Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Infinity Music Player (IMP)

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Infinity Music Player (IMP)

    Co se stane, když spojíte přehrávání modulů s chatováním? Vznikne IMP (Infinity Music Player). IMP je moderní aplikace, kterou lze používat na všech amigách připojených k internetu. Ano, moduly se stahují z internetu, což je kupodivu velmi rychlé i na základních amigách s trochou fastky. Kromě přehrávání modulů lze na stejné obrazovce i chatovat s aktuálně připojenými uživateli.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 01_UvodniObrazovka.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 17,0 KB ID: 150398
    IMP lze "obléct" do mnoha skinů

    Obrovskou výhodou IMPu je jeho sociální přesah. Kromě chatování s ostatními lze moduly “lajkovat”, čímž vznikají lokální nebo globální hitparády, na které má vliv kdokoli z uživatelů. Funguje to tak trochu jako na Bandcampu, Spotify, Google Music a jiných online službách. Pokud se vám některý ze songů líbí, stačí na něj dvojkliknout a během chvíle jej posloucháte. Jestli si o měm chcete pokecat, můžete. Jestli jste hudebník, můžete si do IMPu nahrát vlastní tvorbu.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 02_Hitparada.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 19,0 KB ID: 150399
    Aktuálně nejpopulárnější moduly dle hodnocení uživatelů IMPu

    Za IMPem stojí polský vývojář Pawel "Juen" Nowak (mj. coder Tanks Furry), který jej komunitě poskytl v létě 2020 a od té doby jej pravidelně vylepšuje. Všechny mody jsou v jeho cloudu a že jich není málo - aktuálně přes 173 tisíce. Pokud máte zájem, lze databázi modulů rozšiřovat o vlastní, tedy vlastní moduly lze nahrát k Juenovi do cloudu a používat je pro sebe, nebo je poskytnout ostatním.

    První verze IMPu přehrávala “pouze” MODy, ta aktuální již zvládá přehrávat pět zvukových formátů, tedy MODy, SIDy, MEDy, AHX a XM. V nastavení lze dokonce určit, jestli lze přehrávat všechny formáty, nebo jenom vybrané.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 03_Stats.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 13,5 KB ID: 150400
    Na obrázku lze vidět statistiku a filtr modulů

    Jak IMP získat

    IMP je ke stažení z Aminetu a jeho “instalace” spočívá v rozbalení imp.lha, nakopírování obsahu c do C: a libs do LIBS:. Samotný soubor IMP jsem dal do DH0:Apps/IMP, vy můžete kamkoli dle libosti. Pozor, IMP nemá ikonu, takže buď jej spusťte z workbenche s příslušným zobrazením detailů, nebo z shellu. Já jej nejdříve spustil z shellu, pak jsem si vytvořil vlastní položku menu v AmigaOS 3.2.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 04_Kopirovani.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 7,3 KB ID: 150401
    Kopírování požadovaných částí v AmigaDosu. Lze samozřejmě použít i vás oblíbený souborový správce.


    První spuštění
    1. Za předpokladu, že jste s amigou připojeni k internetu si IMP při prvním spuštění automaticky stáhne nejnovější verzi.
    2. Při druhém spuštění (po aktualizaci) se zeptá, zda chcete provést registraci, což doporučuji - registrace je zdarma. Pokud tak neučiníte, budete sice moci přehrávat moduly, ale ochudíte se o “sociální” vrstvu, tedy o chatování, hodnocení modulů, vytváření vlastních playlistů a mnoho dalšího.
    3. Po registraci je vhodné IMP spustit s registračním kódem. Tím se v S: vytvoří soubor imp.prefs obsahující registrační kód a při jakémkoli dalším spuštění již nebude třeba registrační kód zadávat.
    4. Pro jakékoli příští spuštění IMPu již stačí v shellu v příslušném adresáři napsat imp, nebo si vytvořit ikonu, nebo si program namapovat do horního menu AmigaOS 3.2.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 05_PrvniSpusteni.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 14,3 KB ID: 150402
    První spuštění (aktualizace IMPU), druhé spuštění (registrace), třetí spuštění (vložení registračního kódu).

