prohlížet ji off-line. Jen pozor, velikost knihovny obsahuje více než 14 GB dat, je to balík 270 adresářů a cca 8000 JPEG obrázků ve vysokém rozlišení. Pro stažení musíte být přihlášeni a musíte mít knihovnu ve svém Disku Google.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: rmb-stahnout.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 112,0 KB ID: 145097

    Knihovnu lze sdílet dalším uživatelům
    V případě zájmu můžete adresu s knihovnou sdílet na svých sociálních sítích nebo emailem. Pro sdílení použijte buď veřejný odkaz, nebo pravou myš na sdíleném adresáři.

    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: rmb-sdileni.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 112,0 KB ID: 145098
    Knihovnu lze sdílet na sociálních sítích

    Závěr
    Smyslem „projektu“ bylo online zpřístupnění historických amiga dokumentů pro všechny stávající fandy počítačů amiga. Digitalizací se zabývalo množství dobrovolníků, kteří jejímu provedení věnovali nemalé množství času. Všem patří velké poděkování.

    Pokud byste měli tip na další amiga časopisy či dokumentaci k převodu do digitální podoby, případně byste k tomuto „projektu“ měli jakékoli komentáře, napište mi nebo mě kontaktujte na fóru.
    Odkazy

    Kromě časopisů u nás vyšlo množství příruček a manuálů. Ty nejznámější a nejužitečnější jsou pro vás k dispozici v PDF formátu na CADA webu (edit: k 7. 12. 2021 již nejsou dostupné)).

    Dále stojí za zmínku přeOCRkované Amiga Review a Amiga Magazine Rack – knihovna skenů zahraničních amiga časopisů.
    Naposledy upravil DaMi; 07.12.2021, 16:23:17.

    • Dedy
      #1
      Dedy komentoval
      Editace komentáře
      Díky. Dobrý nápad s GoogleDiskem.

    • Doda
      #2
      Doda komentoval
      Editace komentáře
      Zkoumal jsem nejake veci ohledne Google disku a myslim, ze uz neplati druhy odstavec "Jak si zaclenit knihovnu.....", konkretne ta vec s pripadnim na disk, je to ted dost predelane. Ale jde si s tim samo poradit.
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) amigang (4) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pfs3 (8) příprava disku (4) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X