Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Jak používat CompactFlash karty v PCMCIA portu amigy pro přenos dat do pc a zpět

Sbalit
X
Sbalit
  •  

  • Jak používat CompactFlash karty v PCMCIA portu amigy pro přenos dat do pc a zpět

    PCMCIA port se nachází pouze v Amize 600 a Amize 1200. Měl sloužit jako moderní způsob rozšíření těchto amig o dodatečnou paměť, modem, cd-rom a další zařízení. Tato a další zařízení sice pro amigy vybavené pcmcia portem vznikly, ale příliš se nerozšířily. Pravděpodobně proto, že amigy se v druhé polovině devadesátých let po předchozím krachu Commodore a následnému přeprodávání značky dalším a dalším společnostem staly platformou pro spíše malé desítky tisíc uživatelů, pro které nebylo obchodně udržitelné vytvářet nový hardware a pokud ano, tak za nemalé finanční prostředky.

    Amiga Early Startup a podpora carddisk zařízení.
    Amiga Early Startup a podpora carddisk zařízení.

    ROMsplit Amiga 1200
    Carddisk device součástí romky, pro moderní cf karty toto zařízení bohužel nemůžeme použít.

    Propojení pcmcia amigy a dalšího pcmcia zařízení mělo původně na starosti zařízení carddisk.device. Tento ovladač se nachází v romce amigy a pokud amigu nastartujete to Boot Menu (Amiga Early Startup), tak tam vidíte zařízení CC0:. Bohužel tento ovladač nedokáže spolupracovat s moderními CompactFlash kartami.

    Nicméně v roce 2002 začal Torsten Jager experimentovat s tvorbou ovladače, který v pcmcia portu dokázal zpřístupnit paměťová média CompactFlash, v té době často používaná jako paměťové nosiče ve fotoaparátech. Tím vzniklo zařízení compactflash.device. Ovladač se začal kolem roku 2005 šířit komunitou jako lavina především díky nízké pořizovací ceně cf-pcmcia redukcí i samotných cf karet.

    Ovladač compactflash.device pro používání cf karet jako datových nosičů v pcmcia byl první půlkou „skládačky“. Druhou půlkou bylo použití souborového systému FAT95. Tento systém je použit pro organizaci dat na compactflash kartě, čímž se vytvořil pohodlný můstek, kdy na pc snadno zapíšete na cf kartu naformátovanou na FAT95 a na amize z tohoto formátu data snadno přečtete (nebo naopak, tedy na amize zapíšete a na pc přečtete).

    Nyní vás provedu postupem „nainstalování“ obou potřebných ovladačů pro správnou funkčnost cf karty v pcmcia portu amigy.

    Předpoklady:
    • Máme vhodnou compactflash – pcmcia redukci;
    • máme vhodnou compactflash kartu;
    • máme nainstalovaný workbench;
    • máme ve workbenchi komprimační utilitu lha nebo lzx;
    • máme alespoň nějaký nouzový způsob, jak přenášet data mezi pc a amigou.
    Na pc si z Aminetu stáhněte ovladač CompactFlash.device a souborový systém FAT95, tedy balíčky CFD133.lha a fat95.lha.