    Kód, který se vygeneruje při registraci, si někam dobře poznamenejte, bude se hodit buď při budoucí reinstalaci systému nebo při použití na jiných strojích, kde vám bude díky registračnímu kódu zpřístupněn váš účet. Není pak problém přecházet mezi jednotlivými amigami (pokud jich máte více). Je to podobné jako např. Microsoft 365 nebo jiné cloudové služby . Pokud registrační kód ztratíte, pravděpodobně jste v háji, k účtu se nedostanete, takže pozor!

    IMP můžete tedy používat jako neregistrovaný uživatel, registrovaný uživatel a donátor. Donátorem se stanete pokud autorovi pošlete pár grošů. Za to dostanete hřejivý pocit, že jste podpořili dobrou věc, prostor pro ukládání vlastních souborů, rychlejší download/upload, přednostní aktualizace a pár dalších fičur.

    Sci-Fi

    Juen do IMPu neustále něco přidává a jsou to dost neuvěřitelné věci. Třeba možnost ovládání z webového rozhraní prohlížeče (musíte znát a zadat svůj registrační kód) a pak můžete klidně i z jiného počítače na své amize spouštět dema. Kdo nevyzkoušel, neuvěří.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 06_Web.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 719,9 KB ID: 150403
    IMP lze ovládat i webového prohlížeče


    V Chatu lze vytvářet vlastní kanály a se skupinou kamarádů chatovat mimo hlavní stream, kde jsou všichni, a tím získat prostor pro trochu soukromí.

    Kupodivu jsou z IMPu dostupné obrazy celého Aminetu a celého WHDLoad archivu. Stačí kliknout a máte vše podstatné ve své amize.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 07_Aminet.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 12,9 KB ID: 150404
    Z IMPu jsou přístupné soubory z Aminetu a jiných úložišť.



    IMP prostě žije a objevují se v něm nové a nové věci, autor oceňuje zpětnou vazbu.
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 08_BarevnaHudba.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 2,5 KB ID: 150405
    Barevná hudba

    Závěr

    Překvapilo mě, jak je výběr hudby vyrovnaný a jak skvěle tento program funguje i na základních amigách. Co se kvality obsahu týká, zpočátku jsem měl obavu, že se na mě vyvalí nesourodý audio chaos, ale naprostá většina modů je skvěle poslouchatelná a jejich posloupnost vyvážená.

    IMP je program, který téměř vždy spouštím ihned po zapnutí amigy, hodím jej do pozadí a jdu něco tvořit v systému nebo v programech.

    Uvidíme se v IMPu, Chicken Out!
    Plusy
    • jednoduchost a rychlost
    • není potřeba výkonné amigy nebo emulátoru jako v případě AmiModRadio
    • automatická aktualizace
    • vyhledávání
    Mínusy
    • žere CHIP paměť, protože přehrává moduly
    • při nahrávání velkých modulů občas hlásí nedostatek chip - Not enough CHIP memory for this song! Pak se ale program nezastaví, stáhne a přehraje prostě následující skladbu. Děje se tak ale výjimečně.
    • občas, když příliš proklikáváte menu, IMP jakoby zamrzne, ale stačí mu dát čas (10 vteřin) a zase se probudí. Je to asi tím, že si něco ověřuje v cloudu.
    Používáno na:

    Amiga 1200, 5,5 MB Fast, síťová karta D-Link DFE-670TXD, AmigaOS 3.2, Roadshow
    Klikni pro plné zobrazení obrázku  Jméno: 09_Okno.png Počet zobrazení: 0 Velikost: 14,7 KB ID: 150406
    IMP v okně Workbenche


    • bigmac
      #11
      bigmac komentoval
      Editace komentáře
      Tohle je opravdu parádní prográmek, diky DaMi za tip...

    • Predseda
      #12
      Predseda komentoval
      Editace komentáře
      Vyšla verze 3.

    • Petju
      #13
      Petju komentoval
      Editace komentáře
      Cekam na wifi kartu, pak se pridam ke kolektivu. Uz se tesim!
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) bytefest (4) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) pcmcia (4) pfs3 (8) resetkání (5) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X