    Budu předpokládat, že jste si uvedené soubory v pc nahráli na disketu, kterou amiga identifikuje jako zařízení PC0:. Postupujte následovně:
    1. Po najetí workbenche stiskněte kombinaci kláves PraváAmiga + E a napište newcli, čímž jste spustili AmigaDos;
    2. vložte 720 kB pc disketu do DF0: vaší amigy;
    3. v AmigaDosu napište PC0: (1), čímž se v na toto zařízení v dosu přesunete. Pokud vám amiga zobrazí chybu, že nezná zařízení PC0:, aktivujte PC0: ve Storage/DosDrivers;
    4. pro jistotu vypište obsah zařízení PC0: příkazem dir (2);
    5. příkazy lha x CFD133.lha ram: (3) a následně lha x fat95.lha ram: (4) rozbalte oba uvedené balíčky do ramdisku. Pokud workbench nezná lha, dejte to do pořádku;
    6. příkazem ram: (5) v dosu přejděte z pc diskety do ramdisku;
    7. nyní budeme „instalovat“ compactflash device, vstoupíme do rozbaleného adresáře cfd (6) a napište copy c/#? c: (7), čímž se zkopíruje celý obsah (parametr #?) adresáře c do systémového adresáře c:;
    8. vstupte do adresáře devs zápisem devs (8 ) a vypište obsah adresáře příkazem dir (9);
    9. příkazem copy compactflash.device devs: (10) zkopírujte cfd ovladač do systémových zařízení a příkazem copy cf#? devs:dosdrivers (11) zkopírujete vše, co začíná na cf (tedy v našem případě cf0 a cf0.info) do systémového adresáře Devs: a jeho podardresáře DosDrivers. Toto povede k tomu, že se vložená cf karta v amize vždy automaticky načte. Načtení s ničím nekoliduje a spotřeba paměti jsou 3 kB.
    10. tím máme „naistalovaný“ compactflash.device. Ostatní soubory z archivu nejsou pro používání cf karty v pcmcia redukci důležité;
    11. nyní budeme podobným způsobem„instalovat“ souborový systém FAT95;
    12. příkazem ram: (12) přejděte do kořene ramdisku. Příkazem fat95 (13) vstupte do rozbaleného balíčku fat95;
    13. zde je spousta souborů, přičemž naprostá většina z nich není potřeba, stačí jen;
    14. příkazem copy l/#? l: (14) zkopírovat veškerý obsah adresáře l (písmeno „el“, nikoli „i“) do systémového adresáře l, a;
    15. příkazem copy c/#? c: (15) zkopírovat veškerý obsah do systémového adresáře c:;

    Instalace CompactFlash.device
    Instalace CompactFlash.Device.

    Instalace FAT95
    Instalace FAT95

    To je vše. Nyní amigu restartujte a po najetí workbenche do amigy zasuňte vaši cf kartu v pcmcia redukci. Na ploše workbenche by se měla automaticky zobrazit ikona.

    CompactFlash disk ve Workbenchi 3.1
    Moje CF karta je pojmenovaná Transfer, vše funguje jak má.

    S trochou úsilí lze podporu CompactFlash karet instalovat i na obyčejnou disketu.

    Pokud se nic nestalo:
    • výše uvedený postup pečlivě zkontrolujte a zopakujte jej;
    • otevřete systémový disk (Workbench), v něm adresář DEVS a v něm podadresář DosDrivers, kde by se měl nacházet ovladač CF0. Dvojklikněte na něj. Pokud ani to nepomohlo, máte problém s cf kartou nebo redukcí.

    • Falcon_11
      #3
      Falcon_11 komentoval
      Editace komentáře
      Super navod Dami. PCMCIA vyuzivam naplno

    • Predseda
      #4
      Predseda komentoval
      Editace komentáře
      Dík žes to oprášil, tyhle staré články se vyplatí vytáhnout z archivu, těším se na další.

    • Prisko
      #5
      Prisko komentoval
      Editace komentáře
      Nevím nic o starších článcích, ale minimálně ta informace o compactflash.device v romce je pro mě celkem nová. Perfektní článek.
    Přidávání komentářů není v této časti diskusního fóra bez přihlášení možné, nebo zde nejsou povoleny.

Nejnovější články

Sbalit

  • AmigaNG – kompatabilita HW s AmigaOS, MorphOS a linux
    vytvořil sailor
    Loni jsem si pořídila Sam460LE. Bude o něm samostatný článek, zde pouze zmíním že je to jeden z pouhých tří PPC počítačů, na kterých můžete provozovat nativně všechny tři mé oblíbené operační systémy, tedy AmigaOS, MorphOS a Debian linux ( pro zajímavost, ty dva další počítače jsou Pegasos 2 a AmigaOne X5000 ). A protože jsem Sama testovala s MorphOSem i AmigaOSem, tak mě to inspirovalo k napsání tohoto článku o úskalích na která můžete narazit.

    Na všech ostatních...
    10.03.2024, 10:26:13

Nové komentáře v článcích

Sbalit

Populární tagy v článcích

Sbalit

a1200 (6) akce (15) amiga (16) apple (7) artway (5) cybergraphx (5) demoscena (8) dizzy (9) emulace (8) fastata (9) furia (5) hardware (15) internet (6) iomega (6) mac (6) midi (8) morphos (14) navody (10) party (4) pfs3 (8) resetkání (5) rozhovory (4) srazy (11) winuae (10) zip (7)
Zpracovávám...
X